Autor Wątek: EHEC ogórkowy problem z Niemiec  (Przeczytany 2792 razy)

Offline alelen

  • Moderator
  • Średnio Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 200
EHEC ogórkowy problem z Niemiec
« dnia: Maj 30, 2011, 11:11:06 »
Jak widzicie zastosowanie ziół przy takiej infekcji, niby zwykłą, a niekonwencjonalnie zachowującą się bakterią.  Jakieś pomysły? Niby nie kupowałam ostatnio tu ogórków a nawet rosną mi własne w doniczkach, nie mniej warto by wiedzieć co można by się ratować, zanim będzie źle.

Adrian Budek

  • Gość
Odp: EHEC ogórkowy problem z Niemiec
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2011, 12:27:12 »
Wszystkie zioła i rośliny o działaniu przeciwbakteryjnym.

Fragment artykuły z 2002r.

"Przeprowadzono szereg eksperymentów polegających na dodawaniu różnych ziół
i mieszanek ziołowych do produktów mięsnych już zakażonych bakterią E.
coli. Najskuteczniejsze okazało się działanie dodanych w odpowiedniej
ilości (7,5%) goździków oraz mieszanki goździków i czosnku: wyeliminowały
one 99% bakterii. Cynamon wyeliminował ich 80%, czosnek 75%, oregano -
50%, szałwia - 37%"

Wg mnie dobra byłaby też babka lancetowata, mącznica, cebula (wyleczyłem nią anginę), kocanka piaskowa.

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: EHEC ogórkowy problem z Niemiec
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2011, 18:52:18 »
Cząber, hyzop ,tymianek. Ponadto olejki np. drzewka herbacianego można rozmieszać z oliwą i doprawić sos sałatkowy.
zagubiona strona doktora
http://luskiewnik.strefa.pl/stymulatory/preview/pages/p6.htm

Ale zdecydowanie tych ogórków nie kupuję.

Offline halina1

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1446
Odp: EHEC ogórkowy problem z Niemiec
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2011, 22:16:42 »
Chyba niezłe są Zioła Szwedzkie.
Nadmienię też, że niesamowite właściwości abiotyczne ma złoty wąs.

Offline tanzania

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 94
Odp: EHEC ogórkowy problem z Niemiec
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2011, 19:35:50 »

Offline kasia

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 476
Odp: EHEC ogórkowy problem z Niemiec
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2011, 21:01:52 »
Dzięki Tanzania za adres do mądrych stron.Muszę nad nimi trochę dłużej pomedytować.Dzis sanepid mial badać warzywa w sklepach .Kupiłam pomidory,podobno nasze,krajowe.Sparzylam wrzątkiem-woda zrobila się żółta,zalałam po raz drugi-znowu to samo.Nigdy tego nie widziałam przy parzeniu pomidorów.Czy Wam też woda robi się żółta przy parzeniu?Pytam,bo dziś parzyłam w białej miseczce,a nie pamiętam czy wcześniej też w bialej parzyłam.Pomyslałam , może pomidory zostały odkażone?