Autor Wątek: Sciekajaca flegma, sluz po gardle, odchrzakiwanie  (Przeczytany 29443 razy)

Offline damiano189

• Nowy
  • *
Odp: Sciekajaca flegma, sluz po gardle, odchrzakiwanie
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 24, 2017, 19:46:07 »
Zawsze należy odnaleźć przyczynę choroby. Tutaj przyczyną może być stan zapalny błony śluzowej przewodów nosowych. Wytwarzając śluz, śluzówka próbuje się zregenerować. Przeczytaj co dziś napisał dr Różański w podobnym wątku i co poleca.
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4980.msg69611#msg69611

Kiedys wlasnie tez to rozkminialem ze moze śluzówka sie broni i produkuje śluz.

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 24, 2017, 20:02:59 »
Mialem rok temu na wiosne , zabieg zmniejszania małżowin laserem i przeplukania nowtedy zastosowany był tez antybiotyk do sa i nosogardla z tego co słyszałem to Metronidazol( tak laryngolog powiedzial do pielegniarki zeby mu podać) potem smarowalem dziurki w nosie mupirycyną . Przez kilka dni mi sciekala mi ropa z krwią a potem jakby ktos wyłączył mi tą wydzieline całkowicie przez 4-5 dni nie mialem wgl sciekajacej wydzieliny , skakałem dosłownie z radosci ze w koncu ktoś mi pomógł , no ale radość nie trwała długo.... Wygoiło sie i spowrotem to samo przewlekła przezroczyst- biaława wydzielina zakleja mi gardło do dzis... Miesiac pozniej mialem robioną punkcje zatok i w sumie tez zero efektu.
Zabiegi i zastosowane leczenie antybiotykami mogły naruszyć śluzówkę a także zaburzyć florę bakteryjną w tym miejscu (wytłuczono złe i dobre bakterie i na miejsce dobrych rozpanoszyły się złe). Powinno się teraz na kilka dni zaprzestać jakichkolwiek zabiegów i po tym czasie zrobić wymaz  śluzu i zbadać go mikrobiologicznie.

Offline damiano189

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 24, 2017, 20:05:10 »
Ale tą wydzieline mam od prawie 6 lat..  w tamtym roku sie bardziej nasiliło wiec zacząlem szukac pomocy i zdecydowalem sie na ten zabieg

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 24, 2017, 20:10:10 »
No właśnie tak może być i  to z powody tych wszystkich zabiegów co przeszedłeś - wówczas by należało dążyć do zregenerowania śluzówki.
Lub jak napisałam wyżej  z powodu antybiotyków rozpanoszyły się złe bakterie a wówczas - zastosować zioła bójcze. Ale to najlepiej wiedzieć z czym walczyć, dlatego potrzeba zbadać to mikrobiologicznie.

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 24, 2017, 20:12:00 »
Ale tą wydzieline mam od prawie 6 lat..  w tamtym roku sie bardziej nasiliło wiec zacząlem szukac pomocy i zdecydowalem sie na ten zabieg
To zbadałabym ten śluz mikrobiologicznie - wymaz. Jak badanie nic nie wykaże, to trzeba się będzie skupić na regeneracji śluzówki. Tutaj mogą się sprawdzić inhalacje ziołami - stosować różnorodne zioła naprzemiennie. Zaczęłabym od inhalacji igliwiem (wg Basi).
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2017, 20:17:50 wysłana przez Klara2 »

Offline damiano189

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 24, 2017, 20:13:45 »
No właśnie tak może być i  to z powody tych wszystkich zabiegów co przeszedłeś - wówczas by należało dążyć do zregenerowania śluzówki.
Lub jak napisałam wyżej  z powodu antybiotyków rozpanoszyły się złe bakterie a wówczas - zastosować zioła bójcze. Ale to najlepiej wiedzieć z czym walczyć, dlatego potrzeba zbadać to mikrobiologicznie.

ale jak z powodów zabiegów jak napisalem ze ta wydzielina pojawiła sie u mnie prawie 6 lat temu ktoregos ranka...  a z posiewów wychodzą mi zawsze FLORA FIZJOLOGICZNA w gardle, w nosie....

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 24, 2017, 20:19:47 »
Zastosuj też, oprócz inhalacji, to:
http://www.larimax.pl/larimax-t/

Offline damiano189

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 24, 2017, 20:24:33 »
Zastosuj też, oprócz inhalacji, to:
http://www.larimax.pl/larimax-t/

przerabiałem takie spraye , Miramile , Larimax T ,  sam olej z rokitnika , to nic nie daje bo to z góry mi gdzies spływa i ciagle podrażnia gardło...  ja czuje jak moge to tak "sciagnac takim "charknieciem" i to sie przesuwa na gardło.

Offline damiano189

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 24, 2017, 20:28:21 »
To jest jakaś nadprodukcja , bo to ciągle spływa. Ale co ją powoduje...

