Autor Wątek: Komary - odstraszacz  (Przeczytany 6807 razy)

Adrian Budek

• Gość
Komary - odstraszacz
« dnia: Czerwca 27, 2011, 20:53:20 »
Mam pytanie.
Czy znacie jakieś sprawdzone mieszanki do odstraszania komarów.
W tamtym roku używałem naparu z anyżu. mięty i piołunu. W miarę pomagało ale trzeba było często pryskać na skórę. Czy używaliście czegoś innego, skuteczniejszego?
Wiem, że można posadzić sobie coś w ogródku, ale moja gleba jest wyjątkowo sucha i nawe nawiezienie dobrej czarnej ziemi za bardzo nie pomaga. Gleba szybko wchłania wilgoć i staje się sucha. Jestem więc zmuszony do innych metod. Czyli napary i pryskanie.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: Komary - odstraszacz
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 27, 2011, 21:27:46 »
Bardziej efektywne są olejki eteryczne. Jeśli nie chcesz się perfumować , wystarczy postawić miseczkę z olejkiem na podgrzewaczu.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 28, 2011, 07:59:32 »
Te olejki to kupujesz czy sama robisz?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 28, 2011, 08:19:08 »
kupuję. W sklepie Avicenny , bo mają tanio i nie narzekam na jakość.
Drożej , ale jakie fajne, można kupić olejki z Krymu.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 11, 2013, 08:27:47 »
http://www.poradynazdrowie.manpol.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=308&Itemid=1

Wypróbowałem wczoraj. Nasmarowałem w ramach eksperymentu same dłonie. Pomogło :)
Dłonie nienaruszone. Im dalej od nich tym czułem więcej  żądełek komarzyc krwi mojej spragnionych. Szczególnie plecom się obrywało podczas pracek działkowych.
Użyłem zwykłego spożywczego olejku waniliowego, którego zapach na dłoniach czuję jeszcze dziś rano.
W dalszej części swego artykułu Pan profesor pisze, że równie skuteczny jest zapach lawendy. Odradza stosowania latem kosmetyków o zapachu owoców, czy kwiatów. Te akurat aromaty przyciągają krwiożercze paskudy.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline yar

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 12, 2013, 09:28:31 »
heh, nieświadomie założyłem niedawno hodowlę komarów nastawiając sobie spore wiadro pokrzywy zalanej wodą dla nawozu. W porę się zorientowałem co to za płochliwe żyjątka opanowały mi wiadro. Odwagi nabierają jak przychodzi napić się świeżutkiej czerwonej, no ale to ich żyć albo nie żyć. Tak to wygląda, dużo ciekawiej na żywo :
https://www.google.pl/search?q=larwy+komar%C3%B3w&client=firefox-a&hs=qmt&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=363fUZ3jG8vZsgbc_ICoCg&ved=0CCwQsAQ&biw=1024&bih=442

Offline Katty007

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 27, 2013, 10:35:04 »
Hej, kochani, stosuję już od kilku lat pięknie pachnący preparat z paproci. Pachnie lepiej niż perfumy.

Wystarczy zalać liście paproci w alkoholu w szczelnie zamkniętym słoiku wystawić na słońce na okres 7-15dni i gotowe;)

Offline yar

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 08, 2013, 15:13:16 »
Ten preparat z paproci jest skuteczny przeciw komarom ?, bo zaraz nastawiam i tak dla samego zapachu jak mówisz..

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 05, 2017, 21:37:42 »
Testujemy olejek z miodli (w sprzedaży często pojawia się nazwa"neem") jako odstraszacza na komary. Mam ich zatrzęsienie. Komary z dziupli są ale kryją się w kątach nawet przy zapalonych światłach w nocy.

Tak myślę z czym by zmieszać ów olej by go przerobić na psikadło odstraszające kleszcze. Psikadło byłoby najprostszym produktem do zastosowaniu na czworonogach.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Efcia34

• Nowy
  • *
    • Efcia Soap
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 05, 2017, 21:58:03 »
Hej, kochani, stosuję już od kilku lat pięknie pachnący preparat z paproci. Pachnie lepiej niż perfumy.

Wystarczy zalać liście paproci w alkoholu w szczelnie zamkniętym słoiku wystawić na słońce na okres 7-15dni i gotowe;)
Paproć z lasu, czy zwykła z doniczki?