Autor Wątek: Odnowa śluzówki gardła  (Przeczytany 10276 razy)

Offline Monika84

• Mało Pisze
  • **
Odnowa śluzówki gardła
« dnia: Kwietnia 10, 2017, 06:44:26 »
Mam bardzo zniszczoną śluzówkę gardła. Gardło jest czerwone właściwie cały czas, również wtedy gdy nie boli. Zaczerwienienie nasila się m.in. po jedzeniu (każdym, nie tylko po ostrym) i po piciu. Wg laryngologa śluzówki nie da się już odbudować, gdy zostanie zniszczona. Raczej w to nie wierzę... Znacie jakieś sposoby na jej odbudowę? I nie chodzi mi tu o wietrzenie pomieszczeń i ich wilgotność, a raczej o naturalne "specyfiki", które ja odbudują.

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Odnowa śluzówki gardła
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 10, 2017, 07:23:16 »
Spróbuj ziół krzemionkowych - do picia i płukania. Krzem jest niezbędny do utrzymania śluzówki w dobrym stanie: http://www.i-apteka.pl/Sprawdz-dlaczego-musisz-suplementowac-krzem--blog-pol-1434709222.html i potrzebny wszędzie gdzie zachodzi jakaś regeneracja. Ja popijam ziółka krzemionkowe jak po nocy zaczyna mi się zbierać na pokasływanie, drapie w gardle - przechodzi szybko.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 10, 2017, 09:23:11 »
Maceraty albo odwary z ziół śluzowych do tego (prawoślaz, len, porost islandzki).

Z bardzo prostych sposobów można też zagotować tartą marchew w tłustym mleku i popijać łykami przez cały dzień po troszku przez pewien czas. To sprzyja regeneracji i powinno być stosunkowo smaczne, zwłaszcza jak dodać miód.

Podstawowe jednak pytanie dlaczego jest zniszczona ta śluzówka??

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 10, 2017, 09:50:00 »
Maceraty albo odwary z ziół śluzowych do tego (prawoślaz, len, porost islandzki).

Z bardzo prostych sposobów można też zagotować tartą marchew w tłustym mleku i popijać łykami przez cały dzień po troszku przez pewien czas. To sprzyja regeneracji i powinno być stosunkowo smaczne, zwłaszcza jak dodać miód.

Pozdrawiam,
A.

Jak wspomniałeś o marchwi - to może jeszcze  sok z marchwi (wit. A) + witamina B2 - razem współdziałają w regeneracji śluzówki: https://portal.abczdrowie.pl/witamina-b2
Zniszczona śluzówka to może być wynik niedoborów.
Porost islandzki też zawiera krzem: http://rozanski.li/444/cetraria-islandica-porost-islandzki-iceland-moos/ . Sluzy i krzem są też w miodunce plamistej: http://rozanski.li/109/miodunka-czyli-plucnik/

Offline Ondrasz

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 10, 2017, 11:26:21 »
No więc właśnie.

@Monika - Mam mniej więcej to samo. Próbowałem kiedyś cos z tym robić i poprawa była po inhibitorze pompy protonowej, poroście islandzkim i mleczkach zobojętniejących kwas i osłaniających przełyk. Przyczyną jest refluks, przy czym taka ciekawostka - prawie wcale nie mam jego książkowych objawów. Do tego dochodzi przewlekłe zapalenie zatok, ale to tez może być pohodna refluksu. Musisz szukać przyczyny.

Offline Monika84

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 12, 2017, 07:34:45 »

Leo: "Podstawowe jednak pytanie dlaczego jest zniszczona ta śluzówka??"

Śluzówka zniszczyła mi się podczas choroby, gdy dużo wymiotowałam. Potem podrażniała się od kwaśnego i pikantnego pokarmu.

Offline Monika84

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 12, 2017, 07:49:09 »
Szukam w necie informacji, czy śluzówka gardła ma w ogóle zdolność odnowienia się czy, tak jak poinformował mnie laryngolog, jest to niemożliwe i można jedynie łagodzić dolegliwości. Niestety, nic konkretnego nie mogę znaleźć. Może ktoś posiada rzetelne informacje na ten temat?

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 12, 2017, 09:53:07 »
Sprawdzonym i skutecznym środkiem jest olej rokitnika
 Olej rokitnikowi szczególnie dobroczynnie wpływa na skórę i stan błon śluzowych. Wzbudza wszelkie procesy odnowy tkanek, przyspiesza gojenie ran, owrzodzeń, nadżerek, oparzeń, odmrożeń. Pobudza produkcję i wydzielanie żółci. Opóźnia procesy starzenia tkanek. Działa przeciwzapalnie na skórę, żołądek, jelita. Hamuje procesy przerostu gruczołu krokowego. Działa przeciwzapalnie wobec macicy, jajników, jajowodów, pochwy, cewki moczowej, nerek i wątroby. Zapobiega stłuszczeniu i marskości wątroby. Stabilizuje strukturę siatkówki i naczyniówki oka. Pobudza produkcję

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 12, 2017, 10:00:33 »
Olej z rokitnika można zmieszać z balsamem Szostakowskiego.

Śluzówkę można zregenerować, widziałam przepisy, ale w której książce? Moze mnie oświeci...

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 12, 2017, 13:07:05 »

Leo: "Podstawowe jednak pytanie dlaczego jest zniszczona ta śluzówka??"

Śluzówka zniszczyła mi się podczas choroby, gdy dużo wymiotowałam. Potem podrażniała się od kwaśnego i pikantnego pokarmu.

Dla sprawy chyba ważniejsze jest pytanie: "Dlaczego się nie goi?" okoliczności powstania dolegliwości - nic nadzwyczajnego - na większość ludzi nie działają. Z jakichś względów zadziałały na Ciebie.

Offline m.a.l.a_sarenka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 12, 2017, 23:33:05 »
Pocięte, zmiksowane i przecedzone liście (czyli igły) sosny naszej pospolitej potrafią bardzo pomóc. Dwa razy dziennie - wiem, bo po pewnej terapii zastosowanej przez lekarza, pozbyłam się większości śluzówki z paru miejsc. I odżyłam jak zaczęłam stosować sosnę. Na początku pewnie lepiej dolewać wody, żeby dodatkowo nie podrażniać gardła
Moja śluzówka nie wrociła jednak do pierwotnego stanu, może trochę narosła, ale to nic do potrzeb. Sosna rozrzedza śluz, więc to, co zostało wspomaga i osłania "łyse polany" (i tłucze niektóre mikroby - infekcje w tych miejscach mogą być uciążliwe).

Offline Monika84

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 14, 2017, 15:57:21 »
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, bardzo przydatne:)