General Category > Sprzęt i urządzenia do przyrzadzania leków
Filtrowanie ekstraktów
docent:
--- Cytat: ineslik w Lutego 28, 2017, 08:17:47 ---Tak, lejek mam, kawę syfonową w nim robię i spiek już kawą pachnie zawsze. Inne rzeczy testowałam z tym spiekiem i nie polecam, bardzo trudno doszorować.
--- Koniec cytatu ---
na spiek kładziesz bibułę tak?
teraz pomyślałem czy nie warto by sklepać wiróweczki ręcznej np wykorzystując elementy napędowe roweru :D
`:
Kolba ssawkowa + zdemontowany agregat z lodówki, mała wydajność ale podciśnienie całkiem spore.
docent:
świetny pomysł :D
mysznikowski:
czytam czytam.....
niestety na lekcjach chemii była tylko tablica i kreda, studia z dziedziny odległej od chemii
Ale mam nalewkę ziołową (spirytus + zioła + przyprawy) smak fajny ino te farfocle. Odstała się pięknie, wytrąciły się osady. Na górze jest paskudny kożuch a pod spodem cudny złocisty płyn. I jak to teraz przefiltrować, żeby było klarowne i bibuły/ gazy nie wypiły za dużo ?
Żadnego sprzętu laboratoryjnego nie mam. Tak więc, kupię sobie Lejek Büchnera i filtry do mleka. Lejek wyłożę filtrem i cierpliwie poczekam aż przesączy się moja nalewka. Czy tak ?
I jeszcze pytanie czy jakiej średnicy lejek kupić - ja tylko do celów domowych, ale czasu dużo nie mam.
Alchemik:
Lejki do ziół polecam najlepiej szklane, ew. te analityczne...
Średnica najlepiej 8-12 cm bo są uniwersalne, na każdą ilość filtrowanych cieczy wg mnie wystarczą. Z rozumienia fizyki wynika, że lejek najlepiej jest umieścić tak, by się nie opierał tylko na szyjce butelki/słoika, ponieważ jeśli będzie coś mokrego to zatka odpływ powietrza i filtrowanie ustanie poprzez wzrost ciśnienia w pojemniku. Ja daję kawałek zwiniętego papieru, bibuły czy co tam mam pod ręką, jak mi się śpieszy.
Analityczny lejek ma tą fajną zaletę, że ma wąziutki odpływ (nóżkę - docencie, popraw mnie, bo nie pamiętam nazwy), a to powoduje, że jeśli zapełnimy lejek to on spływając wzdłuż rurki zacznie zasysać ciecz do dołu, co w zwykłych lejkach z szerszą nóżką bardzo rzadko się zdarza.
Mysznikowski - spróbuj zrobić filtrację na 2-3 razy, dużo strat ogólnie nie ma. Często się tak robi, że najpierw odsącza się grube elementy, a potem drobnicę i pyły. Ja często na lejek kładę sitko z wacikiem, a pod spodem bibuła filtracyjna/filtr do kawy...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej