Autor Wątek: Sok brzozowy  (Przeczytany 6355 razy)

Offline halina1

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1446
Sok brzozowy
« dnia: Marzec 10, 2017, 21:12:54 »
Zbliża się sezon.
Białorusini z soku brzozowego robią wino, całkiem całkiem.
A ja się zastanawiam się nad wykorzystaniem soku brzozowego jako bazy preparatów ziołowych.
Macie jakieś pomysły?
Hildegarda proponuje wino pietruszkowe na bazie wina gronowego.
Dziś zrobiłam wino siedmiopalecznikowe zamiast pietruszkowego.
Sok brzozowy jako baza dowolnego wina?

Offline alla

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 198
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2017, 22:15:22 »
Halinko, czemu nie!  :)

Rosjanie również fermentują sok brzozowy i piją jako kwas. Ja część soku mrożę a resztę pasteryzuję w słojach z dodatkiem syropów różniastych ( oczywiście własnej roboty) + odrobina witaminy C dla konserwacji. Zdaje sobie sprawę iż sporo cennych składników się traci pod czas pasteryzacji ale zawsze to lepiej/zdrowiej ugasić pragnienie takim pasteryzowanym sokiem, jak żłopać te ohydne napoje ze sklepu  :-\

Offline zielarz polski

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 803
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 11, 2017, 07:38:51 »
Robiłem wino, z uwag własnych;
- jak jeszcze pracowałem jako drwal to starzy leśnicy mówili, że pozyskiwanie więcej niż 5 litrów soku z jednego drzewa to "grzech i wstyd",

- przeważnie bardzo wolno pracowało (fermentowalo), lekko przyspieszało po dodaniu niewielkiej ilości miodu,

- najlepiej wychodziło mi na drożdżach tokaj

- dodawałem miód (mam własny) zamiast cukru

Offline halina1

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1446
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 11, 2017, 17:42:00 »
Zastanawiam się nad octem jabłkowym na bazie soku.
Również octy ziołowe na jego bazie.

Offline Optimus

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 780
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2017, 18:52:39 »
Robiłem wino, z uwag własnych;
- jak jeszcze pracowałem jako drwal to starzy leśnicy mówili, że pozyskiwanie więcej niż 5 litrów soku z jednego drzewa to "grzech i wstyd",

- przeważnie bardzo wolno pracowało (fermentowalo), lekko przyspieszało po dodaniu niewielkiej ilości miodu,

- najlepiej wychodziło mi na drożdżach tokaj

- dodawałem miód (mam własny) zamiast cukru

Czy miód nie ma właściwości odkażających?
W związku z tym czy nie lepszy byłby cukier?
Skąd aż taka niechęć do cukru?

----
Jak po pobraniu soku zabezpieczacie otwór?
Myślałem żeby nawiercony otwór zatkać później patykiem o odpowiedniej średnicy, naostrzonym strugaczką do ołówków.
Co o tym sądzicie?

Offline zielarz polski

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 803
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 11, 2017, 20:46:53 »
Nie mam żadnej niechęci do cukru, po prostu mam swój miód i to jego używam do wyrobu win oraz miodów pitnych i do słodzenia.
Nalewki smakowe dla przykładu robię na miodzie lub cukrze (na miodzie mają bogatszy aromat, na cukrze bardziej naturalny - np. owocowy - smak)
Winko brzozowe na miodzie bardziej mi smakuje niż na cukrze (w jednym i drugim przypadku fermentowało wolno).

Generalnie otwór się nawierca lub nacina siekierą (ja nawiercam ręcznie) a następnie, po zebraniu soku, zatyka dokładnie jak planowałeś, czyli kawałkiem wcześniej przygotowanego drewna, które ja akurat zawsze smaruje maścią ogrodniczą Eko-Derma, ułatwiająca zagojenie uszkodzeń pnia.

Otwory robię tak na wysokości swoich kolan a mam trochę ponad 180 cm wzrostu.

Offline Optimus

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 780
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 11, 2017, 21:51:22 »
Jeśli będę pozyskiwać sok z brzozy to raczej nawiercę wysoko, ponieważ będę to robić w lesie, a jest tam dużo lisów i obawiałbym się, że któryś odda mocz do butelki.
Można by też od góry przykryć folią ale nie wiem co lepsze.

Pobrany sok wykorzystam do robienia kiszonek.

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 11, 2017, 22:01:32 »
Wystarczy butelkę nakryć zakrętką, większym kłopotem są mrówki niż lisy - zakrętka, a w niej otwór i włożony wężyk.

Offline Arni

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 104
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 15, 2017, 00:41:04 »
Świerzy sok z brzozy jest jednym z pierwszych, naturalnych specyfików każdej wiosny. I dobrze, że coraz więcej ludzi go stosuje. Jednak jak widzę plastikowe butelki do których kapie sok a które wygrzewają się w promieniach słonecznych, to mam bardzo mieszane uczucia co do skuteczności jego picia  :-\

Offline zielarz polski

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 803
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 15, 2017, 08:40:11 »
Sok z brzozy jest nietrwały, wytrzymuje w lodówce tylko kilka dni dlatego większość osób go pozyskujących dla własnych celów albo robi sobie intensywne krótkotrwałe terapie albo go przetwarza, np. na wino, o którym pisaliśmy.
Technologiem żywienia nie jestem ale wydaje mi się, że dostępne na rynku soki z brzozy będą utrwalone (konserwowane) substancjami dodatkowymi takimi jak kwasek cytrynowy czy benzoesan soku i/lub utrwalane termicznie - może niekoniecznie sterylizowane jak mleko UHT, ale pasteryzowane raczej tak.
Oczywiście, obniża to wartość odżywczą soku.

Akurat nie mam na sklepie soku, żeby przeczytać etykietę ale w sklepie internetowym znalazłem taki skład "czystego" soku:
"naturalny sok z brzozy nie rozcieńczony wodą 95%, syrop glukozowo-fruktozowy (A) lub cukier (B) (litera A lub B umieszczona przy numerze partii wskazuje na użyty składnik), kwas cytrynowy - regulator kwasowości"
O pasteryzacji nic nie znalazłem ale trzeba by poczytać na butelce.

Offline Optimus

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 780
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 16, 2017, 22:29:53 »
Jaka może być procentowa zawartość węglowodanów w soku brzozowym?

Offline Klara2

  • Ekspert forum
  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 333
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 17, 2017, 14:58:29 »
Jaka może być procentowa zawartość węglowodanów w soku brzozowym?
Zawartość cukrów w soku brzozowym (fruktoza i glukoza) waha się w granicach od 0,2 - 0,5 grama w 100ml, czyli 0, 2 - 0,5 %.
http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2015,%206(103)/05_Bilek.pdf
Wisisz mi butelkę soku. :D

Offline halina1

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1446
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 17, 2017, 18:43:49 »
Orzech włoski wymagał kosmetyki. Po odcięciu kilku gałęzi, zaczął płakać.
Zebrałam 100 ml tego cudu, klarowny biały płyn, lekko słodki.
Znacie jakieś zastosowania?
W internecie dla orzecha czarnego w jednym miejscu znalazłam, że można go pić podobnie jak sok brzozowy.

Offline janek

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2778
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 17, 2017, 19:30:35 »
Zgadza się, wyjątkowo mocno płacze, nie znam drugiego takiego drzewa.

Offline zielarz polski

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 803
Odp: Sok brzozowy
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 17, 2017, 19:53:51 »
Przyznam, ze nawet nie wiedziałem o tym soku orzechowym.
Na działce mam posadzone 12 drzewek orzecha czarnego, ale to młódki, dopiero 4 latki.
Informacja przyda się w przyszłości. :)