Autor Wątek: wybielanie zębów  (Przeczytany 45982 razy)

Offline Harsonn

• Nowy
  • *
Odp: wybielanie zębów
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 07, 2013, 09:57:46 »
To teraz jestem zaniepokojona, bo korzystałam z tego dosć długo...

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 07, 2013, 10:13:15 »
Jak chyba zdecydowana większość z nas ;)

Doszedłem do wniosku, że czas najwyższy uwolnić się od fluoru i od momentu "oświecenia" nie kupuję takich past. Niestety tych bez fluoru jest niewiele. Nawet pani w aptece nie wiedziała, że AYONA jest bezfluorowa.
Temat takich past przewinął się w tym wątku:

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=351.0

O "dobrodziejstwach" fluoru dowiesz się więcej pytając wujka Gugla o temat "szkodliwość fluoru".
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 07, 2013, 12:43:20 »
A ja jeszcze nie wypróbowałem mojego pomysłu na pastę ze sproszkowanej lukrecji, kredy i wody z gliceryną 1:1 (dodawać do momentu osiągnięcia konsystencj pasty). Tylko dlatego, że nie mam kredy pylistej - ale może zpróbuję z białą glinką ;D
Różnice, głupcze!

Offline Sarenka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 18, 2013, 18:02:34 »
ostatnio już kilka razy słyszałam, ze płukanie ust olejem kokosowym na czczo wybiela zęby.

kiedyś płukałam usta innymi olejami i faktycznie lekki efekt wybielenia był, ale bardzo niewielki. jak tylko kupię nowy słoik oleju kokosowego, wypróbuje tą metodę.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 07, 2014, 09:31:09 »
co do kokosa to jeszcze morduje on patogenną mikroflorę jamy ustnej i pomagać może w mordowaniu helicobakter pylori na skutek. za:

http://forum.gazeta.pl/forum/w,86962,114423015,114423015,Olej_kokosowy_lecznicze_wlasciwosci.html

,,(...) Połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, przekształcający
się w organizmie w monolauryn. (..)

ale z tego co przeczytałem w innych źródłach to daleka droga jeszcze aby ustalić istnienie rewelacji w cytowanej wypowiedzi

Klara

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 07, 2014, 12:40:59 »
ostatnio już kilka razy słyszałam, ze płukanie ust olejem kokosowym na czczo wybiela zęby.

kiedyś płukałam usta innymi olejami i faktycznie lekki efekt wybielenia był, ale bardzo niewielki. jak tylko kupię nowy słoik oleju kokosowego, wypróbuje tą metodę.

W jaki sposób można płukać usta olejem kokosowym, gdy on ma formę stałą a nie płynną?

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 07, 2014, 13:08:30 »
http://www.olejkokosowy.com/olejkokosowywlasciwosci.html

Jak widzisz olej kokosowy w ustach dzięki temperaturze naszego ciała jest podgrzewany, co powoduje jego upłynnienie.
Dodatkowo, mieszany ze śliną emulguje z nią, co dodatkowo daje rzadszą konsystencję.
Nie próbowałem osobiście tej metody, ale "tełoretycznie" ;) tak to chyba działa.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 07, 2014, 13:48:01 »
http://www.olejkokosowy.com/olejkokosowywlasciwosci.html

(...) mieszany ze śliną emulguje z nią, co dodatkowo daje rzadszą konsystencję.(...)

znaczy to, że porcja tłuszczu dzieli się na małe kropelki rozwijając tym powierzchnię międzyfazową.

Klara

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 07, 2014, 14:00:15 »
Aha... No dobra, skoro upłynnia się na skórze to i w ustach tym bardziej. :)

