Autor Wątek: Zioła na przyspieszenie trawienia, perystaltykę  (Przeczytany 4399 razy)

Offline marooned

• Nowy
  • *
  • wiem, że nic nie wiem...
Odp: Zioła na przyspieszenie trawienia, perystaltykę
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 27, 2020, 09:28:18 »
Ja nie mam problemów stricte z zatokami, tylko tak u mnie objawiają się problemy z trawieniem/nietolerancjami - zatyka mi nos po niektórych pokarmach. To jakby reakcja alergiczna jak przy histaminie, ale to po prostu związek z pracą jelit.
Temat pasożytów, odrobaczania itp. już wielokrotnie przerabiałem bez większych efektów, tak więc to raczej nie to. Tym bardziej, że od wielu, wielu lat nie jem cukru, fruktozy, węglowodanów prostych więc czym te robaki miałyby się żywić?  ;)
Powoli będę starał się bardziej urozmaicić moją dietę, a w zasadzie monodietę bo faktycznie to tu chyba jest największy problem.
Dziękuję Wam bardzo za wsparcie i pomoc :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 27, 2020, 09:37:58 »

Temat pasożytów, odrobaczania itp. już wielokrotnie przerabiałem bez większych efektów, tak więc to raczej nie to. Tym bardziej, że od wielu, wielu lat nie jem cukru, fruktozy, węglowodanów prostych więc czym te robaki miałyby się żywić?  ;)

Ewentualni Twoi współmieszkańcy żywią się dokładnie tym, co Ty, ale niektóre jeszcze się częstują Twoimi tkankami.
To mit, że one potrzebują tego, byśmy się najedli słodyczy. Gdyby tak było w rzeczywistości, to w dawnych czasach, kiedy słodki był tylko miód lub niektóre owoce, a cukier był niedostępny dla większości ludzi, to nie byłoby problemu pasożytów, a pasożyty nazwano by chorobą cywilizacyjną, tak, jak epidemia otyłości ;-)

Testuj różne możliwości, każdy pomysł poparty doświadczeniem ma sens.

Pozdrowienia :-)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 28, 2020, 00:45:12 »
Lamblie to nie robaki, tylko pierwotniaki. One nie potrzebują cukru. W badaniach kału niezmiernie trudno je wykryć, bo automat nie odróżnia ich od niestrawionych ziaren skrobii.

Mnie udało się znaleźć u Młodego po 5 latach poszukiwań i bezsensownych badań alergologicznych, gastroenterologicznych i wielu innych, bo uparłam się na testy z krwi na własny koszt i bez skierowania od lekarza. Wyczerpywały się już pomysły, co u Młodego jest nie tak, a objawy były nieostre i od dawna. Dlatego sama zaczęłam czytać i szukać. Znalazłam informację, że z kału jest tylko 5% szans znalezienia lamblii, ale z krwi to już 50-60%. Zarówno igg, jak i igm miał dodatnie. Jak zaniosłam wynik lekarce, to szczęka jej opadła na podłogę, że sama na to nie wpadła przez 5 lat.

Lamblie są powszechnie lekceważone, bo u sporej części ludzi nie dają objawów, a u innych tylko nieznaczne. Jeszcze nie słyszałam o przypadku ostrych objawów zakażenia lambliami.

Sprawdzić nie zawadzi.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline marooned

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 09, 2020, 10:24:56 »
Spytam Was jeszcze o pomoc w doborze czegoś co mógłbym popijać sobie zamiast czarnej herbaty, która de facto czuję, że mnie odwadnia (sikam co chwila po niej). Chodzi mi o jakieś herbatki, mieszanki ziół czy konkretne zioła do zaparzania, które w okresie zimowym będą działały rozgrzewająco i ewentualnie wesprą delikatnie perystaltykę.
Zastanawiam się nad takimi pozycjami, co o nich sądzicie?:
1) https://ecoblik.pl/produkty/herbatki-ziolowe/ambrozja-antyprzeziebieniowa/
2) https://ecoblik.pl/produkty/herbatki-ziolowe/herbata-ksiazeca/
3) https://www.ziolowyzakatek.sklep.pl/pl/p/Herbatka-Rozgrzewajaca-EKO-50g-Dary-Natury/302

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 09, 2020, 11:49:19 »
Możesz kupič wszystkie trzy i pić na zmianę, żeby się za szybko nie znudziły. Tylko nie przesadzaj z ilością w ciągu dnia.

A jak Twoje samopoczucie? Jak zaparcia i nietolerancje? Zmieniło się coś?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2020, 11:51:22 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline marooned

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 10, 2020, 09:32:11 »
Ok, dzięki.
Wprowadzam stopniowo - kiszona kapustę z dodatkową tartą surową marchewką i jabłkiem, zakwas z buraków, napar z cykorii, kawę orkiszową i więcej przypraw.
Wciąż ta perystaltyka nie pracuje jak trzeba i potrafię do wc chodzić raz na 3-4 dni. Ale dopiero zacząłem rozszerzać dietę o wyżej wymienione tak więc potrzeba czasu aż mikrobiom się trochę przestawi zapewne.

Offline Lidiaręska

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 28, 2021, 11:01:32 »
A czy taki zestaw będzie bezpieczny przy dość wrażliwym żołądku? Taki typ, który po zjedzeniu przeze mnie np. kalarepy boli przez godzinę, dwie

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 30, 2022, 17:46:25 »
Owoce bzu czarnego pomagają na zaparcia. Też w tym pomaga po prostu picie ciepłej wody przegotowanej.
W Chinach jest takie powiedzenie, jak komuś coś dolega, obojętnie co, to mówią mu: pij ciepłą wodę.
Też tonik z chinowca poprawia perystaltykę jelit. Tylko uwaga! Chinina w większych ilościach jest szkodliwa.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2022, 17:50:12 wysłana przez 404 »