Pytanie do Basi-dlaczego adaptogeny mogą powodować efekt"ściany". Nie słyszałam (czytałam) o tym, a chętnie rozszerzę swoją wiedzę aby miast pomóc nie zaszkodzić.
Pytanie do CudTravy-dlaczego adaptogeny zażywać należy w chłodne dni? Uzasadnienie pytania, jak wyżej.
Śpioch pisze, że czuje się zmęczony, apatyczny, chciałby uniknąć działania nadmiernie uspakajającego i usypiającego. To ja (chyba, że czegoś nie rozumiem) melisy, lawendy i chmielu tu nie widzę. Valusedu też nie.
Za arcydzięglem jestem jak najbardziej, tym bardziej, że ma również zdolność unicestwiania różnych żyjątek w naszym organizmie (działa min. fungistatycznie, antybakteryjnie)
Śpiochu jeżeli dasz radę zebrać się na jeszcze kilka badań, to ja proponuję wykonać badania mykologiczne i w kierunku pasożytów. Również zaburzona flora bakteryjna jelit może dawać objawy podobne do opisywanych przez Ciebie.
Póki co, to oregano o którym ostatnio forumowicze piszą też może na to pomóc. Również inne ziółka przy okazji oregano wspominane.
Ja nadal jestem za nalewką z żeń-szenia syberyjskiego (do czasu, aż koleżanki nie wybiją mi go z głowy swoimi argumentami

)
Ze sportów, to dobry jest też marsz z kijkami, ale gdy ciało słabuje, to pewnie nie masz siły.
Jak masz możliwość bez szkody dla domowników, to głośno śpiewaj starając się przy każdym wdechu wciągać powietrze do brzucha.
Trzymaj się