Past bez fluoru jest w tej chwili całe mnóstwo. Jeszcze muszę znaleźć bezfluorową enzymatyczną i będzie super;) Albo sama zrobić. Po przeczytaniu paru składów nie wydaje się to szalenie trudne, zwłaszcza że obecnie można kupić mnóstwo mikronizowanych substancji mogacych robić za proszki "polerskie". Mi się po fluorowych robią kruche zęby, choć możliwe że ten efekt jest spowodowany także innymi składnikami. Kiedyś przez parę lat używałam Yotuela a on jest z fluorem, ale był w użyciu ze względu na to że ma niski współczynnik ścieralności i nie ma detergentów. Fluoru też nie było za dużo i było ok. Później mi się zapomniało czemu tego używałam i poużywałam trochę typowych marketowych. Przypomniało mi się u dentystki:> Przeszłam na to co było pod ręką czyli Nenedent dla dzieci oparty na krzemie, wersja bez fluoru. Widziałam też że Ziaja wypuściła jakąś szałwiową bez fluoru. Ostatnio mi się skończyło więc odbyły się poszukiwania nowej pasty w jakiejś bardziej dorosłej rozmiarówce i ciekawych rzeczy się dowiedziałam.. Jako że czytam skład wszystkiego co kupuję, to okazało się że parabeny i detergenty są na porządku dziennym, a także antybiotyki.. Ale przy okazji okazało się też że weszło mnóstwo past i bez fluoru i bez detergentów też jak poszukać, w tej chwili mam pastę firmy Argital, i już na 100% wiem że jak się skończy wypróbuję kolejną z tej firmy, pasta jest bardzo fajna, dobrze się czyści, nie pieni się, ma węgiel propolis i glinkę w składzie. Rano po całej nocy wrażenie w ustach jest ok. Mają też szałwiową, miętową, anyżowo-cytrynową i jakąś z miksem olejków eterycznych także dla każdego coś miłego.

Minus taki że trochę droga, aczkolwiek wydajna. Można sobie zmontować coś podobnego. A, kupuję przez internet bo mi z przesyłką wychodzi taniej niż w lokalnej aptece.. i za ciosem mogę sobie porządną szczoteczkę kupić.
Jeśli chodzi o płukanie ust olejem, to ten olej tylko na początku będzie rzadki. Później robi się baardzo gęsty.. Kokosowego nie testowałam tylko taki zwykły. Generalnie to jest niezłe rano przed umyciem zębów, bo zamiast - to jednak bym nie polecała;)