Autor Wątek: Lipcowe zbiory  (Przeczytany 87190 razy)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
Odp: Lipcowe zbiory
« Odpowiedź #225 dnia: Lipca 01, 2019, 12:38:41 »
Kwitnie artemisia absinthium pochodząca z Kaukazu a pochodząca z Anglii (Lambrook Silver) jeszcze nawet nie ma pąków - będę więc mógł te piołuny rozróżnić . Nazbierałem i suszę kwitnące ziele dla koleżanki z forum winiarskiego . Jeżeli ktoś potrzebuje to mogę zebrać więcej bo jesienią cześć krzaków usunę .
https://zapodaj.net/7eb52b65d1f89.jpg.html
https://zapodaj.net/e8a62cda8bfd7.jpg.html
https://zapodaj.net/702aefa899f85.jpg.html
« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2019, 06:17:02 wysłana przez Wacek »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #226 dnia: Lipca 03, 2019, 21:30:53 »
U mnie już kwitnie lebiodka, czyli oregano, lipa kwitnie, a nawet przekwita, czas się brać za bylicę pospolitą.

A za tydzień to już przetwory na całego, czyli do pracy :-/

Pozdrowienia :-)
Basia

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #227 dnia: Lipca 10, 2020, 16:13:40 »
Wczoraj lało cały dzień, dziś mokro i zapowiada się burza, ale za to przedwczoraj zbiory nadspodziewanie się udały. Nawiedziłem pogranicze lubuskie i w efekcie:
wierzbówka kiprzyca, mierznica czarna, dymnica pospolita, , konyza kanadyjska, komosa. Z sadzonek już rosną u mnie: mahonia, goździk kropkowany, przetacznik długolistny, oman łąkowy, uczep, psianka czarna, akacja i jesion wyniosły.
Z tego co widzę w ogrodzie, to zaczyna kwitnąć karbieniec, sadziec konopiasty, wiązówka błotna, dziurawiec - może jutro uda się wybrać...

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #228 dnia: Lipca 30, 2020, 12:15:08 »
Jak co roku o tej porze zaczynam zbierać kwitnące piołuny i albo do suszenia albo na kompost żeby mi nie rozsiewały nasion . Jeżeli ktoś potrzebuje suszony kwiat piołunu to zapraszam na PW .

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #229 dnia: Lipca 08, 2023, 16:01:05 »
Jutro wybieram się na wiązówkę błotną i pstrolistkę sercowatą - w pełni kwitnienia!

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #230 dnia: Lipca 11, 2023, 00:39:55 »
No i poszczęściło się: wiązówka błotna do woli, wierzbówka kiprzyca tyle, że już wystarczy, żywokost ziele na herbatki i całkiem pokaźny łan szaroty błotnej (ukrytej pomiędzy rdestem ostro-gorzkim i uczepem trójlistkowym). Trochę zieleniny z arcydzięgla nadbrzeżnego - będzie do kanapek :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #231 dnia: Lipca 17, 2023, 23:47:46 »
Dziś zbieractwo wyczynowe - musiałem zdążyć przed mulczerem: naręcze wiązówki błotnej i trędownika, kilka naręczy dziurawca. Kwitnie, ale nie potrzebuję, tarczyca i karbieniec. Przy domu czas nadszedł na zbiór mierznicy czarnej, melisy, drapacza i kocanki piaskowej (ta dopiero zaczyna kwitnąć u mnie).

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #232 dnia: Lipca 23, 2023, 22:09:42 »
Mi udało się dziś nazbierać: sadziec konopiasty, krawnik, żmijowiec, wrotycz, dziurawiec. Znalazłam ładne stanowiska z piołunem. Jeden nastaw już stoi, ale są zamówienia na więcej. Trochę ususzyłam. Przy domu mam lebiodkę, melisę, sporo mięty. W ogrodzie piękne kwitną przegorzany kuliste. Mnóstwo pszczół je obsiada :)