Autor Wątek: niskie ciśnienie  (Przeczytany 25702 razy)

Offline aga kar

• Nowy
  • *
niskie ciśnienie
« dnia: Czerwca 24, 2011, 14:02:52 »
Poszukuję naturalnych środków na podniesienie ciśnienia.
Bardzo proszę o jakąś propozycję.
W sklepie zielarskim polecono mi zioła szwedzkie, używałam ale efekt był średni.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: niskie ciśnienie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 24, 2011, 18:33:49 »
A tak dokładniej, to chodzi o podniesienie ciśnienia, czy nadanie sobie rozpędu do działania.
Bo jeśli to drugie to yerba-mate jest u mnie nr 1.

Dlaczego właściwie chcesz podnieść ciśnienie?

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 24, 2011, 20:13:08 »
Za młodu miałem problem z niskim ciśnieniem.
Najprostszy sposób na niskie ciśnienie to kawa (najlepiej sypana).
Ciśnienie w normie osiągałem po 3-4 kawach. Nie polecam mieszać z alkoholem. U mnie doprowadziło to do nadciśnienia.
Podobno jej działanie uboczne to problemy z gospodarką magnezu, potasu i wapnia.

Ważne są też sporty wysiłkowe (bieganie, szybka jazda rowerem itp.)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 24, 2011, 20:29:57 »
A jakie mam pani cisnienie ( średnia). Niższe bywa rano czy wieczorem?

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline aga kar

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 24, 2011, 23:09:30 »
Moje górne ciśnienie 88 do 92 za zwyczaj. Puls przeważnie 45 do 50.
Rano trudno mi się obudzić więc po samopoczuciu oceniam że wtedy jest niższe.
Piję kawę i dobrze czuję się po niej ale nie chce przesadzać z ilością. Chciałabym znaleźć zamiennik.
dziękuję za odpowiedzi

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 25, 2011, 07:08:14 »
Hej

Co jadasz w ciągu dnia ( napisz zarys produków , ile posiłków i w jakich odstępach czasowych)? Dobrze Adrian  sugeruje formę ruchu. Uprawiasz jakąś? (czy san zdrowia Ci pozwala?). Kiedy robiłąs badania krwi i moczu? ( jak z wynikami?)

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 25, 2011, 07:22:18 »
O konkretnych ziołach nie słyszałem.
Ale słyszałem o innych zaleceniach
- pić dużo wody
- 2 razy dziennie szklanka świeżego soku z buraka
- 2 g witaminy C i 4 tabletki B-complex (B-compositium)
- sport
- rozmaryn lekarski

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 25, 2011, 08:48:58 »
Może to taka uroda. Ja tak mam. Wysoki wzrost, powolny rozruch, niskie ciśnienie - to moje klimaty.

Powiem Ci dlaczego yerba-mate jest lepsza od kawy.
 Sypiesz susz do kubeczka i zalewasz wodą 80 stopni . Wyzwala się tyle kofeiny , co w pięciu łyczkach kawy. Wypijasz, zalewasz ponownie , wyzwala się kolejne 5 łyczków kawy. Pijesz te kubeczki cały dzień, stopniowo dozując kofeinę, w malutkich dawkach. Cały czas masz powera, nie ma tych spadków i kołatania, co po kawie.
Dodatkowo witaminy, flawonoidy - z mojego doświadczenia wynika, że trzeba szczególnie dbać o naczynia krwionośne. Żeby były szczelne i sprężyste.

Dieta bogata w sole mineralne, estragon to dla mnie bomba!

Masz przy okazji jakieś zastoje wody , spuchnięte łydki czy pomarańczową skórkę?

Offline CudTrava

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 25, 2011, 10:34:12 »
Nie wiem czy czytaliście artykuły na temat działania kofeiny. Działanie kofeiny porównuje się do działania środków przeciwbólowych, które oszukują organizm na krótki czas. Kofeina podnosi ciśnienie, na krótki czas ale później potrafi go obniżyć jeszcze mocniej.
Organizm ma tendencję do uzależniania się od kofeiny czy to w herbacie czy w kawie (nie ma znaczenie) tj stymulator.
Powinno się dążyć do uregulowania naturalnego rytmu ciśnienia.

Najprostszym laickim sposobem na ciśnienie jest picie duuuużej ilości płynów: dużo pić, dużo sikać. Teraz mamy w sklepach arbuzy i ogórki gruntowe - przyjemne z pożytecznym.

Złe samopoczucie z rana może wynikać też z działań wątroby, od razu po wstaniu z łóżka czujemy się zmęczeni, niewyspani itd.
Powinno się wówczas dostarczać organizmowi kopa witaminowego np. mocna herbata z dodatkiem dzikiej róży, porządny posiłek itd.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 25, 2011, 14:14:42 »
Czyli teina jest ok , a kofeina to już nie?
Nie ma żadnych wskazań co do tego, że kofeina jest szkodliwa. Szkodliwy jest zwyczajowy sposób jej przyjmowania, czyli mocna kawa.

