Autor Wątek: Nowotwory  (Przeczytany 12955 razy)

Offline Daenerys

• Mało Pisze
  • **
Odp: Nowotwory
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 04, 2017, 18:37:58 »
Uściślając - bardziej chodzi o ciążę, która wywiera ochrony (protekcyjny) wpływ przez zmiany hormonalne zachodzące w organizmie przez co ryzyko na zachorowanie na raka sie zmniejsza.

Nie zgadzam się, w trakcie ciąży zdarzają się przypadki, niestety wcale nie takie rzadkie, że to właśnie zmiany hormonalne wywołane stanem ciąży indukują procesy nowotworzenia. Siostra znajomego w ciąży właśnie zachorowała na raka żołądka, niestety już nie żyje.

Offline czesiu69

• Ekspert forum
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 04, 2017, 18:53:55 »
Mam wrażenie że długość życia wydłużyła się statystycznie ze względu na mniejsza umieralność noworodków i kobiet po porodzie, oraz brak i całe szczęście globalnej wojny

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 04, 2017, 19:22:10 »
Uściślając - bardziej chodzi o ciążę, która wywiera ochrony (protekcyjny) wpływ przez zmiany hormonalne zachodzące w organizmie przez co ryzyko na zachorowanie na raka sie zmniejsza.

Może jest taka statystyka.. Ogółem w ciążę zachodzą młode osoby, a i tak co jakiś czas słyszy się o dylemacie jak leczyć matkę, by nie uszkodzić dziecka, a dylemat często jest rozwiązywalny ostatecznie. Nie tak dawno, kilka lat temu jeden taki dylemat wylądował na ołtarzach...

a teraz jest wyścig szczurów praca często z nadgodzinami i do tego często stres przed zwolnieniami, więc nie zgadzam się z Tobą w tych tematach.

Wiem, że to głupio zabrzmi, ale czasem jest wybór. Możliwe, że czasem lepiej się zatrudnić za mniejsze pieniądze, ale coś uratować. Mam w rodzinie odpad korporacyjny i wiem, jak wygladają skutki przeżucia i wyplucia przez korporację. To się rok ciągnęło, zanim odpad znalazł pracę, ale do dziś na dźwięk nazwy firmy wyłącza myślenie, a włącza schematy korporacyjne.

Oczywiście w czasach wojennych człowiek był bardziej narażony na stres , niż teraz, choć  w wielu krajach ludzie dalej walczą o przetrwanie,(bieda)  tam tez występuje rak wliczany w statystyki.

U nas też jest bieda - popatrz dookoła śmietników na normalnych blokowiskach (nie gettach), co się dzieje. Ile razy dziennie przychodzą różni z wózkami lub torbami. Kobiety z dziećmi też. Co się dzieje na wioskach popegeerowskich, to dowiadujemy się tylko, jak już padnie trup, lub znów wywiozą partię dziewcząt do burdeli.

Pozdrowienia :-)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 05, 2017, 07:57:14 »
W ciąży, to akurat jest problem tego typu, że sam płód jest obcym ciałem, więc muszą być wyłączone niektóre mechanizmy odrzucające ciała obce, żeby ciąża w ogóle się utrzymała. Nie pamiętam, gdzie i kiedy, ale wlazło mi kiedyś w oczy opracowanie, że ciąża może sprzyjać niektórym nowotworom z tego właśnie powodu.

Co do stresu i pracy w korporacji.
Zgadzam się, bywa ciężko, ale i tu można się bronić zgodnie z kodeksem pracy. W korporacji pracuję 13 rok. Wcześniej pracowałam w 10 innych firmach i wg mnie poziom stresu zależy głównie od tego, jak ukształtujemy sobie relacje z najbliższymi współpracownikami oraz od tego, jaką ma się osobistą mentalność w tym zakresie. Korporacja ma ogromną zaletę - płaci rozsądne pieniądze, zawsze na czas i daje zdolność kredytową (w innych firmach, to różnie z tym bywało). To daje pewną stabilizację, a więc eliminuje część stresów związanych z zapewnieniem sobie mieszkania i pieniędzy na bieżące potrzeby. Inną kwestią jest natomiast sposób gospodarowania tymi pieniędzmi.

Stres IMO zależy głównie od osobistego podejścia do życia, a to zawsze można w sobie zmienić (lub chociaż próbować to zmienić). Stres tkwi głównie w nas samych. :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline red

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 05, 2017, 10:30:47 »
Wybaczcie ale , badania mówią co innego , po ciąży ryzyko zachorowania na raka jest niższe.

To jeden z przykładów

Analizą objęto 47 badań przeprowadzonych w 30 krajach - 5 kohortowych i 42 kliniczno-kontrolne, w tym 2 badania niepublikowane, w których wzięły udział łącznie 50 302 kobiety z rozpoznanym inwazyjnym rakiem sutka i 96 973 zdrowe kobiety stanowiące grupę kontrolną. Średni wiek kobiet w chwili rozpoznania raka sutka wynosił 50,1 roku.
W porównaniu z kobietami w grupie kontrolnej chore na raka sutka rzadziej rodziły (śr. 22 vs 26 porodów na każde 10 kobiet) i więcej spośród nich nigdy nie rodziło (16 vs 14%).

Rak piersi
Ryzyko zachorowania spada o 5% z każdym rokiem późniejszego wystąpienia pierwszej menstruacji. Podobnie obserwowa­ne jest prawie 25% zmniejszenie ryzyka wystąpienia tego nowotworu u kobiet, które przeszły minimum jedną peł­ną ciążę, a które zmniejsza się z każdą kolejną donoszo­ną ciążą. Dodatkowo działanie ochronne jest tym większe, im wcześniej kobieta urodziła pierwsze dziecko. Wyraźny ochronny efekt, także skorelowany z wiekiem, obserwowany jest u kobiet karmiących piersią. Jest on znacznie większy u młodszych kobiet
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2017, 10:40:51 wysłana przez red »
Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Dalajlama :-)

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 05, 2017, 10:43:20 »
Jeśli przyjmiemy, że rak sutka ( i w ogóle choroby sutka) jest spowodowany dużymi i długotrwałymi niedoborami jodu, to powiązanie tego typu raka z rozrodczością upada.
Ale już karmienie piersią, bądź brak karmienia/ blokowanie karmienia, uznałabym za czynnik rakotwórczy bądź ochronny.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2017, 10:47:37 wysłana przez Klara2 »

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 05, 2017, 13:19:26 »
Wybaczcie ale , badania mówią co innego , po ciąży ryzyko zachorowania na raka jest niższe.
Po ciąży być może, ale co z samą ciążą i wyłączeniem mechanizmów odrzucających ciało obce?
Jednak będę się upierała, że płód ma coś wspólnego z nowotworem. Jedno i drugie to gwałtowny rozrost tkanek w ciele kobiety, i to tkanek niezupełnie zgodnych genetycznie z organizmem kobiety.

Co do raka sutka, to się zgodzę, ale to jest jeden z wielu rodzai raka. Jedne są hormono zależne, inne nie. Przy jednych udowodniono związek z wirusami, przy innych nie. Niestety, mam zbyt małą wiedzę, żeby polemizować, jednak na mój prosty rozumek, to nie jest takie proste... Gdyby było, to problem łatwo dałby się rozwiązać.

Do worka p.t. "nowotwór" wrzuca się wiele chorób, które dają podobne objawy. Jednak na mój prosty rozumek chorób dających podobne objawy jest wiele i również wiele czynnkików się na nie składa.
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2017, 15:56:30 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 24, 2017, 15:51:00 »
W tym filmie pan doktor (chemik) z Uniwersytetu Wrocławskiego podaje przepis na pastę o właściwościach p/nowotworowych. Przypuszczam, że nie zaszkodzi:
https://www.youtube.com/watch?v=E6AmjqIeB9E
Też przypuszczam, że nie zaszkodzi i myślę o zrobieniu kropli.
Warto posłuchać: http://www.polskieradio.pl/9/306/Artykul/1529482,Estry-lniane-recepta-na-powrot-do-zdrowia
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 24, 2017, 16:59:43 »
Też przypuszczam, że nie zaszkodzi i myślę o zrobieniu kropli.
Tylko gdzie kupić Izocyjanian fenylu lub benzylu ?

Offline luskiewnik

• Administrator
  • Nowy
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 24, 2017, 18:43:53 »
Witam

Mieszanka podana przez dra Andrzeja Vogt'a (znam go od wielu lat, otrzymywałem od Andrzeja estry do badań) jest bardzo dobra. Andrzej to świetny chemik, autor wielu patentów i innowacyjnych wynalazków. Izocyjanian fenylu/benzylu może Pani zastąpić nalewką ze świeżego korzenia chrzanu lub nalewką z nasion gorczycy czarnej lub białej. Surowiec świeżo rozdrobniony zalewamy alkoholem 30% w proporcji 1:1, wyciąg wyciskamy  1-2 łyżeczki do receptury Andrzeja Vogta. W wymienionych surowcach jest izotiocyjanian allilu. Izotiocyjanian allilu ma działanie antynowotworowe, znane od dawna w medycynie, potwierdzane w wielu pracach, np. Allyl isothiocyanate as a cancer chemopreventive phytochemical
Yuesheng Zhang, Mol Nutr Food Res. 2010 Jan; 54(1): 127. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2814364/.
Z kolei inny temat związany z działaniami Andrzeja:
Estry z oleju lnianego zostały wprowadzone do suplementów diety przez mojego kolegę dra med. Tomka Wysoczańskiego, znakomitego kardiologa. Tomasz jest prezesem firmy FLC Pharma (marka OmegaRegen).

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 24, 2017, 19:44:56 »
Dziękuję Panu za odpowiedź. Z pewnością nie tylko ja skorzystam z cennej informacji - nalewka z chrzanu lub gorczycy jak to pięknie brzmi w porównaniu do tych chemicznych nazw.
Przyznam, że wczoraj odkryłam stronę internetową OmegaRegen. Wydaje mi się, że robią świetne rzeczy.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 25, 2017, 01:04:12 »
Szczerze? Każdy by chciał wiedzieć... Mieć na podorędziu kilka armat i w razie czego zastosować.

Tradycyjnie, najpopularniejsze: jemioła, jaskółcze ziele, dziurawiec, babka, mniszek, gruszyczka, płucnica islandzka, skrzyp
Wszystkie zioła wirusobójcze
Wszystkie zioła immunomodulujące

A jak się tego w razie czego pozbyć? Niektórym się udaje, innym, w niby podobnych warunkach nie. Nie jest łatwo, a cuda się nie zdarzają lub zdarzają się bardzo rzadko. Nikt nie poda kilku roślin usuwających raki i nie da gwarancji.
Gdyby tak było, to cała onkologia by nie miała racji bytu.

Pozdrowienia :-)
Immunomodulacja to nieprecyzyjne określenie, bo zalicza się do niej immunosupresja.

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 21, 2021, 18:45:00 »
Chciałam się upewnić odnośnie izotiocyjanianu allilu, czy o to chodzi: https://pol-aura.pl/izotiocyjanian-allilu-94-stabilizowany-0-01-alfa-tokoferolem-57-06-7-p-12639.html
Czy w jakiś sposób można to przedawkować?

Proszę też o info - czy im ostrzejsza papryka, tym więcej ma kapsaicyny??? Bo póki co najostrzejsza jest Habanero Carolina Reaper ( uzyskana ze skrzyżowania Naga Joloki z Habanero Red Saviną).
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2021, 20:26:59 wysłana przez lelka »