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Marca 10, 2014, 18:07:29 »
Past bez fluoru jest w tej chwili całe mnóstwo. Jeszcze muszę znaleźć bezfluorową enzymatyczną i będzie super;) Albo sama zrobić. Po przeczytaniu paru składów nie wydaje się to szalenie trudne, zwłaszcza że obecnie można kupić mnóstwo mikronizowanych substancji mogacych robić za proszki "polerskie". Mi się po fluorowych robią kruche zęby, choć możliwe że ten efekt jest spowodowany także innymi składnikami. Kiedyś przez parę lat używałam Yotuela a on jest z fluorem, ale był w użyciu ze względu na to że ma niski współczynnik ścieralności i nie ma detergentów. Fluoru też nie było za dużo i było ok. Później mi się zapomniało czemu tego używałam i poużywałam trochę typowych marketowych. Przypomniało mi się u dentystki:> Przeszłam na to co było pod ręką czyli Nenedent dla dzieci oparty na krzemie, wersja bez fluoru. Widziałam też że Ziaja wypuściła jakąś szałwiową bez fluoru. Ostatnio mi się skończyło więc odbyły się poszukiwania nowej pasty w jakiejś bardziej dorosłej rozmiarówce i ciekawych rzeczy się dowiedziałam.. Jako że czytam skład wszystkiego co kupuję, to okazało się że parabeny i detergenty są na porządku dziennym, a także antybiotyki.. Ale przy okazji okazało się też że weszło mnóstwo past i bez fluoru i bez detergentów też jak poszukać, w tej chwili mam pastę firmy Argital, i już na 100% wiem że jak się skończy wypróbuję kolejną z tej firmy, pasta jest bardzo fajna, dobrze się czyści, nie pieni się, ma węgiel propolis i glinkę w składzie. Rano po całej nocy wrażenie w ustach jest ok. Mają też szałwiową, miętową, anyżowo-cytrynową i jakąś z miksem olejków eterycznych także dla każdego coś miłego. :) Minus taki że trochę droga, aczkolwiek wydajna. Można sobie zmontować coś podobnego. A, kupuję przez internet bo mi z przesyłką wychodzi taniej niż w lokalnej aptece.. i za ciosem mogę sobie porządną szczoteczkę kupić.

Jeśli chodzi o płukanie ust olejem, to ten olej tylko na początku będzie rzadki. Później robi się baardzo gęsty.. Kokosowego nie testowałam tylko taki zwykły. Generalnie to jest niezłe rano przed umyciem zębów, bo zamiast - to jednak bym nie polecała;)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 07, 2014, 09:06:58 »
Niedawno namierzyłem w sieci coś takiego:

http://allegro.pl/argital-czarna-pasta-wybielajaca-75ml-i4108172935.html

Powinno nieźle wybielać. Chciałbym jednak zwrócić uwagę nie tyle na samą pastę ( żadna kryptoreklama),  co na jej skład, wokół którego warto by coś pokombinować w materii samodzielnego wykonania.
Niektórzy doświadczeni " mieszczacze" mogą tu mieć sporo do powiedzenia :)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 07, 2014, 09:42:03 »
Zulu wystarczy jak sobie ciut węgla posypiesz na szczoteczke i kropelkami olejku. Jestvibtym w wątku o weglu odkrycia i ciekawostki. Pisała o tym allelen :)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 07, 2014, 09:56:31 »
Węglowy sposób znam od dzieciństwa:)
Chciałem, przynajmniej teoretycznie pokombinować wokół węgla. Pojawiają się rozmaite komponenty naturalne: węgiel, soda, sól morska, himalajska, olej kokosowy, olejki aromatyczne, pojawia się kaolin, kreda, rozmaite glinki, wyciągi ziołowe z szałwią na czele,kurkuma,  propolis, wreszcie Twój destylat borowinowy. Od samych przydatnych składników większe w głowie kręcenie niż w masie napędzanej blenderem wysokoobrotowym ;)
Sama natura bez fluoru, parabenów i inkszych dobrodziejstw przemysłowych uszczęśliwiaczy :)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Lipca 05, 2014, 19:47:46 »
Tanie wybielanie zębów to nadtlenkiem wodoru. W Polsce z tego co wiem paski z nim są wycofane ale na allegro można dostać. Używałam i efekt jest zauważalny.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Lipca 06, 2014, 23:03:35 »
Tanie wybielanie zębów to nadtlenkiem wodoru. W Polsce z tego co wiem paski z nim są wycofane ale na allegro można dostać. Używałam i efekt jest zauważalny.
Polecasz wątpliwej jakości środek. Poczytaj co o wodzie utlenionej pisze nasz Doktor.,