Autor Wątek: niskie ciśnienie  (Przeczytany 25701 razy)

Offline aga kar

• Nowy
  • *
Odp: niskie ciśnienie
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 27, 2011, 16:16:28 »
Sama mam dość niskie ciśnienie, górne po iluś przysiadach skacze mi do 120. Jestem powolna, chudziną nie jestem, rano śpię, kawy nie lubię i w zasadzie jest mi z tym dobrze.
Wiem że to może dziwne pytanie, ale czy pojawiają się u Ciebie sny o lataniu?
Od jakiegoś czasu zaczęłam się zastanawiać nad powiązaniem niskiego ciśnienia ze stanami niezwykle realistycznych snów.

Spróbuj eksperyment z nogami i rękami: kąpiel stóp i dłoni w naprzemian ciepłej i zimnej wodzie. Na przykład wstaw dwie miski w wannie i przechodź między nimi co kilkanaście sekund, jak poczujesz, że zmiana temperatury wody już dotarła do wnętrza stóp lub dłoni.
To powinno poprawić elastyczność naczyń krwionośnych i mięśni zarządzających ich obkurczniem i rozszerzaniem.
Od niedawna zaczęłam praktykować naprzemienne zimne i gorące prysznice. Nie jest łatwo ale wierzę że się przyzwyczaję:)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 27, 2011, 20:11:40 »
Wiem że to może dziwne pytanie, ale czy pojawiają się u Ciebie sny o lataniu?
Od jakiegoś czasu zaczęłam się zastanawiać nad powiązaniem niskiego ciśnienia ze stanami niezwykle realistycznych snów.

O lataniu to nie bardzo, ale kiedyś, kiedy byłam dzieckiem miałam sen, jak przechylam się za mocno przez barierkę mostka nad strumykiem, wpadam do wody, najpierw, przez chwilę się boję, ale potem jest mi zielono i miło.
I tak już zostało - teraz nawet innych tego uczę w wolnych chwilach od innych zajęć :-))

Spróbuj eksperyment z nogami i rękami: kąpiel stóp i dłoni w naprzemian ciepłej i zimnej wodzie. Na przykład wstaw dwie miski w wannie i przechodź między nimi co kilkanaście sekund, jak poczujesz, że zmiana temperatury wody już dotarła do wnętrza stóp lub dłoni.
To powinno poprawić elastyczność naczyń krwionośnych i mięśni zarządzających ich obkurczniem i rozszerzaniem.
Od niedawna zaczęłam praktykować naprzemienne zimne i gorące prysznice. Nie jest łatwo ale wierzę że się przyzwyczaję:)

To są inne rzeczy - chodzi o miejscowe rozruszanie krwi właśnie w tych najbardziej oddalonych od serca częściach ciała. Brzuch i głowa zwykle są najlepiej ukrwione.
Nie mówię, że trening z prysznicami jest zły, ale to po prostu coś zupełnie innego.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2011, 21:15:57 wysłana przez Basia »

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 27, 2011, 20:33:33 »
Aga

Jak znajdziesz czas o poranku to wyskocz gdzieś gdzie znajdziesz kawałek łaki pod lasem i podreptaj z 10 minut po porannej rosie. Nastepnie po powrocie opłucz ciepłą woda wysusz ręcznikiem i załoz ciepłe skarpety na 30 min nastepnie zdejmij. Zabiegi powtarzaj raz w tygodniu. Nie dośc że poprawią krązenie to zahartują  Cię przed jesienno-zimowym okresem. Sam ostatnio pobiegałem po rosie i dwa kolejne dni czułem sie naprwdę wysmienicie.

Pozdrawiam -Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 27, 2011, 21:29:49 »
A stopy pod skarpetami posmaruj olejkiem eukaliptusowym.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #19 dnia: Października 19, 2012, 18:11:46 »
Jak zobaczyłam temat to musiałam przeczytać.
Witajcie w klubie (niskie ciśnienie )  8)

Potwierdzam skuteczność i zdrowotność napoju yerba mate  :)
Jednak po jakimś czasie ciagle wracam do kawy - jestem juz uzależniona od kofeiny.
Kiedy pracowałam to w świeta dłuższe musiałąm wypić kawe o tej porze kiedy zwykle robiłam to w pracy inaczej pojawiał sie silny ból głowy, który po paru łykach kawy znikał.

Wiem, że są rośliny, które regulują ciśnienie, tak jak wspomniana jemioła, ale ich nie pamiętam juz ...
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Października 20, 2012, 05:15:12 »
przestałam pić kawę - piszę to jako kawosz prawie 18-letni :-)  i nie mam żadnych bólów głowy. lepiej stawia na nogi herbata z wit.C :-)
Chwilę przed odstawieniem kawy rzuciłam substancje smoliste - przyjmuję tylko w e-papierosach nikotynę i bardzo chwalę sobie taką zmianę.
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2012, 05:16:59 wysłana przez stukam kopytkami »

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Października 23, 2012, 11:39:28 »
Nie tak dawno pisaliśmy coś na ten temat w wątku bradykardia i niskie ciśnienie.
Wrzuciłem tam jako ostatni posta, w którym piszę o warzywku portulaka.

Może ktoś z warzywka skorzysta. Często widuję je w marketach opakowane w plastikowe pudełka. Można je też uprawiać ( może już nie teraz w ogrodzie :) )

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1350.msg14079#msg14079
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Drynio

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Października 24, 2012, 23:27:40 »
Ciekaw jestem czy aby nie jesteś wegetarianką ??

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 31, 2014, 11:51:55 »
Jest jakiś sposób na podniesienie ciśnienia?
W wątku padały rady na dodanie energii, ale nie na dosłowne podniesienie ciśnienia.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 31, 2014, 13:44:38 »
Niskie ciśnienie jest problemem tylko wtedy gdy powoduje dyskomfort.Można użyć rozmaryn, lawendę, ginkgo i żeń-szeń.
Tylko w awaryjnych sytuacjach można użyć Ma Huang.

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 31, 2014, 14:37:53 »
Jeżeli męczliwość i koszmarne zimno kwalwikuję się pod dyskomfort to tak - jest to problem.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 31, 2014, 14:54:52 »
A jak zimno to lepszy zamiast ginkgo będzie imbir i cynamon.

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 31, 2014, 16:10:33 »
Tylko że o ile wiem, imbir czy cynamon nie podnoszą ciśnienia, a temperaturę. Na ciśnienie jak już padło - miłorząb, np. Ginkofar lub Ginkoflav.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 31, 2014, 16:48:33 »
Imbir także stymuluje krążenie krwi i podnosi ciśnienie.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2014, 16:53:20 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 31, 2014, 17:08:37 »
Imbir także stymuluje krążenie krwi i podnosi ciśnienie.
Rozumiem :-). Ale w sumie może skuteczne byłoby połączenie miłorzębu i imbiru?