Autor Wątek: Filtrowanie ekstraktów  (Przeczytany 9063 razy)

Offline Wacek

  • stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 852

Offline Tomasz

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: Filtrowanie ekstraktów
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 16, 2022, 15:24:03 »
Przy filtracji maceratów/wyciągów wypracowałem sobie następującą metodę:

1.   Płyn ze słoja zlewam do słoika poprzez lejek z włożonym do szyjki motkiem waty bawełnianej.
2.   Pozostałość ze słoja (owoce, zioła) przekładam do lejka (ok fi15cm) wyłożonego naturalnym płótnem bawełnianym/lnianym (w szyjce jest dodatkowo też motek waty). Po paru minutach zioła zawinięte w płótno przekładam do praski do owoców F 12 mini (podobną do tej jaką pokazał Wacek) i pozostaje już tylko wyciskać. Wyciskany płyn trafia z powrotem na lejek z watą. Na tym etapie zebrany płyn jest już  „czysty”, w miarę klarowny i nadaje się do dalszej filtracji.
3.   Zebrany płyn filtruję wstępnie poprzez filtry do kawy rozmiar 4 (np. od Jana niezbędnego) włożony do lejka.
4.   Końcową filtrację robię przy użyciu sączków jakościowych twardych fi 180 lub 240 mm zwiniętych w harmonijkę i włożonych do lejka. Tutaj cierpliwość jest niezbędna.

Przy większej ilości maceratu trzeba powtórzyć krok 2÷4. Przy filtracji niektórych ziół można poprzestać na punkcie 3. Dla niektórych nalewek z miodem/cukrem (np. syrop sosnowy) wskazane jest dwukrotne przefiltrowanie wg pktu 3. Metoda została przeze mnie  zweryfikowana w praktyce – stosuję ją już parę lat, a nalewki/wyciągi są naprawdę klarowne. Oczywiście po ok dwóch latach na dnie butelki może pojawić się osad, ale jest to raczej cecha, a nie wada. Tak czy inaczej klarowna nalewka lepiej smakuje.
Koszty:
   Wata bawełniana opakowanie 500g – ok 12zł. Wystarcza na bardzo dużo cykli filtracji.
   Płótno naturalne bawełniane lub lniane – kupiłem kiedyś „z metra”(ok 12 zł za m2) i odcinam kwadraty ok  30x30 cm. Taki kawałek płótna można po przepłukaniu wykorzystać kilkakrotnie.
   Praska do owoców Fi12 MINI, pojemność ok 1,4 litra (wewnętrzny perforowany cylinder) – 4 lata temu kupiłem za ok 100 zł, dziś cena jest pewnie w okolicach 200zł. Po pewnym czasie użytkowania wymieniłem gwintowany pręt i talerz dociskowy na elementy ze stali nierdzewnej.
   Filtry do kawy rozmiar 4 to koszt ok 8 zł/100 sztuk
   Sączki jakościowe twarde – fi 180mm 10zł/100 sztuk, fi 240 30zł/100szt. Nie mylić z sączkami ilościowymi, które są dużo droższe. Sączki zwinięte w harmonijkę ładnie dopasowują się do kształtu użytego lejka.
Na moje domowe potrzeby ta metoda jest w zupełności wystarczająca, a efekt końcowy jest więcej niż zadawalający.