Autor Wątek: Mieszanki ziół - co posadzić w ogrodzie  (Przeczytany 6358 razy)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Mieszanki ziół - co posadzić w ogrodzie
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 18, 2017, 19:25:52 »
Mam perovska i cudnie łączy się z czarnuszką i nagietkiem. Kolorystycznie miodzio.

W tym roku poluję na niepokalanek. Mam już zaklepany ale hodowca coś się nie odzywa. Poczekam, może nie wszystko stracone.

Myślałam, że łuskiewnika nie da się przesadzić. Ines jakim sposobem Tobie się udało?

Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 18, 2017, 19:56:54 »
Julu, przesadziłam siebie.
A z kwiatami mam wielki kłopot, bo kolorystycznie komponują mi się jedynie białe i zielone....wiosną jeszcze żółte :)

polecam też ten wątek
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=553.msg4657#msg4657
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2017, 19:59:50 wysłana przez ineslik »

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 30, 2017, 09:17:25 »
Jako, że ten rok mam założony obowiązkami to działka idzie w dzicz. Chciałabym jednak by była ona okiełznana  8) Mam słabość do trzmieli więc ogród, a zamiarze przypominający typowy wiejski, musi mieć takie kwiaty. Trzymam ubiegłoroczne czosnki, pory. Na nich trzmieli jest gęsto. Pod kamieniami już napakowałam sianka spod myszek z zoologicznego. Może będzie kolejny domek. Trochę się zastanawiam czy nie za dużo jak na działkowe uprawy tych trzmielich rodzin w jednym miejscu. Zobaczymy.
To rośliny:
muszą być w miarę wąskie ( maczek kalifornijski rozlał się jak budowlane wiadro) i wysokie. Taki jest plan. Ponasadzałam już: trędowniki, malwy, pokrzywy, hyzop coś mnie nie lubi i nie chce wschodzić, wiesiołki, jeżówki blade. Co jeszcze z przydatnych? Nagietki też są, mikołajki, odętki..choć te się lubią rozłazić niekontrolowanie,  :)
Na pnącza i płożące mam inne miejsce.
Ma ktoś miodownik, trojeść do odsprzedania? Ogólnie rośliny wargowe trzmiele lubią najbardziej :)
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 30, 2017, 09:36:29 »
Jola, znasz ideę Łąki Kwietnej Łukasza Łuczaja?
http://www.luczaj.com/kwietna.htm

Offline córa

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 17, 2017, 17:50:10 »
O ogrodzie bez trawnika, a z prześwietlonym gąszczem ziół i domkami dla owadów tak cudownie opowiada Maria. Wymienia zioła, podaje przepis na ekologiczny zasilacz dla roślin i wyjaśnia jakie naturalne patenty stosuje w swoim naturalistycznym ogrodzie. Rozpływam się przy każdym jej felietonie. W moim ogrodzie dominuje raczej antyczny chaos (pewnie dlatego, że nie zupełnie jest mój ;) Ale sama wizja takiego uczciwego dla każdego stworzenia ogrodu dokopuje się do najgłębiej ukrytych pokładów pozytywnych myśli.

Polecam lekturę dla praktyki i dla duszy ;)

http://www.suszarnia.co/wiosnawogrodzie.html