Ale żadna mocna kawa nie jest tak szkodliwa, jak arbuzy w czerwcu.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 25, 2011, 15:45:31 »
Kofeina przy takich substancjach, które są praktycznie wszędzie czyli glutaminian sodu, guanylan disodowy, inozynian disodowy itp. to pikuś. Uwierz mi, że lepiej wypić kawę niż obciążać narządy niskim ciśnieniem krwi.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 25, 2011, 20:30:21 »
Moim zdaniem kawa jest ok tylko w umiarkowanych ilosciach i dostosowana do potrzeb- lepiej ja wypić przed spacerem niz na "zasiadówkach" przed komputerem. Ważne jest aby pic kawe czystą tzn . bez zadnych substancji "ulepszających" typu cukier , smietanka. Sam nie pijam kawy ze względu na ponad 30 godzinne zaleganie na wątrobie wole zielona pita w pierwszych 3 minutach parzenia wtedy moc "strzyka" najbardziej. Aga , spróbuj nasion kozieradki one zwiekszaja retencję wody (azotu i potasu) a przez to lekko podbijają cisnienie , ale to nie rozwiąze problemu... moim zdaniem przyczyna leży gdzie indziej( prawdopodobnie masz zachwianą równowage pierwiastkową) , ale o tym niech zasugeruje dobry lekarz ( proponuje naturoterapeutę).Kombinowanie z cisnieniem na własną rękę moze się źle skończyć.Potrzebna diagnoza i badania. To tylko delikatna sugestia bo znam kilku "mędrców' co mysleli ze rozumy pozjadali a teraz bez tabsów ni rusz....

Offline aga kar

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 25, 2011, 21:26:09 »
Wyniki krwi i moczu mam w porządku. Ruszam się w miarę ale powinnam więcej.Cierpną mi nogi i ręce szybko. Lubię pic wodę i najczęściej piję dużo. Lubię sól to chyba intuicyjnie organizm się domaga. Też mam szczupłą budowę i wiem że taka moja natura (siostra, mama mają to samo). Gdy kawa przestaje działać czuję to wyraźnie. Piję 2 kawy dziennie.
W zasadzie nie przeszkadza mi to ciśnienie ale ostatni czytałam że narządy a przede wszystkim żołądek (przy trawieniu) "męczy" przy niskim ciśnieniu. Czy myślicie że ma sens podnoszenie ciśnienia czy może tak powinno być? Może organizm niskociśnieniowca jest na to przygotowany?
Dziękuje bardzo za podpowiedzi: witaminy, sole, woda, ruch, zielona herbata zamiast kawy, kawa jeżeli już to bez cukru! no i poszukam tych nasion koziedraki.
pozdrawiam

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 26, 2011, 08:57:25 »
Cierpną mi nogi i ręce szybko.

No to przyczyna może być całkiem gdzie indziej.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 26, 2011, 21:45:27 »
Sama mam dość niskie ciśnienie, górne po iluś przysiadach skacze mi do 120. Jestem powolna, chudziną nie jestem, rano śpię, kawy nie lubię i w zasadzie jest mi z tym dobrze. Za błyskawicę robi moje otoczenie, a ja jestem hamulcowym, co w sumie jest też doceniane - ktoś musi w końcu pomyśleć spokojnie.

Wyniki krwi i moczu mam w porządku. Ruszam się w miarę ale powinnam więcej.Cierpną mi nogi i ręce szybko. Lubię pic wodę i najczęściej piję dużo. Lubię sól to chyba intuicyjnie organizm się domaga. Też mam szczupłą budowę i wiem że taka moja natura (siostra, mama mają to samo). Gdy kawa przestaje działać czuję to wyraźnie. Piję 2 kawy dziennie.

Zgadzam się z Robertem - cierpnące ręce i nogi to nie musi byc problem niskiego ciśnienia.

Spróbuj eksperyment z nogami i rękami: kąpiel stóp i dłoni w naprzemian ciepłej i zimnej wodzie. Na przykład wstaw dwie miski w wannie i przechodź między nimi co kilkanaście sekund, jak poczujesz, że zmiana temperatury wody już dotarła do wnętrza stóp lub dłoni.
To powinno poprawić elastyczność naczyń krwionośnych i mięśni zarządzających ich obkurczniem i rozszerzaniem.

Dwie kawy dziennie to chyba nie jest dużo dla ludzi, którzy lubią ten napój. Zjadanie nadmiaru soli to nie jest najlepszy pomysł, bo w Twojej sytuacji to może właśnie źle wpływać na pracę serca.

Maria Treben poleca picie maceratu z jemioły - ona uważa, że jemioła tonizuje serce: podwyższa zbyt niskie ciśnienie, obniża zbyt wysokie. Warto spróbować, bo przy okazji napewno podreguluje trawienie i poprawi stan naczyń krwionośnych.

W zasadzie nie przeszkadza mi to ciśnienie ale ostatni czytałam że narządy a przede wszystkim żołądek (przy trawieniu) "męczy" przy niskim ciśnieniu.

Na "zmęczenie" żołądka lepiej stosować przyprawy trawienne - majeranek, tymianek, pieprz, papryka i wszelkie inne zioła przyprawowe. Najlepiej sobie samemu mieszać, ale, jeśli kupuje się gotowe mieszanki przyprawowe, warto sprawdzić, aby nie miały w sobie dodatków "wzmacniaczy smaku i zapachu". Na "zmęczenie" żołądka sól w nadmiarze absolutnie nie jest potrzebna. Nie mówię, aby odrzucić sól, ale poważnie ograniczyć ją można i zastąpić braki w smaku przyprawami. Jeśli piszesz, że lubisz dużo soli, to znaczy, że masz duże możliwości zmian.

Czy myślicie że ma sens podnoszenie ciśnienia czy może tak powinno być? Może organizm niskociśnieniowca jest na to przygotowany?

Oczywiście, to jest prawda.
Ale należy ustalić, co chcesz zrobić, bo samo podnoszenie ciśnienia może nie mieć zbyt wielkiego sensu. Spróbuj rano zrobić 20 przysiadów i trochę wiatraków rękami w różnych kierunkach, symetrycznie i na przemian i zobacz, jak się po tym będziesz czuć.

Pozdrowienia :-)