Autor Wątek: Sciekajaca flegma, sluz po gardle, odchrzakiwanie  (Przeczytany 29445 razy)

Offline luskiewnik

• Administrator
  • Nowy
Odp: Sciekajaca flegma, sluz po gardle, odchrzakiwanie
« Odpowiedź #45 dnia: Lutego 25, 2017, 08:48:33 »
Środki Excitantia Pulmonalia, czyli osuszające drogi oddechowe (eukaliptus, sosna, daglezja, jałowiec itd.) są dobre przy krótkotrwałym zaflegmieniu, nie nadają się natomiast przy przewlekłych stanach. jeżeli przy chronicznym nieżycie noso-gardzieli zaczniemy osuszać to na drodze odruchowej błona śluzowa rozpocznie zwiększone wydzielanie śluzu. Zatem wejdziemy w błędne koło. Podobne następstwa są gdy ktoś stosuje krople do nosa z substancjami chemicznymi (ksylometazolin, rinofenazol itd.) Zbyt długotrwałe używanie kropli obkurczających naczynia i osuszających śluzówkę powoduje paradoksalnie potem suchy nieżyt nosa z katarem, wskutek niekontrolowanego wydzielania śluzu, odruchowego.

Dodawanie do szwajcarskiej mieszanki piersiowej kory wierzby spowoduje niestety niezgodność recepturową, zaburzenie całego układu doskonale dobranych ziół: przekroczenie zawartości garbników powyżej 5% (kora wierzby to uczyni) doprowadzi do: reakcji strąceniowych dla śluzów, strąceniowych dla saponin, antagonizowanie nawilżania i protekcji powierzchniowej, utrudnione wchłanianie składników czynnych do tkanki nabłonkowej i łącznej.
Jeżeli chcemy wprowadzić do mieszanki mukolitycznej/sekretolitycznej, wykrztuśnej, protekcyjnej dla śluzówki salicylany to nie mogą one pochodzić z surowców garbnikowych. Wówczas wprowadzamy olejek Gaultheria Wintergreen:https://www.amazon.com/Birch-Essential-Undiluted-Therapeutic-Grade/dp/B00GM3K900?th=1), Betula lenta (Sweet Birch: https://www.amazon.com/Birch-Essential-Undiluted-Therapeutic-Grade/dp/B00GM3K900?th=1)

Wszystkie surowce są dostępne na amazon lub ebay, np. senega root https://www.amazon.co.uk/Joannas-Garden-Senega-root-100g/dp/B009EACUWS/ref=sr_1_8_s_it?s=drugstore&ie=UTF8&qid=1488007912&sr=1-8&keywords=senega+root

Korzeń senegi można zastąpić surowcami zawierającymi podobne związki saponinowe, np. rozwarem Platycodon grandiflorus, który jest dostępny w sklepach ogrodniczych.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #46 dnia: Lutego 25, 2017, 10:00:53 »
A taki śluz to może być na przykład wynikiem przesiąkliwości naczyń krwionośnych i obrzęku mózgu? jeśli dodatkowo pojawiają się silne bóle głowy.
ps Już doczytałam, takie płyny uchodzą do żyły szyjnej wewnętrznej.
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2017, 10:15:57 wysłana przez ineslik »

Offline damiano189

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Lutego 25, 2017, 13:14:19 »
Środki Excitantia Pulmonalia, czyli osuszające drogi oddechowe (eukaliptus, sosna, daglezja, jałowiec itd.) są dobre przy krótkotrwałym zaflegmieniu, nie nadają się natomiast przy przewlekłych stanach. jeżeli przy chronicznym nieżycie noso-gardzieli zaczniemy osuszać to na drodze odruchowej błona śluzowa rozpocznie zwiększone wydzielanie śluzu. Zatem wejdziemy w błędne koło. Podobne następstwa są gdy ktoś stosuje krople do nosa z substancjami chemicznymi (ksylometazolin, rinofenazol itd.) Zbyt długotrwałe używanie kropli obkurczających naczynia i osuszających śluzówkę powoduje paradoksalnie potem suchy nieżyt nosa z katarem, wskutek niekontrolowanego wydzielania śluzu, odruchowego.

