Autor Wątek: Mieszanki ziół - co posadzić w ogrodzie  (Przeczytany 6539 razy)

Offline polyken

• Nowy
  • *
Mieszanki ziół - co posadzić w ogrodzie
« dnia: Lutego 01, 2017, 12:35:46 »
Witam
Chcę posadzić w ogrodzie zioła, z których będę robił różne napary (nie chcę sadzić ziół do przyprawiania). Czy możecie mi doradzić jakie zioła dobrać, może znacie też ciekawe mieszanki co z czym połączyć?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Mieszanki ziół - co posadzić w ogrodzie
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 01, 2017, 15:47:04 »
Kup w markecie sadzonki mięty i melisy i je zasadź. Może zrób to w kwietniu lub maju, kiedy już będzie cieplej

Pozdrowienia :-)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 01, 2017, 20:31:38 »
A do czego Ci te napary?

Możesz posadzić (posiać) rumianek, tymianek, szałwię. Możesz zapuścić jakiś kąt ogrodu i dać spokój pokrzywie. Jest wiele ziół, które można uprawiać. Pytanie tylko, po co?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline polyken

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 01, 2017, 20:39:28 »
zdrowotnie, nie mam jakiś konkretnych schorzeń ;], chodzi bardziej o mały ogród z ziołami "na zdrowie"

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 01, 2017, 20:44:01 »
No to szałwia i tymianek przydadzą Ci się do płukania gardła przy przeziębieniach i do przyprawiania mięs. Mięta i rumianek przy dolegliwościach gastrycznych. Melisa na lepszy humor, a pokrzywa na wzmocnienie.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 01, 2017, 22:58:04 »
Hyzop i aksamitka. Do tego lofant i budleja. Arnika i bergenia na herbaty. Basia dobrze podpowiedziała ze można kupić doniczke ziół i je rozsadzic w ogrodzie. Najlepiej takim roślinom uszczknąć czubek to się rozkrzewią
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2017, 09:01:33 wysłana przez jolkaj »
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 19, 2017, 19:49:28 »
Sezon uważam za rozpoczęty. Z ziemi wyszły już krokusy, irysy, oman też wygląda na świat. Dzisiejsze odwiedziny działki dały mi wiele radości.

Inną informacją jest to, że przyroda zwariowała. Gęsi lecą już od miesiąca, żurawie się migdalą aż miło a tu leśniczy donosi, że do końca to nie jest tak dobrze. Dziki już mają młode a to o miesiąc za wcześnie. Oby maluchy nie były powrotem zimy zaskoczone.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 03, 2017, 22:18:30 »
Ma ktoś doświadczenie w sianiu trędownika? Czuję, że powinnam go przemrozić w końcu w naturze tak jest. Nasiona przykryć glebą?

Offline Ondrasz

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 04, 2017, 20:37:24 »
Tu jest opis kogoś, kto robi wrażenie obrytego w temacie http://adaptogeny.elektroda.eu/articles.php?lng=pl&pg=91

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 04, 2017, 21:44:18 »
Dzięki, nie pamiętałam o Armadzie.

Offline Zielona Pe

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 17, 2017, 15:19:32 »
No to może posadź sadzonki miodownika melisowatego? Ponoć działa ogólnie harmonizująco na organizm, a w przyszłości będzie doskonały jako smaczek do alko. Ja dopiero co nabyłam sadzoneczki, posadziłam w piachu i będę czekać co z tego wyrośnie.  :)  Posadziłam pod młodą kaliną, na przyszłość ma mu robić półcień. Po drugiej stronie kaliny (i naparstnic) zamierzam wysiać ogórecznik lekarski. Dalej walczy o przetrwanie jeżówka - dopiero wyłązi z ziemi, ale moja kotka unicestwia kolejne sadzonki kuwetując się na rabacie.  :'(

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 18, 2017, 09:17:52 »
Z doniczkowych dołożyłbym rozmaryn. Ususzony przebija najlepszy sklepowy. Świeży to bajeczka. Lubczyk już wyłazi, warto go mieć. Posadzić pod płotem forsycję, ligustr. Dołożyć wiecznie zielonego bukszpanu. Ościał, berberys, lilak bez, rabarbar (rzewień lekarski). Najpierwsze z owoców - jagoda kamczacka. Skoro jagodowe to borówka amerykańska, czarna porzeczka, aronia. Na rabatach: dąbrówka rozłogowa, gajowiec żółty, żurawka, konwalia majowa. Parę kępek irysa. W cieniu puścić na cokolwiek bluszcz, winobluszcz. Można i trochę chińszczyzny: cytryniec, goji, jiaogulan.
Powsadzać z doniczek przezimowane na parapecie lub kupić sadzonki pokrzywki brazylijskiej, geranium, złoty wąs. Ładnie rosną z nasionek od armady cyklanthera petada - takie fajne i smaczne "ogóreczki". Może z krzaczków owocowych jeszcze świdośliwa, dereń, pigwowiec. Czasem o ile jest miejsce można posadzić pigwę. Do dużych ogrodów katalpa (koniecznie podcinać), miłorząb japoński. Co niektórzy z powodzeniem hodują własne grzyby jadalne na pniakach, w belach słomy. Możliwości zaiste wiele, dla każdego coś miłego :)
Problem zaczyna się wtedy, kiedy kupi się kolejna ciekawą roślinkę, a na miejscu okazuje się, że nie zawsze jest dla niej odpowiednie miejsce..... . Osobiście wolę już mijać szerokim łukiem rozmaite centra ogrodnicze lub targowiska, na których zawsze jest coś kuszącego ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Lutka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 18, 2017, 09:59:33 »
Ma ktoś doświadczenie w sianiu trędownika? Czuję, że powinnam go przemrozić w końcu w naturze tak jest. Nasiona przykryć glebą?

czy zależy Ci na tym, by samodzielnie wyhodować trędownik z nasion, czy na trędowniku. Mam dość dużo (samosiejek z ub. roku) już z zawiązanymi bulwkami. Jak chcesz......podeślę, bo niestety muszę przetrzebić nasadzenia.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 18, 2017, 15:24:49 »
Chciałam Lutko posiać. Poszperałam w dziczy pod Bugiem i wiozę do Wlkp trędownik, kozłek, gajowiec prawie kwitnący, jarzębinę i kilka innych roślin ale pojęcia nie mam jak się nazywają. Grunt że w Poznaniu ich nie widziałam.
Marzanka od Ciebie rośnie już w kilkunastu ogrodach ☺ Za trędownik dziękuję. Powiedz mi tylko jak go siałaś.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 18, 2017, 19:05:40 »
Przyłączam się do uprawy. Nowe siedlisko (przeprowadzka), nowe wyzwania. Na skraju ogrodu "uprawiam" łuskiewnika, wokół piżmaczka, śledziennicę, można wyobrazić sobie, co do pary.

Taka inspiracja ze strony naszego Gospodarza:
Perovskia Atriplicifolia

Roślina wieloletnia, zwarty krzew o srebrzyście owłosionych liściach i pędach. Kwiaty drobne zebrane w długie, wąskie wiechy. Atrakcyjny pólkrzew ze względu na późny okres kwitnienia, kiedy już niewiele kwiatów zdobi ogrody.  Odmiana o niższym wzroście i bardziej szarych liściach.
Pędy mogą przemarzać ale wiosną  roślina odrasta od korzeni. Korzenie krzewinki muszą na zimę zostać osłonięte liśćmi lub igliwiem. Roślina miododajna.
http://www.rosliny-magda.pl/product-pol-937-Perowskia-Lobodolistna-Little-Spire-Perovskia-Atriplicifolia-9.html

to w związku z moimi ciągotkami do destylacji ;)
pomijając zapach, nazwa jest świetna
Inez