Autor Wątek: Wykłady Łukasza Lubickiego  (Przeczytany 39846 razy)

Offline Arni

• Średnio Pisze
Wykłady Łukasza Lubickiego
« dnia: Styczeń 21, 2017, 13:21:19 »
Pan Łukasz Lubicki z Kazimierza nad Wisłą, wspólnie z fundacją, Zielony Kazimierz https://www.facebook.com/zielonykazimierz/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf rozpoczyna autorskie seminaria po Polsce. W lutym będzie w Gdańsku a w marcu w Rzeszowie.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Wykłady Łukasza Lubickiego
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2017, 16:32:30 »
Pan Łukasz Lubicki z Kazimierza nad Wisłą, wspólnie z fundacją, Zielony Kazimierz https://www.facebook.com/zielonykazimierz/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf rozpoczyna autorskie seminaria po Polsce. W lutym będzie w Gdańsku a w marcu w Rzeszowie.

Oglądałem kilka programów tego Pana. Zajmuje się ziołami naszymi + chińskimi hodowanymi u nas na gruncie chińskiej farmakologii. Ma sporo róznych surowców, ale ja osobiście podchodzę sceptycznie do jego koncepcji terapeutycznych bo jest tam poza chińszczyzną trochę jodowego ziębianizmu i teorii o wszechobecnych pasożytach które tworzą raka wszystkie trzy elementy trzymam dość na dystans. Pozostaje słuchać jak to sie rozwinie.

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 21, 2017, 19:22:00 »
Ja słuchałem 2 wypowiedzi - były takie na "okrągło", mało konkretów.

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 21, 2017, 20:05:45 »

Oglądałem kilka programów tego Pana. Zajmuje się ziołami naszymi + chińskimi hodowanymi u nas na gruncie chińskiej farmakologii. Ma sporo róznych surowców, ale ja osobiście podchodzę sceptycznie do jego koncepcji terapeutycznych bo jest tam poza chińszczyzną trochę jodowego ziębianizmu i teorii o wszechobecnych pasożytach które tworzą raka wszystkie trzy elementy trzymam dość na dystans. Pozostaje słuchać jak to sie rozwinie.

Pozdrawiam,
A.

To ogromny problem polskiego zielarstwa i fitoterapii. Nie dość, że próbuje się przeszczepić medycynę chińską na nasz grunt (to jakby istnieli Marsjanie i ich zioła próbować wykorzystać w Pcimiu Dolnym do leczenia biegunki) [pomijam kompletnie jakość chińskich ziół i same teorie], to jeszcze trafiają się osoby [samocenzura, nieco się zagalopowałem] typu ziębiańskiego albo w ogóle ufologicznego. Nie jesteśmy - my, racjonalni ludzie - wygrać z takimi osobnikami. Ich słówka są gładkie, ładne, wszystko da się wyleczyć olejem kokosowym, bądźcie zdrów ku chwale Jowisza.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2017, 20:17:52 wysłana przez Vereinigten »
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 21, 2017, 20:16:11 »
KaeS - nie mówię akurat o tym konkretnym Panu Lubickim, ale i on troszeczkę się łapie do moich słów. Straszna ilość osób żeruje na niewiedzy i cudzym nieszczęściu, aby tylko dowalić mitycznej Big Pharmie i złym Żydom co to dzieciom każą myć zęby pastą z fluorem. I jak mam potem cokolwiek tłumaczyć takiej osobie, która jest przekonana co do swoich racji bo "a pan Zięba mówił".

Co do poprzedniej wypowiedzi - nieco się zagalopowałem, co odpowiednio zaznaczyłem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2017, 20:21:56 wysłana przez Vereinigten »
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2017, 20:18:45 »

Skąd to wiecie?
Czy ktoś tego doświadczył osobiście od p. Lubickiego?
Czy są tutaj "świadkowie" powyższych słów?

