Autor Wątek: Kompleksowa "odnowa" mózgu - antydepresja-nastrój-zpz-koncentracja-pamięć  (Przeczytany 49774 razy)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Kompleksowa "odnowa" mózgu - antydepresja-nastrój-zpz-koncentracja-pamięć
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 23, 2017, 21:18:00 »
@ kuneg

Depresanum zawiera 100 mg l-tryptofanu, a zalecenia oscylują w granicach 300-500 mg.
Chyba, że coś pokręciłem...
200 mg
Dawka dzienna to 2 tabletki, czyli łącznie 400 mg.
https://www.doz.pl/apteka/p57519-Depresanum_tabletki_powlekane_30_szt.

P.S. Mów mi Małgorzato :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 23, 2017, 22:18:19 »
@ Basia
4 łyżki ziół, ale zalewam ok. 170 ml wody, zatem nie jest to mocno moczopedne; boję się także spożywania dużej ilości płynów na noc, by mnie pęcherz nie wybudzał :).

4 łyżki ziół na niepełną szklankę wrzątku? To prawie nic nie ma z tego do picia.
Jeśli nie zjesz fusów, to co w tym ma działać? Naparstek płynu?

Nie podoba mi się Twój lęk przed wybudzeniem w nocy z powodów hydraulicznych. Normalny człowiek wstaje, robi sik i wraca do łóżka szczęśliwy, że jeszcze zostało ileś godzin spania.

"A teraz podstawa: jeśli w dzień bierzesz jakieś środki pobudzające, to dlaczego środki nasenne miałyby działać inaczej, niż moczopędnie, nawet, jeśli surowiec byłby dobry?
Tu na prawdę musisz zdecydować, co chcesz osiągnąć."

Założyłem, iż w dzień (w godzinach rannych, razem z pierwszym i drugim posiłkiem) będę przyjmował substancje pobudzające: zielona i czarna herbata, yerba mate, guarana i inne, np. te, które zamierzam stosować w celu poprawy koncentracji i zapamiętywania, a przed wieczorem powoli będę się wyciszał, kończąc ziołami nasennymi przed spaniem. Wszystko to, by za dnia w pełni intensywnie pracować, a w nocy mocno, głęboko spać, dając sobie dawkę odprężającego i regenerującego snu.

Nie wiem, co i ile bierzesz, nie wiem, jak parzysz tą swoją herbatę, czy to jest siekiera, czy normalne siki.

Bardzo nie podobają mi się Twoje pomysły na temat świadomych snów (=odloty?) opisane przez Ciebie kilka postów wyżej. Na ten temat są inne fora, hyperreal czy coś w tym stylu.

Czy tu popełniam jakiś błąd?

Tak, popełniasz błąd, myśląc, że jesteś samochodzikiem, któremu wlejesz paliwo, potem włączysz, dodasz gazu, pojeździsz, wjedziesz do garażu i zostawisz samochodzik na noc.

W temacie napisałeś o odnowie mózgu, ale ja widzę tylko dyskusję na temat metod przedłużenia eksploatacji mózgu. Boję się, że tu, na forum nie ma warsztatu naprawy przeciążonych mózgów.

Na przykład: ile godzin dziennie poświęcasz na rodzinę, towarzystwo, bzdury niepodłączone do prądu i na aktywność fizyczną? Naukowo jest udowodnione, że aktywność fizyczna powoduje zwiększoną produkcję endorfin.
Nie wiemy nic o tym, co jesz w przerwach pomiędzy środkami pobudzającymi.

Finasteryd - brałem przeciwko wypadaniu włosów; lek miał być kilka razy delikatniejszy od przeciętnych środków z finasterydem na przerost prostaty; gdy przyjmowałem uchodził  za nieinwazyjny,  w Polsce nie był mocno znany; dopiero w ostatnich latach zrobiło się głośno o jego skutkach ubocznych, w większości gł. na forach anglojęzycznych.

Nie trzeba czytać na forach angielskojęzycznych, wystarczy poczytać opis leku i uruchomić myślenie.
W Polsce to nie jest zarejestrowane jako środek na porost włosów. To jest do stosowania WYŁĄCZNIE dla mężczyzn z hormonozależnym przerostem prostaty, na receptę.

Moim zdaniem, najpierw powinieneś sobie zrobić odwyk od tych różnych wpomagaczy jawy i snu.
Załamka po długotwałym przyjmowaniu wspomagaczy może być gwałtowna i całkowita, lepiej jest temu zapobiegnąć.

Aby przeprowadzić odwyk, to musisz stopniowo schodzić z dawkami wszystkiego w dół, ale za to stosować dużo środków odtruwających i neuroprotekcyjnych z dużą ilością płynów. Na teraz listki malin, kwiaty forsycji, wszystkie jasnoty, śledziennica, ziarnopłon, młoda pokrzywa, młoda wiązówka, pączki i młode listki brzozy, olchy. Na początek wystarczy. Dziennie masz wypijać 2-3 litry płynów.

Pozdrowienia :-)

Offline LoneCavalier

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 25, 2017, 14:52:49 »
Po dłuższej lekturze, przyjąłem założenie, iż początkowo spróbuję specyfików podnoszących nastrój i  koncentrację.

Jak oceniacie apteczkę, którą chciałbym skompletować?

1.   L-Tryptofan + ewentualnie wit. B6 (witamina B6 odgrywa najważniejszą rolę, w procesie przetwarzania tryptofanu w serotoninę, a następnie w melatoninę)

2.   Orotan litu (Swanson)

3.   Phosphotidyl seryny = fosfatydylseryna (https://evita.sklep.pl/pl/fosfatydylseryna-300mg-30kaps.html?gclid=CJezgbLLv9MCFQotGQod98wC0g ) -  Fosfatydyloserynę określa się jako „biologiczny detergent mózgu” - wypłukuje zanieczyszczenia, wspiera naprawianie uszkodzenia nerwów, a to wszystko, w efekcie usprawnia zdolność myślenia i zapamiętywania.

4.   Szafran – Happy tonic

5.   Różeniec górski - https://www.naturalna-medycyna.com.pl/rozeniec-gorski-rhodiola-rosea.html --> z info tu zawartych działa głównie na koncentrację, mocno łagodzi skutki wszelkiego stresu, nie działa tak bardzo „nakręcająco” (jak np. guarana, yerba mate)

6.   Cytryniec chiński - myślę, że jeżeli za dużo chcę brać, to cytryńca mógłbym na pierwszą kurację zaniechać, szczególnie że działa bardzo mobilizująco, więc jest wskazany na krótkie okresy przyjmowania

7.   Cholina – zwiększa pamięć długotrwałą  -- [Cholina  + Inozytol Swansona]

8.   Wit b3 (PP, niacyna)

9.   Wit b12 (Metylokobalamina)
============
10.   Urydyna
============
I jako dodatek:

11.   Gojnik
12.   Lukrecja
13.   Melisa
14.   Olej z wiesiołka
15.   Olej z czarnuszki – działa przeciwlękowo i chroni płuca przed zanieczyszczeniami
16.   Kapsaicyna (pieprz cayenne, papryczki chilli) – ułatwia przenikanie substancji krew-mózg
17.   Naturalny olejek cynamonowy – do rozsiewania zapachu w pomieszczeniu
18.   Guarana

Czy dodać do powyższego bacopa moneri i żeń-szeń lub miłorząb?
Czy ich działanie da się jakoś rozróżnić, czy działają trochę odmiennie w zalezności od osoby przyjmującej?

Czy do choliny, zwiększającej pamięć długotrwałą, dodać inozytol (wit. B8 / B16)?
Swanson proponuje taki suplement: https://www.aleeko.pl/produkt/7136-swanson-cholina-inozytol-250-kapsulek.html?campaign=googlerss&gclid=CL-4_fOcv9MCFUZJGQodMk8BEw

Jaki rozkład czasowy polecilibyście przy przyjmowaniu powyższej suplementacji? L-Tryptofan chyba przed śniadaniem i na noc, by nie konkurował z innymi aminokwasami? A jak z innymi specyfikami? Czy z posiłkami do godz. 14-15?

Jak oceniacie taką informację: "Cyjanokobalamina jest najbardziej popularną formą B12 dostępną w suplementach diety, ale witamina B12 w postaci formy chemicznej METYLOKOBALAMINA jest najbardziej aktywną jej formą. Metylokobalamina jest najlepiej przyswajana, gdyż w organizmie nie musi ulec przekształceniu do formy metylowej, jak popularna na rynku cyjanokobalamina.
Dostarczając do organizmu metylokobalaminę dajemy organizmowi gotowy aktywny składnik."