Dodawanie do szwajcarskiej mieszanki piersiowej kory wierzby spowoduje niestety niezgodność recepturową, zaburzenie całego układu doskonale dobranych ziół: przekroczenie zawartości garbników powyżej 5% (kora wierzby to uczyni) doprowadzi do: reakcji strąceniowych dla śluzów, strąceniowych dla saponin, antagonizowanie nawilżania i protekcji powierzchniowej, utrudnione wchłanianie składników czynnych do tkanki nabłonkowej i łącznej.
Jeżeli chcemy wprowadzić do mieszanki mukolitycznej/sekretolitycznej, wykrztuśnej, protekcyjnej dla śluzówki salicylany to nie mogą one pochodzić z surowców garbnikowych. Wówczas wprowadzamy olejek Gaultheria Wintergreen:https://www.amazon.com/Birch-Essential-Undiluted-Therapeutic-Grade/dp/B00GM3K900?th=1), Betula lenta (Sweet Birch: https://www.amazon.com/Birch-Essential-Undiluted-Therapeutic-Grade/dp/B00GM3K900?th=1)

Wszystkie surowce są dostępne na amazon lub ebay, np. senega root https://www.amazon.co.uk/Joannas-Garden-Senega-root-100g/dp/B009EACUWS/ref=sr_1_8_s_it?s=drugstore&ie=UTF8&qid=1488007912&sr=1-8&keywords=senega+root

Korzeń senegi można zastąpić surowcami zawierającymi podobne związki saponinowe, np. rozwarem Platycodon grandiflorus, który jest dostępny w sklepach ogrodniczych.
Czyli inhalacje z gałęzi sosnowych odpadają ?
Czy picie takiej mieszanki też nie jest wskazane ( siemienie lniane, lukrencja, koper włoski, kozieradka) ???

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #48 dnia: Lutego 25, 2017, 13:36:16 »
Spróbuj sobie koniecznie tego połączenia z przepisu Doktora. Sama zrobiłam z ciekawości, bo salicylany z garbnikami to oczywiści znam, ale śluzy z salicylanami to piję pierwszy raz. Bardzo ciekawa sprawa dzieje się w zatokach, po prostu intensywnie czujesz, że w jamie nosowej, zatokach, uszach, pojawia się akcja. Nie  w płucach, żołądku, czy gdzie indziej, tylko wszystko dzieje się w u góry.

z braku połowy surowców połączyłam gałązki lipy i kwiaty malwy, sarsaparillę, lukrecję, anyż, kropelkę olejku golteriowego na 100ml płynu i skórki mandarynki, osuszające według TCM. Nie mam kłopotów ze śluzem, ale doświadczenie jest przednie. Jakby baloniki ktoś do głowy włożył, taka lekkość.

Offline damiano189

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Lutego 25, 2017, 17:07:25 »
Jeśli zdobede surowce to zrobię .
Dodam jeszcze taką informacje nie wiem czy przydatną . Mój brat tez odchrzakuje i mówi ze tez mu scieka , siostra też czasami coś odchrzakuje. Ale u mnie sprawa jest najbardziej nasilona.
A może to jednak ta candida w jelitach , bo nie mam objawów tylko ze strony nosa i gardła. Oni też narzekają na wzdecia, gazy, przelewania.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Lutego 25, 2017, 19:02:28 »
Na szybko czym można zastąpić olejek gaultheriowy? Nie czuję ściekania ale zaleganie wydzieliny. Codziennie rano cała rodzina pokaszluje. Wypróbowaliśmy wiele ziół z naciskiem na oman, mydlnicę, bluszcz i nic.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #51 dnia: Lutego 25, 2017, 20:00:34 »
Z dołu dróg oddechowych to super wyciąga olejek anyżowy, a bazyliowy jeszcze mocniej. Anyż i bazylia wzmagają ruchy nabłonka migawkowego, nie trzeba kasłać, a glutki się same ewakuują. Dlatego anyż jest w mieszance antysmogowej ;) (działa też jak botoks na zmarszczki/relaks spiętych mięśni, plus poprawa trawienia)

Co od golterii to zastępuje ją olejek z brzozy jak Doktor pisał, albo salicylan metylu. W związku z odwilżą najlepszym rozwiązaniem jest kłącze wiązówki błotnej.

Kłącze wiązówki błotnej to najbardziej wartościowa część rośliny, zawiera znaczną dawkę salicylanu metylu. Zapach kłącza zawsze wprawia w zdumienie i spotyka się  z komentarzem " o rety, BenGuy spod ziemi". Wiązówka niestety zawiera znaczną ilość garbników (źródło blog luskiewnik). Wystarczy jednak  wydestylować sobie rozdrobione kłącze i mamy hydrolacik salicylanowy metylowy.

W związku z naszymi rozważaniami o mieszaninie woda/etanol w sekcji o aparacie Soxhleta nie wiem, czy moja dotychczasowa technika zalewania wodą plus etanol 30%% jest doskonała - gwarantuje jednak dobre rozpuszczenie salicylanu oraz trwałość produktu.

Destylowanie kłącza wiązówki błotnej to dobry pomysł dla osób, które nie mogą sobie wyobrazić mycia tych pokręconych kształtów. Ty wystarczy umyć średnio dokładnie, bo przecież błotko zostanie w kolbie, a destylat będzie czysty.

Olejek golteriowy/salicylan metylu przydają się też do maści p.bólowych i odstraszacza pajęczaków/.

Offline damiano189

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Lutego 26, 2017, 23:32:53 »
Wczoraj bylem na imprezie z racji ostatków, piłem wódke , dzisiaj masakra tyle białej gestej lepiej wydzieliny mi spływało. Mi sie wydaje ze tu jest coś z jelitami jesli tak reaguje na alkohol. Alkohol to w koncu toksyny i organizm pewnie sie pozbywa toksyn przez wlasnie tą flegme...
Dzisiaj polałem tą wydzieline wodą utlenioną to tak sie zaczeła pienić .

Offline damiano189

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Lutego 27, 2017, 16:25:58 »

"Jeśli system samooczyszczania organizmu nie działa zbyt sprawnie - jelito, wątroba i nerki są niedrożne -tzn. zostały przepełnione, uruchamiają się kolejne kanały wydalnicze. Najpierw włącza się jama nosowo-gardłowa, co możesz odczuwać częstymi przeziębieniami, katarem itp. Jama nosowo-gardłowa wyrzuca na zewnątrz krochmaliste, tłuste śluzy i inne złogi w postaci flegmy. Stąd ciągłe charkania i smarkania.
Jeśli i ten kanał wydalniczy zostanie zbytnio obciążony, włączone są dodatkowe: zatoki, kanał słuchowy w uszach, ropieją oczy, u kobiet - pochwa maciczna (powstają np. upławy, mięśniaki),  a u mężczyzn to prosta droga do powiększania się prostaty. Jeśli i to jest niewystarczające, a Ty dalej lekceważysz podstawy naturalnego odżywiania i stosujesz antybiotyki, sterydy, hormony czy inne chemiczne leki zatruwające organizm lub z jakiegoś powodu te kanały są zablokowane, to włączają się 2 ostatnie kanały oczyszczania - płuca (chrząkanie, mokry kaszel)  i skóra (wypryski)"       G.P.Małachow

Może coś w tym jest...

Offline Ines1977

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 04, 2017, 14:07:55 »
Chciałabym zrobić tę mieszankę podaną przez Doktora:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4932.msg69681#msg69681

Korzeń senegi na stronach pl tylko tu znalazłam: https://lymeherbs.pl/przywrocenia-struktur-neuronalnych/35-chinese-senega-korzen-ciety-250g.html. To jest 250g + wysyłka to ok. 150 zł. Do mieszanki potrzeba 10g. Tak pomyślałam, że gdyby znaleźli się inni chętni, to można by paczkę podzielić np. na 5 porcji po 50g (mam wagę jubilerską) czy jakoś inaczej. Jak ktoś byłby chętny to proszę o kontakt.

