Autor Wątek: Polityka prywatności na forum "Łuskiewnik"  (Przeczytany 9268 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Polityka prywatności na forum "Łuskiewnik"
« dnia: Maja 11, 2017, 14:24:42 »
A. Dane o użytkownikach zapisywane przez system forum

1. System forum przy rejestracji zapisuje następujące dane nowego użytkownika:
* data i czas rejestracji
* numer IP z którego dokonano rejestracji
* nazwa hosta z którego dokonano rejestracji
* adres e-mail (może być w serwisie adresów jednorazowych) z którego dokonano rejestracji
* podany nick
2. Po pomyślnej rejestracji użytkownik ma dostęp do swoich danych, w tym adresu e-mail oraz nicka i może je swobodnie zmieniać, o ile wybrany nowy nick nie był używany.
Użytkownicy mają prawo zablokowania możliwości otrzymywania prywatnej korespondencji przez system forum.
3. System forum loguje numer IP z którego była wysyłana każda wiadomość.
4. Zalogowanym użytkownikom system wysyła na dysk "ciasteczko", czyli "cookie", które jest aktywne wyłącznie na czas zalogowania. Po wylogowaniu użytkownika wygasa. Celem jest zezwolenie przeglądarkom, by mogły wracać do stron zachowanych w pamięci.

B. Przetwarzanie danych użytkowników przez system Forum

1. Administracja Forum przetwarza dane dotyczące użytkowników wyłącznie w celu sprawnego działania systemu.
2. Administracja Forum nie ma technicznych możliwości ustalenia prawdziwych danych osobowych użytkowników.

To jest mój projekt - zapraszam do dyskusji i uzupełnienia

Pozdrowienia :-)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Polityka prywatności na forum "Łuskiewnik"
« Odpowiedź #1 dnia: Października 11, 2018, 18:07:39 »
Dodałabym prawa użytkowników do usunięcia własnych wpisów i konta, które tu i tak istnieje de facto.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 11, 2018, 22:06:03 »
Dodałbym od siebie - komputery i systemy są zawodne.

Basia jest niezawodna - czyta wszystko, bez ciasteczek
.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 19, 2021, 13:49:54 »
Dodałabym prawa użytkowników do usunięcia własnych wpisów i konta, które tu i tak istnieje de facto.

Biorąc udział w dyskusjach bierzemy odpowiedzialność za treść wpisów i myślę, że nie ma potrzeby gwarantować prawa do ich usuwania...

Czasem jest potrzeba edycji, z racji zwykłych literówek, uzupełnienia itp., ale zwykła grzeczność wymaga, aby nie edytować wpisów na które ktoś zareagował, i nie zmieniać ich treści w rozumieniu znaczenia, chyba że taki był zamysł reakcji na nasz wpis, aby zwrócić uwagę na jakąś okoliczność i zmianę wpisu w trosce o merytoryczną treść forum...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 19, 2021, 18:49:23 »
Teoretycznie masz rację, zakładając, że wszyscy dyskutanci przestrzegają zasad przyzwoitości, co niestety nie zawsze było prawdą.
Czasem to spamerzy, czasem imprezowicze - zwykłe trolle, czasem trolle ideologiczne, a czasem po prostu obrzydliwa zadyma. Trudno, czasem trzeba zasłużyć na określenie "lewackiej szmaty", by się lepiej poczuć.

Uważam, że zdecydowanie mi nie odpowiada styl komentarzy pod artykułami na przykład w Wirtualnej Polsce. Czy my jesteśmy aż tak koszmarni w swojej masie?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 19, 2021, 21:42:38 »
Teoretycznie masz rację, zakładając, że wszyscy dyskutanci przestrzegają zasad przyzwoitości, co niestety nie zawsze było prawdą.

Bywa naprawdę różnie, ale o klimacie miejsca decyduje gospodarz, a raczej to czego on chce - jestem przekonany, że jasna deklaracja określająca sposób funkcjonowania ucina spekulacje, a próby testowania (bo takie zawsze, prędzej czy później się pojawiają) kończą się konsekwentnie w sposób potwierdzający deklaracje :-)

Czasem to spamerzy, czasem imprezowicze - zwykłe trolle, czasem trolle ideologiczne, a czasem po prostu obrzydliwa zadyma.

Wszystko to prawda, ale takie problemy bywają wszędzie - kwestia eliminowania odstępstw od ogólnie przyjętych norm w określony sposób. Znowu - jasna deklaracja zasad na wstępie pozwala przewidzieć jakie są konsekwencje i co jest, a co nie jest akceptowalne.