Krzysztof

Ja tylko odpowiem za siebie:
1. nie kupuję chińskiej farmakologii i w ogóle chińskiej ontologii, ale to dłuższy temat.
2. Słyszałem jak p Lubicki opowiada o jodzie i sam na bazie wiedzy naukowej i jako "pasjonat spraw tarczycowych" nie popieram tego poglądu
3. Nie wierzę, że za wszystkim stoją pasożyty, choć czasem są przyczyna objawów innych chorób.
4. Nie odmawiam wiedzy temu panu, ale łącznie podchodzę sceptycznie i obserwująco do jego tez.
5. O kontaktach p Lubickiego z UFO nic nie wiem  ;) .

Pozdrawiam,
A.

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 21, 2017, 20:25:48 »

Z tego co widzę, to ten pan występuje w Niezależnej TV (NTV) a wystarczy wpisać jedynie w wyszukiwarkę ten skrót, aby pierwsze co wyskoczyło to "Nowy Porządek Świata" "UFO - czy oni już tu są" :) No i jak traktować poważnie osoby, które występują w takich mediach?

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 21, 2017, 20:33:12 »
Pomysł niegłupi. Sam ostatnio musiałem napisać tekst w którym prostowałem "prawdy objawione". Dla mnie każde odchylenie od oficjalnej medycyny jest niedopuszczalne, chyba że mieści się w ramach dyskusji (oficjalnie jest przyjęta jedna wersja, dyskutuje się [naukowo!] nad inną możliwą].

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 21, 2017, 21:23:01 »
Drogi Krzysztofie.

Pomiń na okrągło, skup się na mało konkretnie.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 21, 2017, 21:26:28 »

Z tego co widzę, to ten pan występuje w Niezależnej TV (NTV) a wystarczy wpisać jedynie w wyszukiwarkę ten skrót, aby pierwsze co wyskoczyło to "Nowy Porządek Świata" "UFO - czy oni już tu są" :) No i jak traktować poważnie osoby, które występują w takich mediach?

Kiedyś widziałem ich program bodajże o bazach kosmitów w rumuńskich górach, dobrze ze mnie nie porwali jak przejeżdżałem przez Rumunię 2 lata temu.
 No ale tak serio to bywają tam wartościowe rzeczy ot np. czasem publikowane tam były wystąpienia naszego szanownego Gospodarza.

Pomysł niegłupi. Sam ostatnio musiałem napisać tekst w którym prostowałem "prawdy objawione". Dla mnie każde odchylenie od oficjalnej medycyny jest niedopuszczalne, chyba że mieści się w ramach dyskusji (oficjalnie jest przyjęta jedna wersja, dyskutuje się [naukowo!] nad inną możliwą].

Kto ustala czy można jeszcze dyskutować czy już nie?

Pozdrawiam!
A.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 21, 2017, 21:55:54 »

Dlatego jeżeli tutaj jest ktoś, kto ma "konkretnie" coś za albo przeciw konsultowaniem boreliozy albo tarczycy u p. Lubickiego to będę bardzo wdzięczny.

Na boreliozie nie znam się specjalnie ot tyle ile wymaga przyzwoitość zielarska ;-).

Tarczycą głównie się param w mojej praktyce. Odradzam p Lubickiego bo uważa za metodę leczenia podawanie płynu lugola, co nie raz tu wykazywaliśmy nie jest dobrym pomysłem zawsze i wszędzie jeśli w ogóle poza skażeniem radioaktywnym i leczeniem wola z niedoboru. Płyn lugola wcale nie jest cudownym lekiem i dostępna mi stara literatura wbrew twierdzeniom p. Zięby (na tym samym opiera się p. Lubicki tzn. ich tezy są zbieżne) nie leczyła luglem bezproblemowo wszystkich chorób tarczycy. Lepiej oprzeć się w tym zakresie na źródłach rosyjskich i naszej fitoterapii. Surowce, które dla tarczycy proponuje p. Lubicki są oparte o chińskie metody więc się nie wypowiem o skuteczności, mam jednak pewne wątpliwości.

Pozdrawiam,
A.

