Autor Wątek: miód  (Przeczytany 47494 razy)

Online halina1

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1430
Odp: miód
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 03, 2012, 21:52:37 »
Waw
A potem stoi i stoi i nie krystalizuje- cud.
Sadzę, że w tych beczkach jest doskonale płynny - skoro robi sie potem mieszanki.

A powiedz aromaty gryczane, lipowe itd też są sprzedawane?
Bo skąd tak dużo miodu gryczanego, upraw gryki wcale dużo nie ma.
A to akurat mój ulubiony.

Offline freshbynature

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • zioła i sport
Odp: miód
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 05, 2012, 06:35:36 »
Generalnie radzę uważać na to gdzie kupujecie miód bo wielu pszczelarzy robi tak .
JAk mają mało miodu to kupują 200 litrów miodu w beczkach np po 12 zł jakiś syf  a sprzedają po 35 zł

Biznes jest wszędzie
Fuck!-prawda

Ja mam dobre źródło( mam nadzieje :)) obecnie zużywam ostatni słoik miodu nawłociowego.Bardzo smaczny i ciekawa sprawa dla osób które chcą poprawić stan skóry(maseczki z żółtkiem jaja).

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stopi

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 188
Odp: miód
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 19, 2012, 12:12:27 »
Ja bez miodu sobie od jakichś dwóch lat życia sobie nie wyobrażam, ale zdarza się oszukiwany cukrem. Można to sprawdzić wlewając płynny rozgrzany miód do wody. Prawdziwy będzie lał się ciągłym strumieniem, a oszukiwany z cukrem rozlatywał. Ja już wybadałem trochę temat i wydaje mi się, że mam dobre źródło (okoliczni i zaufani ludzie). Z kupowaniem przez internet różnie bywa.

Offline vitara

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 363
  • nr gg 14 987 97
Odp: miód
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 19, 2012, 12:44:29 »
Istnieją badania które mówią że bardzo zdrowy miód jest ten który do godziny jest wyjęty z ula. Potem już traci wartość "enzymatyczną ". Oczywiście nie wiadomo do końca jak to jest, ale rzeczywiście ten wyjęty od razu z ula w postaci plastra "tzw dzika zabudowa" jest rzeczywiście inny i samopoczucie po nim jest inne a więc coś w tym jest. U pszczelarzy takie plasty można dostać swobodnie w okresie od kwietnia do sierpnia na pewno . Polecam.

Offline zulu

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2336
Odp: miód
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 05, 2013, 08:04:54 »
Ciekawa stronka pszczelarska - duuużooo informacji i przepisów:

http://www.pasieka.rostkowski.info.pl/index.html
veritas est adaequatio intellectus et rei

Donino

  • Gość
Odp: miód
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 07, 2013, 21:54:49 »
Ja uwielbiam miód wielokwiatowy. Mam dobrego dostawcę. Miodek stoi i stoi i nigdy nie zdarzyło mi się żeby skrystalizował :)

Offline zulu

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2336
Odp: miód
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 08, 2013, 07:54:29 »
Zdecydowana większość miodów ulega krystalizacji co jest normalnym objawem. Taki zresztą miód uważany jest za najwartościowszy, gdyż w nim dopiero enzymy zrobiły to co powinny.
Parę gatunków miodu jak np. wrzosowy nie krystalizują. Miody wielokwiatowe, które nie krystalizują mogą być hmmm... rasowane...

Taka oto garść informacji:

http://www.fakt.pl/UWAGA-Tak-rozpoznasz-falszywy-miod,artykuly,61071,1.html
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Monika84

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 85
Odp: miód
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 10, 2013, 21:05:47 »
Ja zamierzam kupić miód na targu od lokalnego pszczelarza. Zastanawiam się tylko, czy taki targowy nie jest mniej wartościowy od aptecznego, który nie jest narażony na tak wysokie temperatury. Druga sprawa to słońce. Co prawda "mój" pszczelarz wykłada miody na stoliku pod parasolem, ale obawiam się, że ten parasol bardziej chroni jego przed promieniami niż miody... Słońce powdoduje utratę wartości miodu?

