General Category > Olejki eteryczne.

Wchłanianie i działanie olejków przez skórę

(1/1)

Pifcio:
Nie miałem okazji sprawdzić i zapominam kupić niektóre olejki a cały czas nurtuje mnie jedna rzecz. Czy na własnej skórze po zastosowaniu olejku np rozcieńczonego w jakimś oleju i po wysmarowaniu nim kawałka powierzchni skóry jest możliwość zaobserwowania jakichkolwiek działań terapeutycznych ? Np czy uspokajamy się po natarciu niższych partii ciała np nóg stosując olejek lawendowy/melisowy? Czy tak samo stosując eukaliptusowy wywrze on jakiekolwiek działanie na górny odcinek układu oddechowego? Z tego co mi się kojarzy z zajęć to olejki łatwo przechodzą przez warstwę skóry, ale czy tam głębiej są rozprowadzone i wykazują jakieś działania dla nich charakterystyczne tj takie same jak przyjęte doustnie ?

Basia:
Poczytaj sobie więcej w tym dziale.

Szczególnie pomysły Janka są oparte na tym, że oleki wchodzą nie tylko w skórę, ale i głębiej.
Na zdrowy rozum przez skórę jest bliżej do stawów i mieśni, niż przez przewód pokarmowy.

Czy to jest bezpieczne? Jak zwykle, wszystko zależy od dawki.

Czy od natarcia nóg będzie uspokojenie? Ja bym tego nie wykluczyła. Przecież po wymoczeniu i nagrzaniu stóp człowiek ogółem się uspokaja.
Spróbuj, niczym nie ryzykujesz, tylko rozcieńcz w oleju, by nie podrażnić skóry.

Pozdrowienia :-)

eterycznie:
Olejki są lipofilne i stosunkowo łatwo przenikają przez skórę (w kosmetykach często pełnia funkcję prekursorów wchłaniania innych substancji czynnych) i dostają się do krwiobiegu działając ogólnoustrojowo. Spotkałem się z badaniem gdzie sprawdzano po jakim czasie od rozpoczęcia masażu aromaterapeutycznego olejki lub ich poszczególne frakcje pojawiają się w wydychanym powietrzu. Jednym z argumentów przemawiających za przewagą stosowania olejków eterycznych w masażu jest, fakt, że nie przechodząc przez układ pokarmowy dostają się do organizmu w niezmienionym składzie.

Wesoły Sen:
Wcieranie olejków w skórę ma natychmiastowe działanie tak samo mocne jak zastrzyk, olejki z białej wierzby na przykład wtarty w skórę to jak zastrzyk z "aspiryny", naprawdę w dolegliwościach ostrych gdzie karetka się spóźnia i brak nadziei na pomoc medyczną to nic innego niż wcieranie pod szyję odpowiednich olejków nie zostaje. OWtarty olejek momentalnie idzie w krew i działa natychmiast bardzo mocno.

qwerta:
A jakie olejki polecacie wcierać w przypadku torbieli na jajniku? Słyszałam, że takie torbiele mogą się wchłonąć samoczynnie. Czy jakieś olejki mogłyby w tym pomóc?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej