Autor Wątek: wybielanie zębów  (Przeczytany 45989 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
wybielanie zębów
« dnia: Czerwca 10, 2011, 08:47:46 »
Zaczerwieniły się truskawki i w moim ogródku , sezon uznaję więc za rozpoczęty.

Truskawki wybielają zęby . Warto o tym pamiętać i jeść je jak najbardziej  ;D przednimi zębami. Później garść orzechów (twardych) i biel jak po profesjonalnym zabiegu.

Niektórzy lansują nawet pomysł robienia pasty do zębów z rozgniecionych truskawek.

Należy zachować umiar - przesada grozi uwrażliwieniem zębów.

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
Odp: wybielanie zębów
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 10, 2011, 09:24:50 »
pokaż zeby :P:P

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 09, 2011, 21:06:56 »
Wczoraj znajoma mi powiedziała, że jej znajoma słyszała, że fajnie wybielają zęby lukrecjowe cukierki. Co do cukierków, to jakoś niechętnie, ale już jakiś ekstrakt z lukrecji czy proszek lukrecjowy, to może być. Może się skuszę. Ekstrakt z lukrecji jest wykorzystywany w kosmetyce również jako środek wybielający przebarwienia, to może i na uzębienie będzie dobry.
Słyszał ktoś coś więcej w temacie?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 11, 2011, 07:55:59 »
Od siebie dodam że skuteczny jest surowy czerwony burak , który zjadany codziennie rano daje naprawde widoczne efekty.

Pozdrawiam - Robert
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 11, 2011, 08:57:28 »
od  truskawek  to  wydaje  mi  się  ,  że  poziomki  są  skuteczniejsze  .  Na  pewno  szczawik  zajęczy,  jeśli  ktoś  sobie  chodząc  po  lesie    posmakuje     nieco  jego  listków  to  efekt  wybielania  zauważy  natychmiast.  Polecam  szczawik   zajęczy!!!! To  sprawdziłam  sama. Może  jeszcze  bergenia   chyba  wszystkie  zioła  arbutynowe,  bergenia  ,  grusza,  " niedzwiedzie uszko ".   itd.No  najbardziej  to  soda . Jednak  trzeba  nie  przesadzać  bo   szkliwo  można    zniszczyć.
 arte

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 11, 2011, 10:04:42 »
No i jeszcze sól , szczypta dodana do pasty zwiększy efekt ,ale tez uważamy aby nie przesadzić bo można szkliwo poszatkować.
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 22, 2011, 20:02:43 »

Soda ma odczyn zasadowy - hamuje rozwoj bakterii. Ma takze dzialanie oczyszczajace.
Nie zdajemy sobie jednak czesto sprawy, ze... soda znajduje się w wiekszosci past do zebow
i jej dodatkowe stosowanie czesto jest pozbawione sensu.
Dlatego tez, jesli decydujemy sie na dodatkowe stosowanie sody, przyjzyjmy sie pascie do zebow,
ktora akuratnie uzywamy...

Do ( ewentualnego  ::) ) stosowania raz w tygodniu.
Czyszczenie zebow sola to sposob niekonwencjonalny, choc niestety popularny.
Sol ma działanie zakwaszajace.
Lyzeczka sody lyzeczka wody niegazowanej, lyzeczka cynamonu.  Papka.
Lyzeczka sody lyzeczka wody niegazowanej,kilkanascie kropli cytryny. Papka.
Kwasy zawarte w cytrynie  dzialaja wybielajaco.
Weglem aktywnym -
skutecznie wybiela zeby usuwajac z nich osad i przykry zapach.
Optymalnym rozwiazaniem jest mydło z dodatkiem aktywnego wegla.

Cytat :
" Mydło w porównaniu z pastą do zębów ma wiele zalet:
- nie zawiera fluoru,
- nie zawiera piasku, krzemionki i temu podobnych szorstkich, ścierających szkliwo dodatków,
- nie zawiera sztucznych smaków i zapachów,
- łatwiej się spłukuje; pasty do zębów zawierają bardzo dużo gliceryny, która oblepia zęby i trudniej ją definitywnie wypłukać,
- wygodne i ekonomiczne w użyciu - jedna kostka starcza na bardzo długo.
Jeśli chodzi o sposób mycia zębów mydłem węglowym to przedstawia się następująco: moczymy wodą mydło i szczoteczkę do zębów, pocierając szczoteczką mydło wytwarzamy pianę, a potem ruchem kolistym myjemy zęby. Aby takie mycie było przyjemne uważamy, by mydlana piana nie dostała się do gardła. A co w ogóle z mydlanym smakiem w ustach? Ja nie odczuwam wyraźnego smaku mydła w czasie mycia, ani  niczego co byłoby nieprzyjemne, za to po umyciu odczuwam stuprocentową czystość i świeżość, a zęby są zaskakująco białe. Nie wiem czy wrócę jeszcze do mycia zębów pastą , wcale nie jest to takie pewne."

Dobra opinia cieszy sie pasta do zebow Ajona.
Mozna ja dostac w aptekach, nie jest przerazajaco droga - 3 zł za 6 ml. Koncentrat.
Ajona zawiera mocznik / urea / ktory usuwa nalot nazebny i wybiela plytke zeba,
zawiera takze wapn, ktory odbudowywuje szkliwo.
Jest pasta ziolowa. /przeciwbakteryjnie/.
Koncentrat mozna laczyc z podstawowa pasta do mycia zebow.

Pasta do zebow DXN Ganozhi nie zawiera sacharyny i barwnikow.
Zawiera natomiast wysokiej jakosci ekstrakt grzyba Ganoderma Lucidum,
zel roslinny, mentol i naturalne aromaty.
W opiniach sprawdza sie jako wybielajaca szkliwo nazebne.

Dentie - to tradycyjny japonski proszek do czyszczenia zebow
zawierajacy wegiel i sol morska.
Wegiel jest substancja wiazaca toksyny bakteryjne, bakterie i produkty gnilne,
co doskonale zabezpiecza zeby przed prochnica.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 23, 2011, 17:40:27 »

Naukowcy planuja dodawanie wyciagu z zurawin do past do zebow,
substancje zawarte w owocu dzialaja na zeby jak teflon.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 23, 2011, 19:06:13 »
Pasty do zębów nie są zdrowe, bo zawierają slsy. Nawet te dla 5-latków.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 23, 2011, 22:12:42 »
Mówi się, że kto pyta nie błądzi...a więc, proszę, uświadomcie mnie co to są slsy? :) Nie wiem... ::)
Co do wybielania zębów...zauważyłam taki efekt przy ssaniu oleju słonecznikowego.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 23, 2011, 22:14:42 »

Ja tez nie wiem  :)  :o

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 23, 2011, 22:55:51 »
Sodium Laureth Sulfate
"Sodium Laureth Sulfate to totalny syfiasty, syntetyczny detergent wszechobecny i uczulający ludzi. Wysusza skórę, wywołuje świąd, rumień oraz charakterystyczne plamy. Najpierw pojawia się różowa plama, która mniej lub bardziej swędzi, następnie wysycha jej powierzchnia, nieco rogowacieje (staje się szorstka) i złuszcza się. Przy zanikaniu blednie od środka lub od obrzeża, pozostawiając lekkie odbarwienie, mijające po kilku dniach. Przy dużej nadwrażliwości Sodium Laureth Sulfate powoduje rozległe i zlewające się plamy, w formie potocznego liszaja. Zmiany nie reagują na hydrokortyzon i podobne kortykosteroidy. Dopiero odstawienie wszelkich produktów zawierających Sodium Laureth Sulfate daje całkowite wyleczenie. Trudno jest jednak wyeliminować Sodium Laureth Sulfate, bowiem jest tani, łatwy w zdobyciu i wygodny w produkcji. Sodium Laureth Sulfate występuje w szamponach dla psów, w szamponach dla ludzi, w niektórych płukankach do jamy ustnej, w tonikach do demakijażu, we wszelkich żelach i mydłach (tylko z nazwy) do mycia, w płynach do naczyń, w płynach do mycia urządzeń elektromechanicznych, w płynach i olejkach do kąpieli, w solach do kąpieli, w preparatach do mycia okrętów, samochodów, samolotów, podłogi, okien. Oczywiście jest też w środkach do mycia kibla, wanny, zlewu i pomieszczeń inwentarskich. Czyż nie jest wspaniałym wynalazkiem nowoczesnej chemii? Uniwersalny. Sodium Laureth Sulfate jest do mycia wszystkiego. Właściwie nikt nie wie jakim cudem znalazł się w kosmetykach i w produktach do higieny człowieka?. Kto pierwszy wpadł na tak genialny pomysł? Dlatego właśnie szampony wywołują łupież, swędzenie głowy, wypadanie włosów, uzależnienie włosów od całej grupy szamponów opartych na Sodium Laureth Sulfate. Dlatego ludziom łuszczą się uszy, swędzi skóra, dlatego takie masowe ataki atopowego zapalenia skóry, począwszy od niemowląt mytych wszechobecnym i panującym Sodium Laureth Sulfate. Pasta i płukanki do zębów ładnie się pienią, wszyscy są zadowoleni..."
Ze strony http://www.luskiewnik.pl/blog/?p=139

Dodano

Inne toksyczne składniki kosmetyków opisane są tu - http://luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm

cytat za pośrednictwem http://www.bioslone.pl/forum/index.php?topic=4020.0

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=406.0
http://rozanski.li/?p=142
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2011, 22:59:43 wysłana przez ineslik »

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 24, 2011, 08:30:34 »
Dzięki Neslik. Widać tylko Ty rozumiesz moje skróty myślowe  ;)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 24, 2011, 08:40:00 »
Dziękuję Inez...teraz już wiem...ale nie do końca :( dlatego przeskoczę do innego "pokoju" , by się do końca dowiedzieć .Ewa

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 24, 2011, 21:56:13 »
Ingwer napisała
Naukowcy planuja dodawanie wyciagu z zurawin do past do zebow,
substancje zawarte w owocu dzialaja na zeby jak teflon.
chodzi o działanie soku z żurawiny - jest w nim substancja zapobiegająca osadzaniu się bakterii na zębach.

ciekawe, na marginesie, czy jogini myją zęby mąką z ciecierzycy ;) ja spróbuję , dobranoc.

p.s. fajnie było, groszkowo, dodałam jednak olejku. Zrobię pastę z mąki i mielonej gałki muszkatołowej - gałka jest postrachem bakterii.
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2011, 22:16:47 wysłana przez ineslik »