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: miód
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 11, 2013, 13:53:24 »
W lipcu byłam na Ukrainie. Poznałam pszczelarza - wioskowego uzdrowiciela. Kupiłam u niego spora porcję miodu lipowego. Już pięknie skrystalizował. Pyszny. Jako gratis za duże zakupy i w związku z nieodpartym urokiem osobistym dostałam sesję w ogrodowym SPUL (sanus per ul). Jest to drewniana kabina nadbudowana nad ulami, w podłodze wystawione kratki wentylacyjne łączące ul z kabiną. Widać przez nie pszczoły. Przyglądały mi się. W kabinie wygodnie lezakowalam pól godziny. Na samo wspomnienie tego relaksu...

Offline zulu

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2336
Odp: miód
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 12, 2013, 08:08:33 »
Ineslik
... Ty i nie dałaś zdjęć stamtąd na swym blogu ? :)
Mam nadzieję, że takowe istnieją i pokażesz je nam : :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: miód
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 12, 2013, 11:51:19 »
tak, oczywiście, mam, zamieszczę. czas chyba na nowo popijać wąkrotkę z bacopą, bo sił i czasu za mało. Motywacja też szwankuję, dzięki więc za zainteresowanie.

z drugiej strony nasz Doktor pisze, że po zażywaniu destylowanej borowiny poczuł przypływ sił....akurat w wyciągu borowinowym się aktualnie specjalizuję. Czekaj więc na wysyp postów!

Offline zulu

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2336
Odp: miód
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 12, 2013, 12:02:01 »
Doczekać się nie mogę, zwłaszcza po takiej zapowiedzi :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Andrzej Wu

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 17
Odp: miód
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 21, 2014, 11:04:23 »
Śledzę i obserwuję rynek miodu i z dnia na dzień wiem o nim więcej.
Właśnie byłem na targach w Norymberdze i przeglądałem miody bułgarskie,chińskie i brazylijskie,niemieckie i kilka innych.
POwoli dochodzę do wniosku że ideologia broniąca tezy o "koniecznej " krystalizacji miodu to w niektórych przypadkach obrona procederu dokarmia pszczół syropem cukrowym z którego pszczołom najłatwiej zrobić miód.Niestety wielu pszczelarzy w rejonach gdzie niema pożytku razdzi sobie z tym zatrzymując pszczoły w ulu gotowym pożywieniem.
Biorąc pod uwagę to to co w miodzie powoduje krystalizację nie można wykluczać takiego scenariusza.
Ale z drugiej strony miód płynny to bez wątpienia często miód przegrzany przy konfekcjonowaniu.

Tak że temat jest kontrowersyjny.
Planuję założenie w tym roku 3-4 uli aby moc zrobić jednoznaczne doświadczenie w tym zakresie.

Miód można oczywiście łatwo sprawdzić kilkoma metodami.
POlecam artykuł i FANPAGE.
https://m.facebook.com/253731658120782/photos/a.254390098054938.1073741828.253731658120782/
266943783466236/?type=1&theater

Ijeszcze ciekawostka miód z bułgarii na allegro w dobrej cenie
http://allegro.pl/miod-wielokwiatowy-beczka-290-kg-cena-8-60-zl-kg-i3984240380.html


Offline vitara

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 363
  • nr gg 14 987 97
Odp: miód
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 21, 2014, 11:47:05 »
Wierutna bzdura  z tym dokarmianiem pszczół  dla  miodu .

Jak bym tak mial robić to wolę pojechać do wielkiej hurtowni kupić miód w beczce 200 litr z importu po 9 zł za litr  i sprzedać po 30 za litr. Oczywiście mało który pszczelarz tak robi bo pszczelarze się szanują ale są tacy a jak ja mam dawać pokarm potem wirować i doprowadzić do smierci rodziny pszczelej to zerowy sens tego i koszt wielki.

Nie mówiąc o tym że od setek lat znane są metody fałszowania miodu.

Offline Andrzej Wu

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 17
Odp: miód
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 21, 2014, 14:20:56 »
że wierutna to też jest wersja.
Ale już mój dziadek mówił o tym miodzie z cukru -że jak się dokarmia mocno pszczoły to one taki miód składają w plastry. Słyszałem też opinię od naprawdę uznanego pszczelarza  z której też niejednoznacznie wynikało że czasami tak się dzieje.
Bedę miał ule to przeprowadzę doświadczenie i  zobaczymy co z niego wyjdzie.