Przepisów na ocet jabłkowy jest podobno wiele, ja podam najprostszy wg.którego robię sama (tzn.Babcia robi

Jabłka całe- razem ze skórką i gniazdami nasiennymi- pokroić na małe kawałki.Umieścić je w szklanym naczyniu (owiniętym przed światłem, zalać ciepłą przegotowaną wodą, dodać cukru lub miodu w ilości ok.1,5 łyżki na 1 litr wody. Naczynie zakryć, postawić w ciepłym miejscu,ale nie na słońcu na ok.4 tygodnie.Po tym czasie ocet, po przecedzeniu go przez gazę, jest gotowy do spożycia.Można przelewać go do butelek -dr Jadwiga Górnicka uważa go za lepszą od lekarstw >bombę pierwiastkową<.
Profilaktycznie dorośli :- dwa razy dziennie 1-2 łyżki octu i 1 łyżka miodu wymieszane z połową szklanki wody źródlanej lub przegotowanej, wypijać po jedzeniu.Zalecane w ciąży i karmiącym.
Dzieci 1łyżeczka octu i 2 łyżeczki miodu + pół szkl.wody -raz dziennie.
Dla wzmocnienia odporności, uzyskania równowagi kwasowo-zasadowej,na schudnięcie, przy niedoborach potasu, anginie, przeziębieniu,żylakach i innych.
To tyle.
Przy okazji znalazłam przepis na ocet winny i faktycznie można nim zalewać zioła .
Pozdr. Beata