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 21, 2017, 22:05:34 »
Borelioza jest z natury rzeczy trudna choć na szczęscie moim zdaniem powinna szybko dawać odpowiedź na terapię.
Pan Lubicki jest na pewno człowiekiem mającym sporą wiedzę zielarską ale jak to się przekłada na wyniki konkretnych terapii to nie wiem.

Dla mnie zasady są proste do 14 dni(max) muszą być wyniki dowolnej mojej terapii, nie ma efektów to trzeba rezygnować.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 21, 2017, 23:12:14 »
1. nie kupuję chińskiej farmakologii i w ogóle chińskiej ontologii, ale to dłuższy temat.

Coś w tym jest, ale o tym można rozmawiać z chińskim zielarzem, a nie Polakiem, który przeczytał kilka książek tłumaczonych z angielskiego, ale przedtem nie poznał solidnie tradycji europejskiej.

Na filmach mi się nie podoba, że człowiek używa słowa "ziele" zamiast "zioło" (zwykle nie uważam się za fundamentalistkę w zakresie terminologii, ale jednak się mylę...) i strasznie rzuca łaciną, nawet jeśli są znane polskie nazwy.

Zapowiada osobne, dokładne szkolenia dla siatki konsultantów. Z punktu widzenia biznesowego to ma sens.

I zastanawiam się "konkretnie" czy warto pojechać na wykłady p. Lubickiego?
Bliskie mi osoby mają "konkretną" trudną od wielu lat do wyleczenia boreliozę i poważne "konkretne" problemy z tarczycą (to dwie różne osoby).

Czy na wykładach będzie coś innego, niż na YouTube czy u nas na forum?
Ja mogę zrozumieć, że szukasz przewodnika po setkach ziół i możliwości ich zastosowania

Dlatego jeżeli tutaj jest ktoś, kto ma "konkretnie" coś za albo przeciw konsultowaniem boreliozy albo tarczycy u p. Lubickiego to będę bardzo wdzięczny.

Jeśli wykłady będą połączone z udzielaniem porad, to będą albo bardzo makabrycznie długie, albo będzie ograniczona liczba osób, albo porady będą bardzo zdawkowe. Kiedyś w Międzyborowie na zajęciach z g..nologii nasz Gospodarz ostatnią kupę skończył tuż przed północą, kiedy już większość ludzi wymiękła.
Należy ocenić racjonalne prawdopodobieństwo ustosunkowania się do akurat Twojego problemu.

Jeśli chcesz iść turystycznie po prostu na wykład, to idź.
Jeśli myślisz, że w czasie wykładu rozwiąże Twój indywidualny problem, to wątpię.

Znalazłam w internecie coś takiego:
"Poniedziałek 5 grudnia od 10.00 indywidualne konsultacje, diagnostyka.
(Wcześniejsza rejestracja na zielonykazimierz@gmail.com. Płatne 50zł od osoby)
Na miejscu możliwość zakupu ziół, ekstraktów, itp.
Możliwość wykonania badania metodą Volla,
Wcześniejsza rejestracja : Katarzyna ..."

Zdecydowanie nie podoba mi się ta metoda Volla do diagnostyki. Dla mnie to elektryczne placebo.
Wolałabym, by domagać się, by szukający porady przyszli ze świeżymi badaniami krwi i moczu.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2017, 23:19:49 wysłana przez Basia »

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 21, 2017, 23:18:15 »
Rzucanie łaciną to książkowy przykład tworzenia "ochów i achów" z niczego. Ale u widzów tworzy się poczucie profesjonalizmu.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 21, 2017, 23:55:07 »
Jestem z Gdańska, ale się nie wybieram.

Być może ma sens wysłuchać jego opowieści na YT i może przyjrzeć się bliżej niektórym roślinom, o których mówi, jak ta iksja chińska, która reguluje tarczycę. Może coś w tym jest...

Jakoś mi nie pasuje człowiek pokazujący korzenie i nazywający to zielem. Nie wiedziałam, że jestem aż taką fundamentalistką...

Ale, ale - może od niego można będzie kupować sadzonki roślin, które uprawia?

Pozdrowienia :-)