Olej z czarnuszki - wg. Waszych doświadczej bardziej pobudza czy działa sedatywnie?
Czy czarnuszka egipska różni się znacznie od innych czarnuszek? Cena oleju z cz. e. jest ponad 2 x wyższa ( http://www.sklep.natko.pl/pl/33-olej-z-czarnuszki-egipskiej-natuwit/?gclid=CL-An4-0v9MCFVvcGQod2ygKjA )od np.
http://www.nierafinowane.pl/olej-z-czarnuszki/13-olej-z-czarnuszki-zimnotloczony-nieoczyszczony-ol-vita.html
Taka sama pojemność, lecz w tym tańszyn brak wskazania, iż "egipska".

Wąkrotka azjatycka (Gotu kola) - czy faktycznie mozna ją uznać za "niepobudzające zioła przeciwdepresyjne"? Czy darować sobie na tym etapie dodawanie jej do baterii środków wskazanych wyżej?

Rozważałem wykonanie samemu nalewki z ostrożnia polnego, ale ta podobno ma działanie bardzo "nakręcające", powodujące niespanie przez nawet 24h i więcej, a ponieważ nie o to mi idzie, ale o podniesienie nastroju i koncentrację, to jaką nalewkę z takim zastosowaniem polecilibyście do wykonania przez niedoświadczonego samodzielnie? Na bazie ziół dostepnych w polskich lasach, gł. z północno-wschodniej Polski, których zbiór dla nalewki byłby najwłasciwszy w maju?

Chyba idealny byłby łuskiewnik, zrobiłbym ją tylko na bazie kwiatów łuskiewnika, gdyż łatwiej będzie mi, jako początkującemu, je potem przecedzić.

Będę miał dostęp do świezych roślin, więc może warto byłoby zrobić jakis intrakt?
Nie pijam jakichkolwiek napojów alkoholowych, a z tego co pamietam, to nalewki dobrze na mnie działały, np. anyżowa na trawienie, po cięższym posiłku, o wiele skuteczniej niż wszelkie mikstury z mięty, kopru, rumianku...

Czy potem - w późniejszym maju, czerwcu w lasach znajdę jeszcze jakieś zioła do nalewek, które działałby na poprawę nastroju, koncentrację?

@  Basiu

Nie do końca sytuacja tak się przedstawia, jak ją spostrzegłaś. Nie jestem zwolennikiem żadnych odlotów farmako-narko, a jedynie o nich wspmniałem, jako o dodatkowym elemencie. Kwestie żywienia i sportu nie sa mi obce, biegam po 15 km, a mógłbym znacznie więcej, jem ok. 12 różnych gat. ryb morskich - to tak dla przykładu. Zatem na wydolności fizycznej i diecie się nie koncentruję, gdyż mam je bliskie ideałowi. Badania zdają się to potwierdzać.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2017, 14:55:38 wysłana przez LoneCavalier »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 25, 2017, 15:30:25 »
Powoli zaczyna Ci się coś krystalizować. Podciągnąłbym na liście wyżej urydynę, olej z wiesiołka, dołożyłbym omegę-3: http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=4702&postdays=0&postorder=asc&start=0
Nalewka z ostrożnia polnego dobrze się komponuje z nalewką z liści cytryńca 1:1 - wystarczy 1/2łyżeczki do porannej kawy i w naturalny sposób człowiek jest na chodzie do wieczora - później dobre spanie. Cytryniec b.mocno działa - trzeba dobrać sobie dawkę pod swoje potrzeby

Offline LoneCavalier

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 25, 2017, 17:16:02 »
Podciągnąłbym na liście wyżej urydynę

Dzięki.
Z urydyną mam ogromny prblem. Suplementy ja zawierające są wytwarzane ze spiruliny hodowanej w Chinach:
"spirulina jest algą rosnącą w wodzie – nawet minimalna ilość sinic, które rozwiną się w hodowli, zanieczyszcza ją mikrocystynami. Wielokrotnie wykrywano je w produktach które trafiają na rynek. Długotrwałe spożywanie tak zanieczyszczonej spiruliny może doprowadzić do rozwoju raka wątroby. W chińskiej spirulinie znajdowano duże ilości ołowiu, rtęci i arsenu".

