Autor Wątek: tabletki wątrobowe-żelazo  (Przeczytany 7902 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
tabletki wątrobowe-żelazo
« dnia: Lipca 19, 2011, 08:53:18 »
Ten wspaniały wynalazek tak powszechnie używany przez ludność w latach 60-70  w przypadkach niedokrwistości , wyczerpania jak i zdrowego uzupełnienia diety. Ostatnio stwierdziłem ze zdobycie ich jest owszem mozliwe ,ale nieliczni tym handluja ( droga sprawa - za 500 tabletek 50 dolarów). A wiadome że :
W rzeczywistości istnieją dwa rodzaje żelaza.  Pierwszym i najbardziej rozpowszechnioną formą żelaza jest nazywany Non-żelazo.
 Non-żelazo znajduje się w większości suplementów żelaza.  Ten rodzaj żelaza jest w organicznych, słabo wchłaniany przez organizm ludzki, a nawet może powodować skurcze żołądka i biegunkę.
 Drugi rodzaj żelaza jest Hem-Iron.  Hem-Iron jest cząsteczka żelaza, owinięte w hemoglobiny - który utrzymuje żelaza czysty i sprawia, że użyteczny i bezpieczny.  Hem-Iron jest rodzaj żelaza to naturalnie występujący w organizmie człowieka.
 Najbogatszym źródłem żelazo?  Zgadłeś - wątroby.

pozdrawiam - Fresh

Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: tabletki wątrobowe-żelazo
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 19, 2011, 17:28:11 »
Gdyby ktos miał namiary na takie tabletki w polsce to poprosze o namiary.
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 20, 2011, 13:20:48 »
Gdyby ktos miał namiary na takie tabletki w polsce to poprosze o namiary.
Fresh! Chcę się podzielic swoimi doswiadczeniami...kilka lat temu , zupełnie przypadkowo stwierdzono u mnie anemię z powodu niedoboru żelaza. Poziom tego pierwiastka miałam : 40 (z tego co pamietam to w normach podawano 80-140). Pani doktor nie wyjasniała przyczyny, choc powinna...ale po co? zaaplikowała mi tabletki, chyba nazywały się hemofer... wzięłam, żelazo podniosło się.... po kilku miesiacach kontrolne badanie, znowu spadek (było ok. 50- a więc znowu za mało).  Gdzies przeczytałam o occie jabłkowym. Kupiłam go,  piłam  ok. 3-mcy...(rozcieńczony, z dodatkiem miodu, bo mi nie smakował). Piłam 3 razy dziennie po łyżeczce. Kontrolne badanie i ...żelazo 190!!! Trochę się wystraszyłam, bo co za dużo to niezdrowo....odstawiłam...znowu badanie: żelazo 100 . Od kilku lat jest na podobnym poziomie, anemia nie wróciła.
Natomiast czytałam, że aby żelazo było bardziej przyswajalne potrzebuje aby łączyć go z wit. C :)

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 20, 2011, 14:50:35 »
Ja wiem o takich: Biofer (Pharbio Medical) - SUBSTANCJA 1 tabl. zawiera: 0,009 g żelaza (0,35 g sproszkowanej hemoglobiny, 0,025 g fumaranu żelazawego) sam oceń i daj znać, bo na ten temat wiedza moja jest mikra  :(.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 20, 2011, 16:24:01 »
Przedstawione przez panie leki to rasowane kombinacje połaczone w taki sposób aby zelazo wchłaniało sie jak najlepiej, ale nie tedy droga.... Moja wina ze ja nie opisałem tabletek dokładniej.... Otóż te tabletki to nic innego jak czysta wątroba(krowia- najczęściej z krów argentyńskich) i nic innego... To jest naprawdę wartościowy produkt , ale jest go jak na lekarstwo.... Swoja droga jestem ciekaw czy Doktor o nich słyszał....?

Pozdrawiam- Fresh

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 20, 2011, 19:19:17 »
a dlaczego te tabletki są lepsze od wątroby w naturalnej postaci?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 20, 2011, 21:24:14 »
Kasiu, one nie przewyzszają jakością naturalnej wątroby , ale dla zabieganych  i  niezorganizowanych ludzi  mających problemy z żelazem , niedokrwistością są dla niej bardzo dobrą alternatywą. Wiadomym jest ze upichcenie wątroby nie stanowi problemu , ale jesli mamy to robic przez dłuzszy czas staje sie przykrym obowiązkiem jesli wynika on z konieczności.... Tylko nieliczni maja zaciecie i czas....

Pozdrawiam - Robert

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 15, 2012, 09:25:34 »
wszystkim mającym problemy z żelazem proponuje sok z surowego buraka czerwonego 2 razy dziennie do smaku z sokiem z jabłka marchwi Tylko wypity do 30 minut po zrobieniu

Gwarantuje wam że każdemu żelazo wróci do norny

http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=470

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 26, 2012, 14:34:57 »
Chcialabym bardzo okazac sie w tym - tak interesujacym temacie - pomocna ...
W danym czasie faktycznie dbalam o wlasciwe wyniki krwi u moich dzieci
przy pomocy watrobki, nie tylko wolowej, ale i drobiowej.

Zanim zdobedziesz "latwa, i przyjemna" forme watrobki, to zainteresuj sie tymi miodami:
Miód Wrzosowy, miod gryczany laczone z octem jablkowym.
Miody te cenione sa ze wzgledu na duza zawartosc latwo przyswajalnego zelaza.

oferta Vitary godna nasladownictwa !

To znalazlam w necie - mysle, ze nie bedzie odebrane jako reklama  ;)

Ferrochel® to opatentowana forma zelaza niehemowego w postaci chelatu aminokwasowego – diglicynianu żelaza (II), o biodostępności i tolerancji zbliżonej do żelaza hemowego.
http://www.chelaferr.pl/

Bio Tech Amino 2121 - najczystsze, najwyższej jakości aminokwasy na świecie.
ten naturalny produkt pochodzący zwołowej wątroby argentyńskiej .
AMINO 2121 (LIVER X) (dawniej MLO Amino 2121) - to najczystsze, najwyższej jakości aminokwasy na świecie. ten naturalny produkt pochodzący z wołowej wątroby argentyńskiej jest wolny od wody i tłuszczu oraz od jakichkolwiek zanieczyszczeń. każda tabletka tego produktu zawiera minimum 1950 mg czystej wątroby oraz 1600 mg aminokwasów.(75,00 zł)

Duroferon, depottablett 100 mg Fe2
http://www.fass.se/LIF/content/tablet/tablett.jsp?nplId=19701120000014

Jednakze z najnowszych badan wynika :

Pojawiają się coraz to nowe dowody na to, że stała forma żelaza (heme iron) nie jest wcale lepsza od niestałej formy tego składnika (nonheme iron) i może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

...nadmierne "przeładowanie" organizmu dużymi dawkami żelaza jest obecnie rzeczą bardziej powszechną i prawdopodobnie bardziej niebezpieczną. Ludzki organizm nie posiada skutecznych środków i metod do eliminowania nadmiaru. Odpowiednia więc równowaga żelazowa w organizmie jest kontrolowana poprzez wewnętrzną absorpcję jelitową. Zachowanie niskiego poziomu magazynowania żelaza w organizmie związane jest z większą skutecznością absorpcji niestałej formy żelaza (nonheme iron), który to związek został odkryty w roślinach.

www.swiatsnow.piwko.pl/czytelnia/Dieta.doc