Autor Wątek: Refluks i wspomaganie wątroby u 1,5 rocznego dziecka  (Przeczytany 2051 razy)

Offline Dorota J.

• Nowy
  • *
Refluks i wspomaganie wątroby u 1,5 rocznego dziecka
« dnia: Stycznia 26, 2021, 21:40:39 »
Chciałabym w sposób naturalny pomóc swojemu dziecku, które ma refluks. Możecie coś doradzić? Prawoślaz, aloes...?

Offline Dorota J.

• Nowy
  • *
Odp: Refluks i wspomaganie wątroby u 1,5 rocznego dziecka
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 26, 2021, 21:45:08 »
Moje 1,5 roczne dziecko potrzebuje wsparcia wątroby. Wyniki wątrobowe nie są w normie, poza tym szykujemy sie do odrobaczania. Słyszałam o soku z karczochu. Ktoś, coś? Będę wdzięczna za pomoc.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 26, 2021, 22:55:11 »
Niezastąpiony w łagodzeniu jest wywar (nie napar) z nasion lnu - kisiel wypijany razem z nasionami. 

Problem leży w ustaleniu przyczyny - czy dziecko jest karmione piersią?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2021, 22:59:58 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 27, 2021, 09:56:59 »
Dlaczego chcesz odrobaczać dziecko? Czy coś wyszło niepokojącego w badaniach kału?
Odrobaczanie jest kuracją drastyczną i nie wolno jej robić w ciemno. To, że dziecko ma zaburzenia trawienia (połączę oba Twoje wątki), to nie zmienia faktu, że to nie muszą być robaki.

Najmniej inwazyjną profilaktyką jest codziennie łyżka (dla malucha wystarczy deserowa) porządnej kiszonej kapusty rano na czczo. Przy okazji mamy poranną dawkę witamin i probiotyków.

Na zaburzenia trawienia u dziecka warto stosowac napar z wrzosu i majeranku - tak radził nasz Gospodarz.

Pozdrowienia :-)

Offline Dorota J.

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 27, 2021, 12:10:02 »
Dziecko jest karmione piersią i zdaję sobie sprawę, że nasze nocne karmienie nie pomaga. Ale też ciężko mi oduczyć malucha tego nocnego rytuału.
A co do odrobaczania i wątroby. Wyszły nam lamblie. Zrobiliśmy sporo badań, z których wyszło, że wątroba jest obciążona. Poza tym wyszedł nam w uchu gronkowiec. Wiem, że odrobaczanie to spore obciążenie. Zostałam trochę poinstruowana, że najpierw powinnam zająć się wątrobą. Polecono mi sok z karczocha na poprawę pracy wątroby. Ale chciałam się upewnić tutaj, czy mogę podawać takiemu małemu dziecku.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 27, 2021, 22:56:03 »
Jak były wykryte lamblie? Czy w kale?

Lamblie nie lubią wywaru z liści brzozy. Dla dziecka łyżeczka 3-4 x dziennie z mlekiem powinno wystarczyć.

Sok z karczocha o tej porze roku? Rozumiem, że chodzi o gorzkie ziele, a nie same pączki kwiatowe. Jeśli to jest nalewka, to 1-2  krople 2-3 x dziennie z posiłkiem. Jednak dla wątroby u dziecka bym wolała majeranek, może z nagietkami i wrzosem. Jeśli masz spożywcze karczochy, to dokładaj do posiłków, swoje zrobią. W zasadzie jedno i drugie możesz pić i Ty, to dziecko coś też otrzyma.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 28, 2021, 08:33:22 »
A co z gotowym Sylicynarem? To jest wyciąg z karczochy i ostropest. Jakby tak dawkę dopasować do wagi pacjenta...

Basiu, co o tym myślisz?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 28, 2021, 09:54:18 »
To jest chyba racjonalny pomysł z tym Sylicynarem.

Jakby tabletkę zmielić i dobrze zmieszać z jakąś określoną ilością przecieru owocowego lub jogurtu, to podanie podzielonej piguły nie byłoby zbyt skomplikowane.

