Autor Wątek: Uporczywę przeziębienie - czym to leczyć  (Przeczytany 3584 razy)

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
Uporczywę przeziębienie - czym to leczyć
« dnia: Czerwca 17, 2011, 15:58:34 »
Dwa tygodnie temu dreszcze potem gorączka ból głowy przez 3 dni i powrót do normalności. Po 2 dnia gardło  i kaszel suchy praktycznie bez przerwy. Lekarz antybiotyki leki wykrztuśne itd nie chorowałem na przeziębienie od 2007 roku. Czym to wspomagać ten organizm. JAk to wyleczyć co to zrobić?

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: Uporczywę przeziębienie - czym to leczyć
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 17, 2011, 16:29:40 »
Ojej
Teraz takie możliwości.
Płatki róży świeżutkie, z miodkiem.
Na kaszel: kwitnie prawoślaz, lipa.
Na zaziębienie: wiązówka błotna (korzonki, ziele), czarny bez.
Do tego hyzop, tymianek, mięta z ogródka, natka pietruszki, surówki ze swieżej marchewki, kapusty, kolendry, cytryny.
Liście brzozy, skrzyp..
Cebula w plasterki, posypana lekko solą , skropiona cytryną - odstawiona na trochę i mniam.
Miód czarnuszkowy:
(proporcje, bierzesz oczywiście wielokrotność)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka czarnuszki, 1łyżeczka wina lub wódki, wymieszać. Przy zaziebieniu, kaszlu, chorych zatokach - 1 łyżka co 6 godzin.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 17, 2011, 18:26:42 »
Na suchy kaszel są liście podbiału, niekoniecznie zagrzybione. Liście bzu lilaka, kwitnie jaśminowiec, przynajmniej u mnie.
Ja cebuli z solą nie lubię, ale z miodem i z cytryną to... miodzio... :-) Polecam dodatek odrobiny zgniecionych listków wrotyczu do tego miodku, a piersi posmaruj trochę śmierdzącymi kamforą ziołami szwedzkimi.

A jak wyzdrowiejesz, to dużo pływaj - tak dla przyjemności, nie dla katowania , ale nie marznij, rozgrzewaj się w ruchu.

Jeżeli podejrzewasz jednak, że ta choroba jest raczej z wyczerpania, a nie zwykłego przeciągu w upał, to musisz podążyć tym tropem.

Pozdrowienia :-)

Offline kertz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 17, 2011, 19:54:25 »
Vitara  - masz identyczne objawy jak ja. Na moje oko u mnie wróciła po dwóch latach alergia. Teraz pylą trawy na maxa - czuje w gardle w miejscach gdzie wpada powietrze z nosa piekący, ból no i oczywiście kaszel - ma ktoś jakiś szybki sposób na złagodzenie objawów bo ledwo zipie.
Wcześniej przytłumiłem objawy alergii probiotykami ( czosnek, kapsułki, kefir, zsiadłe mleko). Ale to trochę potrwa. Na razie łykam cleratine - nie ma rady trzeba jakoś oddychać
Pozdrawiam.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 18, 2011, 07:30:01 »
Polecam napar z liści jabłoni+sok malinowy (miesięczna kuracja)

2 łyzeczki suszonych liści
1 łyzeczka soku z malin
pić 2 razydziennie (rano,wieczór)

Pozdrawiam- Fesh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 18, 2011, 10:26:04 »
Do tego codziennie bańki bezogniowe.