-----------------------------------------------------Edycja--------------------------------------------
Na razie spróbuję zastąpić korzeniem mydlnicy. (Wg opisów z bloga doktora może to być też kwiat lub ziele pierwiosnka, ziele kopytnika lub korzeń fiołka wonnego)

Czy myślicie, że mogę tę mieszankę podawać 8-latkowi? pół porcji?

Wpis, którym się sugerowałam podmieniając korzeń senegi: http://rozanski.li/726/flos-cyani-kwiat-blawatka/

Mieszanka podana na blogu bardzo nieznacznie się różni:

Rp. Species pectorales (Brustee, Especes pectorales, Specie pettorali) Ph. Helv. VI:

Flos cyani 5 g
Flos farfarae 10 g (kwiat podbiału)
Flos helichrysi 5 g (kwiat kocanki)
Flos malvae 10 g (kwiat malwy)
Flos verbasci  15 g (kwiat dziewanny)
Fructus anisi contusus 15 g (owoc anyżu rozdrobniony)
Herba serpylli 10 g (ziele macierzanki)
Radix althaeae 10 g (korzeń prawoślazu)
Radix liquiritiae 10 g (korzeń lukrecji)
Radix senegae 10 g (korzeń senegi)

Zioła wymieszać. 2 g mieszanki parzyć w szklance lub filiżance. Pić kilka razy dziennie przy kaszlu. Korzeń senegi – Radix Senegae można zastąpić kwiatem lub zielem pierwiosnka – Flos et Herba Primulae, zielem kopytnika – Herba Asari, korzeniem mydlnicy – Radix Saponariae lub korzeniem fiołka wonnego – Radix Violae odoratae.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2017, 08:54:26 wysłana przez Ines1977 »

Offline Rachelaa

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 11, 2018, 10:19:56 »
Ines zrobiłaś tą mieszankę? Jakieś efekty? Chciałabym też ją zrobić tylko z tą mydlnicą się zastanawiam bo korzenia senegi nie kupię raczej.

Pozdrawiam,
Justyna

Doceń codzienne małe radości, i nie wyolbrzymiaj smutków.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #56 dnia: Lutego 12, 2018, 16:37:42 »
http://ciecinski.eco.pl/polemon.html

Rosjanie i Bułgarzy wprowadzili do upraw wielosił błękitny, jako zamiennik senegi wirginijskiej.
Wielosił rośnie na wilgotnych łąkach, łatwo się uprawia, jeśli już się zdobędzie sadzonkę. Warto porozmawiać z działkowcami lub szkółkami ogrodniczymi.

Pozdrowienia :-)

Offline Airi

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Września 13, 2018, 16:27:59 »
Przeczytalam caly watek, poniewaz takze mam taki problem.
Bede sie kierowala uzyskanymi od was wskazowkami.
Szukajac ratunku w necie, natrafilam na pewien artakul, ktory moze byc takze wskazowka - tak mysle.
Nikt nie bral pod uwage mozliwosci jakiegos upadku/wypadku/uderzenia.

https://zdrowie.radiozet.pl/Medycyna/Lekarze-mowili-ze-ma-katar-alergiczny-a-to-byl-plyn-mozgowo-rdzeniowy

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 30, 2019, 17:39:43 »
Zrobiłam w końcu mieszankę na motywach podanej przez Admina:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4932.msg69681#msg69681

Zamiast senegi dałam strąki igliczni, bo mam ich mnóstwo, zamiast kwiatów dziewanny dałam liście z kwiatami, bo miałam zbierane razem.

Króliczek doświadczalny po kilku dniach mniej charczy i kaszle a jako skutek uboczny przestały mu łzawić oczy. Pewnie odetkały się kanaliki łzowe.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2019, 17:50:08 wysłana przez Basia »

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 30, 2019, 19:18:21 »
Trzymałaś się proporcji czy improwizacja własna?