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 28, 2021, 13:09:53 »
Sylicynar, wypełniacze
Substancje pomocnicze: celuloza mikrokrystaliczna, sodowy glikolan skrobia, powidon, talk, hypromeloza, magnezu stearynian, makrogol 6000, czerń brylantowa E151, żółcień chinolinowa E104, czerwień koszenilowa E124.
To wdaje się być lepsze
https://aliness.pl/pl/p/Ostropest-BIO-3-Karczoch-BIO-2%2C5%2C-400mg-x-50-kaps/296

Offline irek602

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 28, 2021, 13:23:01 »
Olej rokitnikowy jest doskonały w łagodzeniu stanów zapalnych, w połączeniu z olejkiem anyżowym powinien pomóc również na lamblie,jedna dwie krople na łyżeczkę oleju
https://rozanski.li/181/olej-rokitnikowy-oleum-hippophae/

https://rozanski.li/2479/owoc-anyzu-gwiazdkowatego-fructus-anisi-stellati-w-dawnej-medycynie-oficjalnej/

Offline Dorota J.

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 30, 2021, 08:42:25 »
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Sylicynar bądź ten produkt z aliness? Myślicie, że coś z tego wybrać? Bo ja w sumie myslałam o soku z karczocha, coś jak to https://www.straganzdrowia.pl/pl/p/Sok-z-karczocha-99,8-bez-cukru-500ml/1669?gclid=CjwKCAiAgc-ABhA7EiwAjev-jz4xxqiBHtNDgEmHxBP_ialFcA5lal_g7nR57kanY1j9L9oqDnscuxoCC9AQAvD_BwE#
ale może dla małego dziecka to będzie za mocne...no i może trudniejsze do podania. A co jeszcze powiecie o tym oleju z rokitnika? Bo owszem, czytałam, że jest dobry łagodzeniu objawów refluksu, ale, że nie powinno się go stosować przy problemach z wątrobą. No i jak z aloesem? Bo on też jest chyba dobry, tylko nie wiem czy przy przeciążonej wątrobie można podawać. Ja swoim dzieciom swego czasu podawałam aloes z forever.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 03, 2021, 19:07:18 »
Najpierw sprawdź, jak smakuje ten sok z karczocha. Formalnie powinien być gorzki, ale możliwe, że to zalezy od odmiany.

Możliwe, że jeśli podasz kilka kropel soku z karczocha na łyżce czegoś smacznego to przejdzie bez przemocy nawet wersja gorzka.

Czasem dzieci mają dziwne smaki - niedawno poznałam czteroletnie dziecko z zapałem wsuwające jagody miechunki, systematycznie otwierające pomarańczowe "lampioniki", łodyga po łodydze. Aż sama sprawdziłam, czy to może nie aby jakaś cukrowa odmiana mi wyrosła na działce? - Nie, normalnie, paskudna w smaku, a dziecko zdrowe.

Olej z rokitnika spokojnie możesz dodawać do mleka. Przy problemach z wątrobą mogą być problemy z trawieniem tłuszczów, ale olej rokitnikowy jest raczej lekkostrawny. Mam nadzieję, że masz olej spożywczy, a nie kosmetyczny.

Czasem niektóre rady internetowe należy na prawdę sprawdzić 10 razy, bo ludzie nieraz bezmyślnie kopiują cudze fantazje, a potem są problemy.

Offline lukanka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 03, 2021, 21:28:33 »
Zrób analizę diety dziecka. Problemy z wątroba mogą być skutkiem zbyt dużej ilości cukrów prostych i złozonych.

Offline Dorota J.

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 10, 2021, 21:46:29 »
Zaczęłam podawać sok z karczocha, jest mega gorzki, ale jakoś dajemy radę. Mała raz się wzbrania, a raz pije bez problemu.
Dziękuję za radę odnośnie oleju z rokitnika :).
A co do diety, przeanalizuję ją. Aczkolwiek przypuszczam, że obecność pasożytów i gronkowca praktycznie od urodzenia, zrobiły swoje. Córka dużo też nie je. Słodyczy generalnie nie je, owoce też nie za chętnie, mącznych rzeczy też nie bardzo lubi, więc sporo węglowodanów nie wpada do jej brzuszka. Przede wszystkim je zupy, przepada za mięsem. No i najbardziej uwielbia mleczko mamy...