General Category > Sprzęt i urządzenia do przyrzadzania leków

Filtrowanie ekstraktów

(1/7) > >>

ineslik:
Na pewnym etapie rozwoju samo sitko to po prostu za mało, wypada filtrować. Filtry do kawy są słabe, a laboratoryjna bibuła zbyt gęsta i czekanie zniechęca. Polecam filtry do mleka (serowarów). U mnie w mieście do kupienia w rolniczym sklepie. Są 2 rozmiary: mały i duży (coś jak spodek i talerz).

Wacek:
Na Allegro mają kilka wielkości do mleka - http://allegro.pl/listing?string=filtry%20do%20mleka&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-com-1-2-0222  , zamówiłem kpl. 95mm .

Alchemik:
Filtrowanie na bibule filtracyjnej można przyśpieszyć przy użyciu pompy. Masz taki lejek ze spiekiem widziałem, ale najlepiej na lejku Buechnera (u umlaut :) ). Kolba ssawkowa do dość niskich ciśnień, pompka wodna z butelki powinna dać radę :)

janek:
Też zamówiłem 95, choć ciągle się zastanawiałem nad tymi aluminiowymi.
Sam nie wiem co lepsze.

ineslik:
Tak, lejek mam, kawę syfonową w nim robię i spiek już kawą pachnie zawsze. Inne rzeczy testowałam z tym spiekiem i nie polecam, bardzo trudno doszorować.

 Testowałam z moją "pompką Tomka" inaczej zwężką Venturiego (niestety, zbyt małe ciśnienie wody) oraz zwykłym wężykiem do zasysania. Wężyk był w porządku.

A co to "Kolba ssawkowa do dość niskich ciśnień, pompka wodna z butelki"


Janku, jakimi aluminiowymi? aluminium przy wielu ziołach odpada

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej