Autor Wątek: upał  (Przeczytany 5037 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
upał
« dnia: Czerwca 09, 2011, 08:31:18 »
Wydaje mi się , że wyznacznikiem nowoczesnej cywilizacji jest to , że więcej ludzi niestety umiera z powodu upału , niż  mrozu. O czym zapomnieliśmy , co pozwala buszmenowi przetrwać upał ? Czy porady o piciu samej wody mineralnej są uzasadnione? Jakie zioła pomagają nawodnić organizm?
Macie jakieś patenty na upał w mieście?

Adrian Budek

• Gość
Odp: upał
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 09, 2011, 08:43:33 »
Nalewki chmielowe:
2 x 500ml Żubra lub Królewskiego :) Lub więcej. ;)

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 09, 2011, 08:59:44 »
Nie wiem czy ja jestem jakimś dziwnym przypadkiem ale przeleczenie się pod kątem candidy oprócz wielu pozytywnych skutków dla mojego zdrowia, miało i taki skutek, że wyregulowała mi się wrażliwość na temperaturę. Jeszcze 6 lat temu nie wyobrażałam sobie wyjścia z domu przy temperaturze koło 30 stopni.  W sumie,  że to się zmieniło, zauważyłam w pewnego dnia w południe w 34 stopniowym upale, w pełnym słońcu, na rynku małego miasteczka, kiedy moja koleżanka powiedziała do mnie "schowajmy się bo ja już nie wytrzymam". A ja nawet nie czułam, że jest upał.  Teraz po prostu łatwiej przystosowuję się do temperatury. Nie przeszkadza mi już tak ani upał ani mróz. Pogoda zrobiła się zawsze jakaś taka akuratna:)

Zauważyłam też, że płukanki letnią wodą z odrobiną octu jabłkowego dobrze działają na skórę i nawet kiedy upał człowiek czuje się świeżo.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 09, 2011, 09:11:27 »
To napisz jak dokładnie przebiegało to leczenie.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 09, 2011, 09:24:31 »
Adrian, a ty nie masz bliższych związków z browarem?
Alkohol wzmaga pragnienie, dlatego tak trudno zaprzestać spożywanie napoju, który polecasz.
Dodatkowo alkohol nie ułatwia zrozumienia świata ani pokonania problemów.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 09, 2011, 09:26:13 »
Tak mam bliskie spotkania z browarem i wiem, że to alkoholizm :) Moja główna wada.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 09, 2011, 09:44:51 »
Dla mnie temat jak najbardziej na czasie ( spedzam teraz po dobrych 6 godzin na pełnym słońcu remontując dom) . Mój patent to delikatny napar z pokrzywy plus dwa plastry cytryny. Napój sprawia ze pic mi sie za bardzo nie chce i pocenie sie jest bardziej zrównoważone. Sądze ze pokrzywa nie pozwala na zastój soli stąd ten efekt.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 09, 2011, 10:10:39 »
Coś tam już gdzie indziej wspominałam na ten temat w innych watkach. Jest dużo w internecie na ten temat bo proces złożony. Zastosowałam się do założenia, że candidę leczy się tyle miesięcy ile teoretycznie lat chodzimy sobie z jej przerostem. Zastosowałam się także do tego, że trzeba systematyczności i zmiany co jakiś czas użytych środków. Zastosowałam się ściśle do diety.  Używałam pau d`arco (lapacho), citroseptu, ziół szwedzkich, czosnku.
Ze swoich spraw wprowadziłam kąpiele ziołowe (różne) i płukanki z octem jabłkowym.

Przy pau darco odstawiłam kawę, herbatę, rzuciłam palenie, no z alkoholem nie miałam problemu bo jestem abstynentką. Starałam się ruszać w sensie zaprzyjaźniłam się z Nordic Walking. To tak ogólnie. Myślę, że wpisanie candida w wyszukiwarce pozwoli znaleźć szczegółowo opis problemu i sposób postępowania. Ja uważam, że problem jest dość powszechny, jak powszechne było stosowanie antybiotyków. A zdrowy układ pokarmowy i zdrowy układ moczowy w zasadniczy sposób decyduje o zdrowiu całego organizmu i samopoczuciu. Leczenie punktowego problemu może niczego nie rozwiązać. Trzeba się sobie dobrze przyjrzeć, bo najczęściej problemy ze zdrowiem są złożone. Jak z kostkami domina, jedno powoduje drugie itd. Ja patrze na zdrowie człowieka, jak na szczególnego rodzaju ekosystem, w którym wiele przyczyn i ich skutków składa się na efekt choroby i u każdego człowieka jest zupełnie indywidualna sprawa, tak jak i proces leczenia.

Antybiotyki co powszechnie wiadomo zakłócają ten swoisty ekosystem jakim jest ludzki organizm. Powrót do natury wymaga czasu. A ludzie lekko zmieniają wszystko w sobie i wokół siebie i tacy są dumni ze swojej "nowoczesności". A tymczasem natura coraz bardziej daje nam pstryczka w nos i nawet jak już ręka w nocniku dalej brniemy w swojej ludzkiej pysze wszystkowiedzy. A ile jeszcze nie wiemy...?

W jakiś sposób wydawałoby się, że nie ma to nic do upału,a jednak. Człowiek ma mechanizmy regulujące, przystosowujące nas do temperatury, zdrowi ludzie nie mają problemów z upałem, chyba,że zjawisko jest ekstremalne a i wody brak. Tak sobie luźno myślę hehe. Żaden ze mnie ekspert.

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 09, 2011, 18:00:34 »
Zacząłem pić ciepłe napoje gdy gorąco. Kawa, herbata, mate, zioła przeróżne. Głównie ciepłe. Zimne jak chcę zimne.

Na gaszenie pragnienia żadne tam piwo - bo tylko żołądek rozpycha. Macerat zimny miętowy wraz z sokiem z cytryny.

Pocenie się to akurat najzdrowszy objaw prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nikt tego nie lubi, bo potem można zacząć niemilo pachnieć, no ale detoksykacja to dobra rzecz.

Alchemik
P.S. Ja i tak wolę, gdy temperatura jest do 20 stopni...
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 09, 2011, 18:57:51 »
A lukrecja to dobry wybór? Tak zachęcająco o niej napisał aqarel.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Września 28, 2011, 14:03:38 »
A lukrecja to dobry wybór? Tak zachęcająco o niej napisał aqarel.

Tak, gdy ktoś nie ma problemów z nerkami. Bo może powodować zastój moczu, puchnięcie i bóle stawów. Przynajmniej u siebie to zaobserwowałam.