Czytałem też o przyrządzaniu własnej urydyny na bazie cebuli i innych składników, choć z tego co pamiętam były to dość podstawowe produkty polskiej kuchni i wnosiłem stąd, iż urydyna powstaje poprzez ich zmieszanie, a przede wszystkim lekkie podsmażenie owego miksu  :-\

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2017, 17:19:12 wysłana przez LoneCavalier »

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 25, 2017, 19:12:20 »
Tryptofan tak ale nie rano, przeczytaj link Doktora, możesz przysnąć za kółkiem
Kwasy EPA jak najbardziej tylko w Polsce ciężko kupić coś dobrego za normalne pieniądze, polecam iHerb
Probiotyki, bardzo istotny element został pominięty
https://fitoterapeuta.wordpress.com/2014/02/10/leczenie-depresji-naturalna-terapia-biologiczna-psychobiotyki-cz-4-2/
Warto spróbować tego
 TMG wykazuje działanie ogólno parasympatyczne. TMG pomaga przywrócić równowagę autonomicznego układu nerwowego, zwłaszcza u osób uczestniczących w pełnym programie równowagi żywieniowej. Być może, jest to jedna z największych jej zalet.

Wyniki analiz pierwiastkowych włosów udowadniają, że niemal połowa populacji cierpi na zaburzenia równowagi autonomicznego układu nerwowego, które nazywam współczulną dominacją. Oznacza to, że układ współczulny działa cały czas „na wysokich obrotach”. Jest to destrukcyjne dla organizmu. Przyjmowanie TMG może przywrócić równowagę i w znaczący sposób przyczynić się do efektów leczenia. Więcej na ten bardzo ważny temat w artykule
http://drlwilson.com/Articles/POL,TMG.htm

Offline mariolak

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 25, 2017, 23:19:43 »
Przepraszam, ale pójdę na skróty - polecam Neuroprotektor wg receptury dr Różańskiego. Kapsułki działają jak czarodziejska różdżka - po dwóch tygodniach z mózgu znika wata, po 2 miesiącach poziom energii jest nieznośny dla otoczenia (mnie osobiście zachwycało równoczesne reanimowanie ostatnich 5 lat - bałagan był wprost nieopisany:). Skutek utrzymuje się do pół roku po zaprzestaniu brania suplementu. Niestety musiałam przestać brać ze względu na nasilone kołatanie serca (o które podejrzewam guaranę) - jestem w okresie postmenopauzalnym i takie "telepania" serca nie są czymś niezwykłym, ale po Neuroprotektorze musiałam zażywać głóg.
Oczywiście NIE MOŻNA tego zażywać JEDNOCZEŚNIE z psychotropami (chyba, że jest się samobójcą), a ze względu na dziurawiec w składzie - uważać na słońce i niespotykaną ilość interakcji tego zioła z lekami chemicznymi. Kupić można w internecie - wystarczy wpisać www.biovitalium24.pl albo Neuroprotektor. Zalecam zwrócić uwagę na skład - witamin i mikroelementów. Osobiście uważam, że jak już człowiek się po Neuroprotektorze postawi do pionu - to wtedy można wprowadzić (raczej TRZEBA) dietę i regenerację jelit. Osobiście polecam kit od Basi i dietę GAPS (pisał o niej Wesoły Sen). Ja jeszcze parę rzeczy wprowadziłam z racji wieku i płci:)

Offline LoneCavalier

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 26, 2017, 07:23:40 »
Powoli kompletuję suplementację konkretnych producentów.

Przy samym l-tryptofanie nasuwa się juz zagwozdka - czym medycznie/chemicznie różnią się owe dwa
l-tryptofany (L-Tryptofan od AjiPure Tryptopure L-Tryptofan):

http://sklepateraz.pl/pl/p/L-Tryptofan-500mg-60-kps/1557

od

http://sklepateraz.pl/pl/p/AjiPure-Tryptopure-L-Tryptofan-500mg-90-kps/1599

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 26, 2017, 09:10:53 »
Powoli kompletuję suplementację konkretnych producentów.

Przy samym l-tryptofanie nasuwa się juz zagwozdka - czym medycznie/chemicznie różnią się owe dwa
l-tryptofany (L-Tryptofan od AjiPure Tryptopure L-Tryptofan):

http://sklepateraz.pl/pl/p/L-Tryptofan-500mg-60-kps/1557

od

http://sklepateraz.pl/pl/p/AjiPure-Tryptopure-L-Tryptofan-500mg-90-kps/1599

Pewnie się nie różnią, ale przeczytaj to: http://naturalneleczenie.com.pl/2015/09/05/tryptofan/

Offline LoneCavalier

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 26, 2017, 10:22:25 »
Otrzymałem info od sklepu, iż ten droższy l-tryptofan  jest naturalny, a ten tańszy syntetyczny.

Czy taki podział przy tej substancji jest możliwy?