Uważam, że zdecydowanie mi nie odpowiada styl komentarzy pod artykułami na przykład w Wirtualnej Polsce. Czy my jesteśmy aż tak koszmarni w swojej masie?

I tu się nie zgodzę z tezą, że winni są użytkownicy. Często są po prostu narzędziami do osiągnięcia określonych celów marketingowych... (oczywiście mówię o portalach typu WP). Winna jest sytuacja, w której zasady są zależne od okoliczności, a w zasadzie brak jest jakichkolwiek zasad ;-)

Jeden przykład: na jakimś tam portalu opublikowałem jakiś materiał. Zilustrowałem go zdjęciem swojego autorstwa, a dokładnie podałem link do owego zdjęcia - link do zdjęcia w moim serwisie (dokładnie w taki sam sposób jak umieszcza się zdjęcia w wiadomościach i na tym forum). Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że redakcja portalu z jednej strony uznała materiał za wartościowy, ale z drugiej nie chciała aby użytkownicy owego portalu byli kierowani do materiału na obcym serwerze (zdjęcie). Cóż zatem zrobiła redakcja? Skopiowano przedmiotowe zdjęcie i umieszczono na serwerze tegoż portalu bez mojej wiedzy i zgody... Uzupełniając dodam, że jest to opiniotwórczy portal, należący do dużej zagranicznej korporacji.

Brak zasad zwalnia ze zwykłej przyzwoitości i mamy to co mamy w internecie.
Forum "Łuskiewnik" to raczej oaza spokoju pod tym względem :-)
ale chyba tego właśnie chcemy...
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2021, 21:45:35 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Asiaa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 09, 2021, 19:49:54 »
Pozwolę sobie na swoje 3 groszę mam nadzieję, że nikt tego źle nie odbierze piszę to tylko dlatego, że cenię ten portal i chciałabym by sprawnie  działał jak najdłużej. Z tego co się tym interesowałam funkcjonowanie takich forów w sieci jest regulowane ustawami np ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną no i jest Rozporządzenie UE w skrócie RODO. Jeśli portal ma dostęp do danych osobowych a piszecie, że ma (adres IP i adres email) to powinny być odpowiednie zapisy w tym zakresie. Ja wiem, że wiele stron posiada tzw. polityki prywatności jest to raczej model amerykański u nas nie ma podstawy takiego wymogu. Nie wiem na ile się tym przejmujecie ale jeśli doszłoby do wycieku tych danych właściciel portalu mógłby mieć duży problem (finansowy) zwłaszcza. Właściciel jako administrator danych ma zapewnić ochronę tych danych i będzie musiał udowodnić że podjął wszystkie niezbędne środki do ich ochrony a strona nie ma podstawowego zabezpieczenia czyli certyfikatu SSL. Jeśli będziecie chcieli to prawidłowo opisać mogę coś podpowiedzieć.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 10, 2021, 11:56:03 »
Na forum nie ma weryfikacji prawidłowości podawanych danych, a podanie rzeczywistego majla jest konieczne tylko dla rejestracji, potem każdy może go usunąć lub wpisać fałszywy. Prawidowy majl może się przydać do samodzielnego odzyskania zapomnianego hasła, ale o to użytkownik może poprosić moderatora. Jak sama wiesz, przy rejestracji nie ma wymogu podawania prawdziwych danych osobowych.

Numery IP automatycznie rejestrowane są zawsze przez każdy serwer, bo to wynika z przepisów o usługach telekomunikacyjnych. Inna sprawa, że w obecnych czasach numer IP bez dostępu do danych dostawcy internetu może wskazać najwyżej na pulę numerów IP jakiegoś dostawcy, np UPC lub Virgin Mobile.

Certyfikaty SSL? Nie widzę zbytniego sensu na takim forum, gdzie dyskusja przebiega publicznie. Ważniejsze jest, by były kopie bezpieczeństwa na wypadek włamania lub awarii. Osoby zainteresowane prywatną dyskusją zawsze mogą przejść na prywatne majle, które zwykle są lepiej zabezpieczone, a prywatne wiadomości forumowe można od razu kasować.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 10, 2021, 13:39:05 »
Po to zostało RODO wymyślone, aby wyeliminować (podnosząc koszty) niezależne, ogólnodostępne źródła informacji.
Inna kwestia, że podmioty, których interesy są przez działalność forum zagrożone mogą próbować udowodnić, że im się coś z tego tytułu należy... Kwestia polega na tym, że ich interesy, to nasza szkoda ;-)

Czy przepisy RODO nie dotyczą wyłącznie przedsięwzięć komercyjnych???