Offline Justyna35

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 24, 2017, 21:17:39 »
Na pewno to jest nadprodukcja i nie ma związku aż takiego ze sluzowka po operacji , ja nie miałam operacji i miałam podobny problem lecz nie na taka skalę . Sama jestem ciekawa skąd się bierze u Ciebie tyle sluzu który utrudnia aż tak funkcjonowanie . Może być to problem refluksu ? Jelit ? Alergii ? Tu inhalacje na nic raczej, skoro punkcja nie pomogła , operacja też , plukania na nic się zdały . Problem leży w tym, że ten śluz się ciągle wytwarza i zbiera . Fakt , mogą nie nadazac sluzowki ,może to  być ich jakas dysfunkcja ale nie sądzę , że to ich wina ... To chyba nie jest problem zatok

Offline luskiewnik

• Administrator
  • Nowy
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 24, 2017, 21:55:02 »
W takich przypadkach stosuje się zioła i minerały sekretolityczne i mukolityczne, a jednocześnie wykrztuśne. Proponuje Brusttee Species pectorales - ziółka piersiowe wg Pharmacopoea Helvetica 10 z 2006 r., które wszystkie te funkcje spełniają i nadają się do przepłukiwania nosa, np. za pomocą irygatora dołączanego często do nebulizatorów.
Rp. Brusttee (Szwajcarskie Ziółka Piersiowe)
Eibischwurzel (korzeń prawoślazu) 10 g
Anis zerstoßen (owoc anyżu tłuczony) 15 g
Katzenpfötchenblüte (Gelbe) - kwiat kocanki 5 g
Süßholzwurzel 10 g (korzeń lukrecji)
Malvenblüten (kwiat ślazu) 15 g
Senegawurzel (korzeń senegi) 10 g
Thymian (ziele tymianku) 10 g
Königskerzenblüten (kwiat dziewanny) = Wollblumen 15 g
1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 20 minut pod przykryciem. Pić 4 razy dziennie po 50 ml.
Z mojej strony polecam wkraplać także herbatkę do nosa.
Można z niej też otrzymać krople (podaje swój przepis):
Rp. Krople do nosa na herbatce piersiowej szwajcarskiej
Napar 5% z herbatki piersiowej (5 g/100 ml) 50 ml
Amoniak do pieczenia (wodorowęglan amonu) 1 łyżeczka
Jodek potasu 1/2 łyżeczki
Wodny roztwór soli morskiej 1% do 100 ml
Zakraplać do obu otworów nosowych i stosować do irygacji.

Świetnie działają.

Offline damiano189

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 24, 2017, 22:09:20 »
W takich przypadkach stosuje się zioła i minerały sekretolityczne i mukolityczne, a jednocześnie wykrztuśne. Proponuje Brusttee Species pectorales - ziółka piersiowe wg Pharmacopoea Helvetica 10 z 2006 r., które wszystkie te funkcje spełniają i nadają się do przepłukiwania nosa, np. za pomocą irygatora dołączanego często do nebulizatorów.
Rp. Brusttee (Szwajcarskie Ziółka Piersiowe)
Eibischwurzel (korzeń prawoślazu) 10 g
Anis zerstoßen (owoc anyżu tłuczony) 15 g
Katzenpfötchenblüte (Gelbe) - kwiat kocanki 5 g
Süßholzwurzel 10 g (korzeń lukrecji)
Malvenblüten (kwiat ślazu) 15 g
Senegawurzel (korzeń senegi) 10 g
Thymian (ziele tymianku) 10 g
Königskerzenblüten (kwiat dziewanny) = Wollblumen 15 g
1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 20 minut pod przykryciem. Pić 4 razy dziennie po 50 ml.
Z mojej strony polecam wkraplać także herbatkę do nosa.
Można z niej też otrzymać krople (podaje swój przepis):
Rp. Krople do nosa na herbatce piersiowej szwajcarskiej
Napar 5% z herbatki piersiowej (5 g/100 ml) 50 ml
Amoniak do pieczenia (wodorowęglan amonu) 1 łyżeczka
Jodek potasu 1/2 łyżeczki
Wodny roztwór soli morskiej 1% do 100 ml
Zakraplać do obu otworów nosowych i stosować do irygacji.

Świetnie działają.

Dziekuje za przepis, ale te zioła i krople działają bardziej na objawy czy leczą też przyczyne tego śluzu?

Offline luskiewnik

• Administrator
  • Nowy
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 24, 2017, 22:14:12 »
Tak piękny skład, taka doskonałość jest w tej mieszance, a zarazem przejrzystość, skromność, praktyczność szwajcarska, że to działa nie tylko objawowo, ale też przyczynowo. Brak niezgodności (interakcji antagonistycznych), idealna synergia składników :)
Ja bym od tego zaczął.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 24, 2017, 22:59:57 »
Inhalacje nad gałązkami iglastymi osuszają zatoki i błony śluzowe - to jest sprawdzone doświadczalnie na właścicielu podobnego zjawiska, może mniej nasilonego, ale charczącego od dziecka.
Skład podany przez Admina częściowo upłynni śluzy, częściowo ubije pałętające się bakcyle lub wirusy, a częściowo wygłuszy stan zapalny.

Spróbuj. Za wyjątkiem senegi, surowce są dostępne bez problemów.
Jeśli senegi nie dostaniesz, to spróbuj dołożyć bluszcz (saponiny) i korę wierzby lub kwiaty wiązówki (salicylany). Może wagowo po połowie dawki senegi? Nie wiem... Ale przynajniej warto spróbować.

Pozdrowienia :-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 25, 2017, 08:02:00 »
A co Doktor proponuje zamiast senegi?