Offline Hypericum

• Ekspert forum
  • Nowy
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 26, 2017, 13:34:04 »
Tak czytam sobie te wpisy LoneCavalier i mam troche mieszane uczucia. Same preparaty sa ok ale co przeraza mnie w tym wszystkim jest to ze brak tu jakiegos konceptu. Czlowiek nie jest maszyna i nie funkcjonuje jak ona. Jest zespolem polaczonych narzadow, tkanek, komorek, etc., pomijajac juz calkiem sfere energetyczna. I tak brakuje mi w tym wszystkim sensownego konceptu na ta poprawe nastroju i wyeliminowanie rozkojarzen. Sa rozne koncepty „wychodzenia” na prosta. Jezeli podlozem tych stanow maja byc zaburzenia endokrynologiczne czy metabolityczne, to moze warto pomyslec o watrobie (np.: niewydolnosc a hormony m.in. plciowe, etc.) i stosowaniu suplementow z mineralami. 

Pozdrawiam,

Offline Quand même

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 28, 2017, 15:06:30 »
Urydyna ponoć nie jest termostabilna. Kiedyś polecane były drożdże, ale trzeba je jeść zabite. Może ktoś zna sposób na zabicie drożdży, w sposób nie niszczący najcenniejszych składników. Są dostępne płatki drożdżowe, ale nie wiem jak te drożdże stały się nieaktywne. Też się boję skażenia metalami ciężkimi... Właściwie to tego nie używałem, chociaż wiem, że to najważniejszy składnik...

Najlepiej przejść na dietę ketogeniczną opartą na jajkach(jajecznicy, na miękko), podrobach i mięsie zwierząt z ekologicznego chowu, karmionych trawą i ziołami. Do tego spożywać szpik kostny, żeby mieć obfite źródło kolagenu. Wystarczy z kości zrobić gęsty bulion i popijać. Ketoza to dieta oparta na tłuszczach. Tak leczy się teraz Alzheimera, Parkinsona czy padaczkę... W depresji też pomaga. Dieta ma być oparta na tłuszczach, białko ograniczone, pewnie 0,8g/kg max. Jak będzie za dużo białka, to organizm zacznie je przekształcać w glukozę... Węgli max 50g. Czyli masz jeść głównie warzywa zielone. W takim jarmużu masz więcej witaminy c niż w cytrusach. Wywalasz mleko(można jeść tłuste sery), produkty zbożowe, ziemniaki, większość owoców. Możesz jeść truskawki, wszelkie jagody, pomidory. Łatwo sprawdzić uśrednione wartości w kalkulatorach kalorii(http://potreningu.pl/calculators/calories). Mózg na ciałach ketonowych pracuje dużo sprawniej, do tego nie ma żadnych spadków energii jak na cukrze. Można jeść 1 posiłek dziennie i nie odczuwać głodu. 2 to max. Podnosi się poziom testosteronu, a hormon wzrostu wzrasta o 2000%... Gdy stosujesz ketozę w połączeniu z intermittent fasting, czyli właśnie 1 posiłek dziennie i całodobowa głodówka raz w tygodniu, to doskonale wpływa na mózg. Podnosi się poziom BDNF i NGF. Możesz pić "pancerną kawę" z masłem albo olejem kokosowym. Energii Ci nie zabraknie. Nie przechodź od razu na ketozę. Najpierw ogranicz ilość spożywanych posiłków. Musisz zmieścić się w oknie żywieniowym np od 11 do 19. 16 godzin postu to minimum. Ja w ciągu pól roku schudłem na IT 9 kg. Z 86 do 75 przy wzroście 186cm...

Co do gojnika jak zaczynałem pić napary, to wyraźnie czułem jak mózg przestawia się na fale alfa. Miałem wywalone źrenice(aż mnie światło raziło...), uczucie błogości w czaszce, etc. Ale po tygodniu efekt przeszedł. Może kwestia dawki, że aż tak wyraźnie zadziałał. Daję sporo tych gałązek i zaparzam 2 godziny.

Guayusa jest silnym inhibitorem IMAO, ale trzeba uważać na dietę. Za dużo tyraminy i łeb nawala. Piłem 3 razy odwar i 3 razy miałem silną migrenę...

Co do PEA to prekursur amfetaminy. Jak to mówią "dawka czyni trucizną"... Stosuje się to z nieodwracalnym inhibitorem IMAO, żeby działała tylko na układ centralny, a nie obwodowo. Inaczej nie przekracza bariery krew-mózg. Poza tym zbyt duża dawka tak Ci wywali histaminę(jak w alergii), że leki antyhistaminowe nie pomogą...

