Autor Wątek: Naukowcy i ich wielkie odkrycia.  (Przeczytany 3206 razy)

Adrian Budek

• Gość
Naukowcy i ich wielkie odkrycia.
« dnia: Lipca 18, 2011, 12:06:59 »
Wiele osób zna moje podejście do służby zdrowia i firm farmaceutycznych.
Przedstawiam Wam artykuł, który pokazuje jak manipuluje się ludźmi i informacjami. Nawet coś co jest oczywiste staje się nagle wielkim naukowym odkryciem. Woła to aż o pomstę do nieba.
Czytajcie i uczcie się :)

http://wiadomosci.onet.pl/nauka/niecodzienne-zastosowanie-dla-starej-cebuli,1,4795413,wiadomosc.html

Offline krynia

• Średnio Pisze
Odp: Naukowcy i ich wielkie odkrycia.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 18, 2011, 16:22:27 »
Taaa...Trzeba mięć nadzieję, że to wiekopomne odkrycie zostało sowicie nagrodzone  ;D
Chociaż z drugiej strony może to być duże uproszczenie autora tej informacji, który co "trudniejsze" szczegóły badań pominął. Takie trywializowanie faktów przez tzw dziennikarzy powoli staje się nagminne.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 19, 2011, 19:26:41 »
W ubiegłym roku na  rynku w małej miejscowości (blisko Fresha)byłam świadkiem rozmowy o cebuli.Mianowicie kupujący zapytal sprzedawcę,czy cebula,ktorą oferuje jest spryskana ,aby nie porastala w szczypior.Na zapewnienie ,ze tak ucieszył się i zamówil worek.Tak oto zostałam uświadomiona,że poczciwa cebula również jest traktowana chemią.Teraz się zastanawiam-naukowcy zbadali skladniki cebuli ,czy moze cudownie leczniczy jest ten specyfik ,którym ją opryskują.I jak oddzielili jedno od drugiego?A może substancje wykazują synergizm?

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 20, 2011, 23:16:16 »
Mam wiele kontaktów z rolnictwem ekologicznym , producenci Ci  mają certyfikaty itd. Skarżą się jednak, że rolnictwo ekologiczne jest trudne w utrzymaniu bo trzeba
a ) pryskać w nocy
b) w nocy nawozić
bo im cofną certyfikat

z drugiej strony nie przesadzajmy z nawozami, są drogie, rolnik sypie tyle ile musi.

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 21, 2011, 16:30:52 »
Ja nie mam kontaktów z takimi, ale ostatnio gdzieś wyczytałam, że oszustwa zdarzają się rzadko - w ubiegłym roku takich wpadek było trzy, a sprawdza się (sprawdzają Firmy certyfikujące) nasiona , sadzonki, glebę itp kilka razy w roku na różnych etapach "produkcji".
Ja wychodzę z założenia, że należy ufać, bo bez zaufania stale będę oglądać się dookoła czy ktoś mi nie robi wbrew. Skoro sama żywności nie produkuję, a jeść coś od czasu do czasu muszę, to albo sobie psuję samopoczucie myśleniem - czy aby mnie podstępnie nie trują, albo o tym nie myślę i mam przyjemność z posiłku. Dla mnie to prosty proces - wybieram produkt, czytam etykietę , pasuje - biorę, nie pasuje - nie biorę. Bez rozpamiętywania mam lepsze trawienie  ;D

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 21, 2011, 20:43:43 »
jest jedna gałąź rolnictwa gdzie oszukać jest ciężko, mianowicie produkcja rolnicza  dla zakładów produkujących żywność dla dzieci. Jak taki rolnik produkuje dla zakładu x, który robi jedzonko marchewko dla dziecka, i ma stos certyfikatów, to wolno mu robić opryski i nawozić tylko zgodnie z ustaleniami i zaręczam że to jest pilnowane.