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 10, 2021, 21:41:33 »
RODO teoretycznie jest przeciwko przestępcom, bo IP trzeba rejestrować dla oficjalnych służb.
Żeby ktoś mógł się skarżyć do UODO, musiałby najpierw udowodnić, że domagał się zaprzestania przetwarzania danych, ale tutaj system serwera forum przetwarza tylko w miarę prawdziwe numery IP (to też można spokojnie zmanipulować) i czas.
Poza tym serwer forum jest w chyba Szwajcarii, czyli poza RODO.

Formalnie RODO obowiązuje wszystkich, niekomercyjnych też. Nie można wystawić na widok publiczny listy adresowej swoich znajomych bez ich zgody.

Oczywiście, każdy powinien zachować rozsądek na forum, a w razie czego, każdy ma prawo usuwać lub modyfikować swoje wiadomości, ewentualnie poprosić moderatora o pomoc.

Niestety, RODO jest bardzo dziwne. Na przykład dane osób wpisanych do KRS są widoczne razem z PESEL-em dla każdego po teście znajdowania sygnalizacji świetlnej dla każdego. Dotyczy to władz spółek, stowarzyszeń, fundacji, partii, spółdzielni itp. Teoretycznie PESEL jest już informacją wrażliwą, której nie należy ujawniać bez powodu we własnym interesie.

Mając imię i nazwisko człowieka i tylko informacje z KRS przy porcji zaradności można by zaciągnąć chwilówkę może nawet na prawdziwe dane Jarosława Kaczyńskiego,

Ostatnio skarżyłam się do UODO, że bank Credit Agricole wydzwania do mnie w sprawie przelewów od klientów mojej firmy domagając się, bym koniecznie podała nazwisko panieńskie mojej mamy, bo to oni muszą mnie zidentyfikować, mimo, że dzwonią na moją komórkę, a ja nie mam możliwości sprawdzenia, kto rzeczywiście dzwoni i w jakiej sprawie. Przy odrobinie socjotechniki byłby kolejny artykuł w mediach o tym, jak kolejnej osobie odczyszczono konto za pomocą fałszywego telefonu niby z banku i jeszcze zaciągnięto pożyczki. W sumie załatwienie prawdziwej wizytówki pracownika banku jest prostą sprawą dla grupy profesjonalnych złodziei.

A co na to UODO? Kazali mi się sprecyzować, czy ja się domagam zaprzestania przetwarzania moich danych.
Zero przemyśleń i zero wyobraźni.

Co innego, jeśli chodzi o zabezpieczenie WRAŻLIWYCH danych klientów i stworzenie procedur na wypadek wypadku, a co innego nieudzielenie informacji rodzicom dziecka po wypadku, do którego szpitala zostało zawiezione.
Chyba Pragmatyk ma rację, że to tylko chodzi o dołożenie kosztów i wykreowanie nowych miejsc pasożytniczej pracy.

Offline Asiaa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 11, 2021, 23:27:28 »
W żaden sposób nie chciałam wkładać kija w mrowisko :D Myślę, że to jest temat na długą dyskusję akademicką zresztą. Według mnie RODO lub coś takie jak RODO jest potrzebne bo nie ma określonych jednolitych zasad przetwarzania danych w sieci. Choćby tego czy możliwe jest spersonalizowane profilowanie bo dlaczego jak byłam w złym stanie otrzymywałam reklamy na stronach trumien i zakładów pogrzebowych tudzież gier typu już nie żyjesz ( oczywiście jest to oderwane od tego portalu ale w sieci się z tym spotkałam)
  Z tego co wiem nie ma znaczenia gdzie jest serwer ( przetwarzanie) liczy się użytkownik Jeśli jest on na terenie  Europejskiego Obszaru Gospodarczego ( a więc szerzej niż obszar UE)  to stosuje się RODO . Kiedyś była ważna siedziba firmy chyba a teraz z uwagi na to, że serwery były poza UE i to wykluczało odpowiedzialność nastąpiła zmiana.
Ja powiem tak na marginesie jeszcze że odkąd weszło RODO to dziwnym trafem operator i bank wie więcej o mnie niż kiedykolwiek i wydzwaniają nie tylko do mnie ale po mojej rodzinie, że mi się umowa na coś kończy. Więc rozumiem Cię Basiu doskonale.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 11, 2021, 23:56:19 »
Dyskusja na temat RODO i epitet akademicka... mógłbym coś więcej na ten temat powiedzieć, ale poczekajmy - przyjdzie to do nas szybciej niż się spodziewamy i będzie niemałe zaskoczenie! Kwestia którą wspominam dotyczy jednak stron komercyjnych, a raczej drenowania kieszeni ich właścicieli i chyba też po to RODO zostało wprowadzone - generator dochodów bez pracy, taka dziś moda!

