General Category > Fitoterapia endokrynologiczna.

zioła rozgrzewające przy cukrzycy

(1/1)

stukam kopytkami:
Starsza Pani cierpi na cukrzycę, poziom cukru ustabilizowany, ale jest poblem z krążeniem. Zimne stopy i dłonie - objawy, których kiedyś nie było. Jakie zioła rozgrzewające byście polecili? Iglaki, czarny bez, lipa i ?

Basia:
Ja bym zaleciła wszystko, co wspomaga trawienie, a w szczególności wątrobę i produkcję żółci, a poza tym te delikatne środki czyszczące krew, tak, jak napisałaś.
Istnieje prawdopodobieństwo, że tej pani coraz gorzej pracuje wątroba, tłuszcze są źle trawione i pojawiają się zatory.
Dodałabym miętę, melisę, jaskółcze ziele, rzepik, kompot z liści rdestu japońskiego, tran czy olej lniany lub inny żółciopędny i dużo sezonowych owoców, o ile wątroba i poziom cukru to będzie tolerować. Proponowałabym przejście na chleb razowy, jeśli tego jeszcze nie zrobiła. W tej chwili można kupić razowce tak różne, o różnej twardości dla osób z różnymi zębami i tak smaczne, że to już nie jest umartwianie się dla zdrowia, tylko czysta przyjemność.
Do obiadu warto dodawać dużo przypraw trawiennych - majeranek, lebiodka, tymianek, lubczyk, estragon - co się napatoczy.

Pozdrowienia :-)

stukam kopytkami:
Dziękuję Basiu, pzrekażę co napisałaś , może się zastosuje. I będę obserwować.

stukam kopytkami:
No dobra, trochę znalazłam.

Herbatka z liścia babki szerokolistnej. Mlecz i łopian. Cynamon i laska wanilii.
Nagietek (kwiaty i liście), pietruszka, ostropest plamisty (w postaci środka uzupełniającego), mięta pieprzowa, korzeń szczawiu, karczochy, jabłka, oliwa z oliwek, ogórek, cebula.
Arcydzięgiel, lubczyk, oregano, rozmaryn, imbir, pieprz turecki.
Pokrzywa, pietruszka, estragon, pokrzywa, por.
Ogrzać śledzionę , bo ona odpowiada za zimne dłonie i stopy.

Dawne mieszanki ziołowe oficjalne wg Gospodarza.

Zobaczymy, do wyboru i koloru jest sporo.

stukam kopytkami:
no tak, zapomniałam o najważniejszym - trzeba wzmocnić nerki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej