Intrakt z jeżówki zrobiony-pokusiłam się o pół litra:)
Pysznogłówka też ususzona.
Czy jest strona na której doktor opisuje koniczynę polną? Dzięki Alelen,wiem,że ona to ona:)
Znalazłam takie wiadomości:Surowcem zielarskim są świeże lub suszone kwiatostany i liście, zawierające olejki eteryczne, cukry, garbniki, żywice i inne związki. Wywary z koniczyny polnej mają smak słodki i działanie estrogenne, pobudzają czynność wydzielniczą wątroby, działają przeciwzapalnie, przeciwbiegunkowo, moczopędnie, zmniejszają skurcz mięśni gładkich w układzie oddechowym i narządach wewnętrznych. Stosowane są przy zapaleniu oskrzeli, bronchicie, kokluszu, astmie, dusznicy, w chorobach skóry, egzemie, łuszczycy, przy zaburzeniach miesiączkowania. Zewnętrznie napary lub świeży sok może być stosowany na stłuczenia, rany, oparzenia, ukąszenia, podagrę, artretyzm, do irygacji i przemywania oczu.