Autor Wątek: zatrucie żołądkowe  (Przeczytany 5084 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
zatrucie żołądkowe
« dnia: Września 14, 2010, 15:49:39 »
Czym leczycie zatrucie żołądkowe?
Właściwie mi się to nie zadarza. No ale...
Wczoraj mąż był z kolegą na obiedzie w restauracji, po kilku godzinach dostał zawrotów głowy. Podałam mu bez namysłu trędownik(nalewka), który jest u mnie za panaceum. Po kliku minutach zwymiotował, zrobiło mu sie lepiej. Na noc jeszcze raz wziął trędownik, rano czuł się normalnie.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: zatrucie żołądkowe
« Odpowiedź #1 dnia: Września 14, 2010, 16:42:24 »
Hej

W moim przypadku zawsze działa dziurawiec (nalewka lub napar). Z kolei mój tata moja niezyjąca babcia i prababcia- raczyli się piołunem a ja zamknąłem ta tradycję na cześć dziurawca... :)
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2010, 19:38:37 »
U  mnie  w  rodzinie w  takich  sytuacjach  ojciec  proponował  1  łyżeczkę  zmielonego pieprzu  plus  ok  50 g  czystej  wódki,  Pomagało,Ja  jednak   bałam   się tej  metody. Kiedy  miałam  z  7  lat  i  byłam  na  wakacjach  u  babci  z  dala  od  rodziców , najadłam  się  z  siostrą  zielonego  agrestu. Konsekwencją  były  bóle  brzucha  z  biegunkami. Ja  jakoś  intuicyjnie  zaczęłam  rwać  kwitnące  pokrzywy,  parzyłam  herbatę popijając  ją  co  chwila.Siostra  nie  zdecydowala  się  na  moją  kurację.  W  konsekwencji  u  mnie  obyło  się  bez  wizyty  u  lekarza ,  siostra  musiala  tam  pojechać.Widać  , że  najprostrze  metody  pomogą  o  ile   się  uwieży  w  ich  skutecznoiść. Dziś  już  nie  parzę  samych  pokrzyw  na  taką  okoliczność.  Wspomagam  się  dziurawcem,  piołunem,  miętą,  krwawnikiem,arcydzięglem,itd. Mam  okazję  sięgać  wtedy  po  swoje  preparaty. Skuteczny  jest  zestaw  podany  przez  Luskiewnika tj   glistnik;, mięta,  melisa,  tymi , arcydzięgiel   wszystko   w  formie  nalewek  połączone  w  jednakowej  proporcji. Można  w  lżejszych  stanach  posiłkować  się    anyżem, koprem  włoskim, kminkiem,  kolendrą  -  wszystko  zmielone  nasiona  zalane  alkoholem.Lubię  ten  pachnący  eliksir.Kiedy  to  za  mało  to  sięgam  już  po   Małe  zioła  szwedzkie  Marii  Treben  w  formie  okładów  na  bolące  miejsce  plus  proponowana  ilość  kropli  w  rozieńczeniu   z  wodą  do  wewnątrz. To  już musi  zadziałać .  arte. 

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2010, 19:59:10 »
Dziękuję za odpowiedzi. Kiedyś , w takim przypadku sięgnełabym po wegiel aktywny, mietę, krople  żoładkowe.
A teraz wybrałabym zioła gorzkie: bobrek, tysiacznik a z innych rzepik. Nie lubię piołunu.

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 16, 2010, 23:46:57 »
W przypadku zjedzenia wątpliwej jakości obiadu w restauracji pomaga spożycie  4 owoców jałowca po tym posiłku (trzeba je powoli i dokładnie pogryźć) - tak twierdził botanik z UŁ, który dosyć często podróżował. Sama nie próbowałam.
Pozdr :)

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 17, 2010, 06:57:21 »
Zaproponowałbym metodę Tatusia Arte  ;) w sytuacji przedstawionej przez Halinkę. Ponieważ
jednak wiele zależy od kontekstu jak najszerzej pojętego - wszystkie chwyty przedstawione
przez Was w innych sytuacjach dopuściłbym do głosu. Pozdrawiam  :).

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 17, 2010, 14:04:34 »
Osobiście wolę 2 palce w gardło i kłopot z brzucha...
Smacznego :-)