Autor Wątek: miód  (Przeczytany 53729 razy)

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
miód
« dnia: Lipiec 24, 2011, 22:36:09 »
Dziś kupiłem kilka słoików miodu(różne gatunki), mój ulubiony miód spadziowy zaczyna
się krystalizować. Można miód podgrzać i znów jest płynny ale można przesadzić z temperaturą i utracimy cenne składniki. Jak się skrystalizowany miód skrobie łyżką
to staje się półpłynny. Mieszanie widelcem, mozolna praca efekty marne w ruch poszedł ręczny blender, na początku super potem biedak nie dawał rady( za mała moc).
Więcej mocy...mikser, wolne obroty duży zapas mocy(wyrywa słoik z ręki).
Mikser ręczny z jednym mieszadełkiem zrobił półpłynny miód z miodu skrystalizowanego.
Zmiksowany miód ma jaśniejszy odcień, konsystencja idealna do smarowania.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: miód
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2011, 10:03:41 »
z różnych powodów typu boleści nerki i brzucha najbardziej smakuje mi i nie szkodzi miód rzepakowy. A do nalewek czy syropów mogę bez problemu stosować inne miody. Jak się przegryzie lub zagotuje nie wpływa to na mnie źle.

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2011, 10:40:32 »
Swego czasu jak miałam jakieś problemy z samopoczucie spowodowane nadciśnieniem i sercem, a także jak nie mogłam usnąć, rozpuszczałam łyżkę miodu dowolnego w szklance letniej przegotowanej wody i wypijałam i przychodziłam do siebie.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2011, 11:26:00 »
odnośnie spania jak suseł to pomaga mnie ostatnio siedmiopałecznik  :)

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 25, 2011, 18:59:01 »
Miód można spokojnie dekrystalizować na łaźni wodnej - jak mocno skrystalizowany to zagrzać do wrzenia wody, gotować na maleńkim ogniu ok 5 minut i zostawić. Można zaobserwować jedynie kłaczki skrystalizowanego.
Nooo chyba że ktoś zostawił na parę lat :P to nie wiem, czy nie zrobił się granit ;)

Ja jestem uczulony na gryczany chyba, bo mnie po nim piecze w gardle - nawet po powąchaniu. Za to kupiłem akacjowy - ciekawe, ciekawe :)

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 25, 2011, 19:52:14 »
Wcześniej zdarzało mi sie mód podgrzewać ale czytałem że część składników przepada przy ogrzaniu, ponoć nie powinno się przekraczać 50 stopni C, dlatego pomysł z mikserem.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 25, 2011, 22:32:27 »
...w zależności na co ten miód ma być ::) bo niektórzy to tylko do słodzenia chcą...

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 25, 2011, 22:52:02 »
Ja tak przy okazji, bo czaję się na większą ilość ziołomiodów w tym roku. Do tej pory robiłam czarnuszkowo - goździkowo -kardamonowo-kminkowy. Miał nazwę "czarny słoik"

Jakie są Wasze ulubione ?

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 26, 2011, 06:46:59 »
Te od dziadka - szkoda, że z racji wieku nie może już pracować z pszczółkami...może jak  będę kiedyś stary i miał domek z ogrodem, to kto wie - może staną w nim 3 ule :)

Spadziowy, lipowy, gryczany (no jednak - dobry), w sumie wszystkie lubię :)

Alchemik

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 28, 2011, 22:04:11 »
mam 7 uli pszczelarzę 1 rok i jest super powiększam:)pasiekę

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 29, 2011, 08:47:45 »
Wielkie gratulacje, Krzysiu. Bardzo się cieszę z Twojego sukcesu.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 29, 2011, 12:59:32 »
Problem polega na tym że nie mam tradycji pszczelarskiej żadnej.
Uczę się więc wszystkiego od nowa od zera, z forów pszczelarskich i książek, gdyż nie mam w mojej okolicy żadnych pszczelarzy. No ale powolutku.......polecam wszystkim fajne hobby, bardzo dużo satysfakcji daje

Z ciekawostek to mam sąsiadkę która ma astmę i próbuję ją leczyć powietrzem z uli

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 29, 2011, 13:05:52 »

Z ciekawostek to mam sąsiadkę która ma astmę i próbuję ją leczyć powietrzem z uli

Masz jakies arty na ten temat?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 29, 2011, 13:13:15 »
http://www.google.com/search?q=powietrze+z+uli&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

jest klika informacji
a poza tym w wielu książkach o pszczołach itd się o tym mówi i wspomina
dlatego chcieliśmy spróbować ... Zrobiłem otworki w ulach podłączam rurę od odkurzacza
zrobiłęm filterki, żeby pszczoły nie połknąć i działamy , ale to w okresie letnim, bo teraz nie wolno pszczołom zaburzać spokoju.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 29, 2011, 13:16:26 »
Ciekawe. Pewnie wachlarz zastosowań jest znacznie wiekszy...

Pozdrawiam i dziekuje- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?