Offline Asiaa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 12, 2021, 00:41:13 »
Jeśli dobrze to odczytuje to epitet jest raczej negatywnym określeniem? A dla mnie akademicka znaczy tyle co  bezcelowa  bo rozwiązania nie znajdziemy. Nie jest to w końcu forum prawne a interpretacji prawa jest tyle ile obywateli. Interesuję mnie kwestia, o  której wspomniałeś czyli to że ktoś uzna, że forum narusza czyjeś interesy ? Nie bardzo rozumiem. Bardzo proszę, Pragmatyku coś więcej możesz o tym napisać? Jakie niby interesy miałoby forum naruszać. Ludzie dzielą się tu wiedzą na pewien temat a to czy ktoś będzie czy nie stosował się do tego to każdego sprawa osobista. Polecacie też to co gdzieś tam ktoś udostępnił też publicznie więc nikt sobie nie przypisuje autorstwa więc to raczej też nie narusza prawa autorskiego. Jakoś mi się wydaje, że denerwujesz się na wyrost. :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2021, 00:43:19 wysłana przez Asiaa »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 12, 2021, 13:23:25 »
Hmm...  zdwóch możliwych definicji wybrałaś tę potoczną? Miałem na myśli za SJP:
epitet: «wyraz pełniący wobec rzeczownika funkcję określającą»
A dokładnie chodziło mi o to rozwiązanie, którego nie znajdziemy w dyskusji - ono znajdzie nas i dyskusja przestanie być akademicka ;-)

Interesuję mnie kwestia, o  której wspomniałeś czyli to że ktoś uzna, że forum narusza czyjeś interesy ?

Widzisz... niby takie forum obracające się wokół powszechnie znanych informacji, a co jakiś czas jest dość skutecznie atakowane, w celu zniechęcenia do kontynuacji (bo w jakim innym?).
Więc jednak powód do zmartwienia jest, bo jakoś lubię tu zaglądać :-)

Jakie niby interesy miałoby forum naruszać.

A wydawałoby się, że taka zorientowana w dzisiejszej rzeczywistości ;-)
Jakoś dużo ostatnio takich niby zorientowanych, albo niby niezorientowanych, którzy zamiast o ziołach wrzucają tu dziwnie tematy o jakichś obowiązkach, ograniczeniach, piszą o niedopuszczalnej tolerancji dla poglądów sprzecznych z głównym ściekiem... ale zostawmy to.

Nie zwróciłaś uwagi, że moje obawy jak będzie za niedługo wykorzystywane RODO, dotyczyły wyłącznie przedsięwzięć komercyjnych... Na zachodzie już to się dzieje. Pisząc, że do nas to przyjdzie miałem na myśli Polskę, w odróżnieniu od reszty UE, gdzie już to się dzieje. Zresztą te polskie firmy, których obszar działania wychodzi poza Polskę, już się o tym przekonały.

Offline Asiaa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 12, 2021, 21:41:47 »
Pragmatyku. Nie potrafię tak "ładnie" cytować dlatego odpowiem w pkt.
 1) Zazwyczaj wybiera się znaczenie potoczne wyrazu. Z resztą na końcu mojego zdania był pytajnik.
2) Co do ataków na forum nie miałam pojęcia, że są jakieś. Zazwyczaj szukałam tu informacji o działaniu ziół. Ale kiedy się zarejestrowałam czytam też takie wątki. Nic w tym dziwnego chyba ,że chcę poznać zasady tu panujące.
3) Co do zorientowanych czy nie.  Każdy zorientowany jest na swój sposób i działają na to różne czynniki. Po to jest mowa ( no tu pisana ) żeby się porozumieć i wyjaśnić sobie pewne kwestie, poznać zdanie innych. Przepraszam jeśli poczułeś się w jakiś sposób zaatakowany czy też moje wpisy obudziły w Tobie jakieś obawy . Jeśli pytałam o to wykorzystanie RODO to znaczy, że nie wiedziałam co masz na myśli. W sumie dalej nie wiem jak jest ono wykorzystywane na Zachodzie ale z uwagi na Twoje słowa nawet się boję już dopytać.