Nie wiem czy jest sens babrać w ilości neuroprzekaźników. Lepiej "downregulować" receptory. To taki przykład: https://www.youtube.com/watch?v=wSF82AwSDiU&t=689s (Basiu, nie kasuj proszę...). Odstaw wszelką aktywność seksualną na minimum 3 miesiące, żeby wyregulować system nagrody w mózgu(dopamina). Napisałem o tym w 1 poście, ale admin skasował... Druga rzecz, że każda ejakulacja doprowadza do wzrostu prolaktyny i to na 2 tygodnie, co z mężczyzny robi warzywo.

Mam takie pytanko do zgromadzonych. Słyszeliście może o ziołach, które powodują pamięć eidetyczną/fotograficzną? W internecie przeczytałem że levetiracetam i może phenylopiracetam mają takie działanie, ale raz że drogie, to praktycznie nie do dostania. A levetiracetam ma mnóstwo skutków ubocznych...

"The drug that gave me this awesome side effect was Keppra. Unfortunately, it also gave me terrible nightmares that occurred over and over each night and I could not tolerate it, so I had to stop taking it.

After taking Keppra, I know without a doubt that some people can have this kind of memory capabilities. It was truly mind blowing. I felt a little guilty in C++ programming class, like I was cheating, because I could just "see" all of the books I had been reading, word for word, and I could recount each book word for word. I was actually correcting the computer science professor. I was to the point where I could've probably learned a foreign language in a week.

Too bad I couldn't continue to take this drug. I may try it again in the future just to see if it happens again. I'd take it just for the memory benefits if it doesn't cause serious (bad) side effects."
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2017, 18:25:30 wysłana przez Quand même »

Offline LoneCavalier

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 30, 2017, 18:04:12 »
Dzięki za wszystkie informacje.

Cały czas kompletuję.

Macie jakieś doświadczenia z tyrozyną lub l-tyrozyną?

http://rozanski.li/305/tyrozyna-tyr/ - czytałem, ale jakoś trudno mi te medyczne substancje i reakcje przetworzyć na praktykę i interakcje z innymi suplementami/ziołami.

Odrzucając chińskie algi jako źródło choliny, znalazłem informację, iż całkiem sporo jej zawiera młody zielony jęczmień. Mogłoby to rozwiązać sprawę, gdyż jęczmień jest hodowany w Polsce, dostępny z tzw. upraw ekologicznych z certyfikatem jakimś tam, a też nie potrzebuje takiego nawożenia jak kukurydza, pszenica, żyto. Wiecie może ile owej choliny znajduje się w młodym jęczmieniu i jak to wygląda w zestawieniu z algami?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2017, 18:57:58 wysłana przez LoneCavalier »

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 30, 2017, 21:18:56 »
Żyto, to akurat najmniej nawożenia potrzebuje ze zbórz. Było siane na V i VI klasie gleby.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline LoneCavalier

• Nowy
  • *
Natknąłem się na ciekawy olejek eteryczny - miks cytryńca, żeń-szenia, różeńca i pelargonii.

https://www.bioshop.com.pl/pl/p/Wyciag-Ziolowy-Nr-1-Wzmacniajacy-50ml-Bania-Agafii/748

Czy rozsiewanie takich zapachów w domu może pomóc?  A może te zioła działają głównie przez doustne
przyjmowanie?

Czy te nalewki z różeńca górskiego Darów Natury są warte uwagi? A może kłącza/korzenia jest tam niewiele?
http://www.darynatury.pl/Oferta/zloty-korzen---zaprawka-do-alkoholu-w-plynie-100ml,268
http://www.darynatury.pl/Oferta/zloty-korzen-20-30g,241

Czym w praktyce różnią się te dwa specyfiki?
W przypadku tego drugiego: "Zawartość opakowania zalać 2l alkoholu (wódki), odstawić w ciepłe miejsce. Po 14 dniach gotowa do stosowania. Pić w zależności od sytuacji do 50 ml dziennie."
Czy jeżeli zaleję 1 litrem wódki, to będzie ok? Chciałbym wlać alko tylko tyle, ile jest niezbędne dla rozpuszczenia/lepszej przyswajalności aktywnych związków z korzenia, a nie by się % dodatkowo rozgrzewać.

Na stronie producenta nigdzie nie jest podana ilość "wsadu" korzenia różeńca i w związku z tym zastanawiam się czy to nie pic na wodę :).

« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2017, 09:05:50 wysłana przez LoneCavalier »