Autor Wątek: Siedmiopalecznik  (Przeczytany 182850 razy)

Offline Elf

• Nowy
  • *
Odp: Siedmiopalecznik
« Odpowiedź #285 dnia: Czerwca 08, 2018, 10:22:58 »
Mam I ja sadzawkę z siedmiopalecznikiem!!! :D Znalazłam ja w lesie, zawsze tam była, ale ja ślepa nie widziałam jakie są tam skarby ... Dużo go tam, wiec trochę zabrałam ze sobą. Nie wiedziałam jeszcze jaka to ciężka praca mnie czeka przy oczyszczaniu I krojeniu mojego skarbu. Wy nie narzekacie, więc pewnie macie swoje sposoby I narzędzia .... Ciekawe czy moja nalewka będzie pachniała, jak ta od Janka, czy śmierdziała błotem? Pędy podwodne czyściłam ściągając z nich ciemny nabłonek(skrobiąc), a wcześniej potrzymałam trochę w czystej wodzie, wymieniajac ją co 2 godziny bo cuchnęlo od nich błotkiem. Wystarczy?
A jakby ktoś z Górnego Śląska chciał skorzystać z tego bajorka, to zapraszam. Zaprowadzę lub wskażę jak tam trafić. Okolice: Tychy - Promnice.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #286 dnia: Czerwca 08, 2018, 10:30:06 »
Własnie przeczytałam, że 7pałecznik jest jedną z roślin koncentrujących lit.
Może warto go częściej stosować przy różnych problemach psychicznych.

Pozdrowienia :-)

Powiedziałbym inaczej - ziółko dla dbających o zdrowie psychiczne, żeby do problemów nie doszło. Oczywiście jak już są problemy, to tym bardziej - lit regeneruje układ nerwowy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #287 dnia: Czerwca 08, 2018, 10:33:14 »
Nie wiedziałam jeszcze jaka to ciężka praca mnie czeka przy oczyszczaniu I krojeniu mojego skarbu. Wy nie narzekacie, więc pewnie macie swoje sposoby I narzędzia ....

Teraz lepiej się częstować samym zielem

Offline Elf

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #288 dnia: Czerwca 08, 2018, 11:38:44 »
Basiu, tak zrobię jak mówisz. Po prostu ze szczęscia mi odbiło, no I chęć spróbowania jak to się robi. Na jesieni uzbieram częsci podwodne I potem pomieszam je. A teraz tylko zielone kwitnące tym bardziej ze łatwiejsze w obsłudze:-) Dzięki

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #289 dnia: Czerwca 02, 2019, 15:35:19 »
Kwitnie siedmiopalecznik a że  oblatują go trzmiele więc jest szansa na nasiona . Nasiona rozsypię w pobliskim strumyku może w końcu go zasiedli a ja w moim bagienku zmienię "obsadę" . ;)
https://zapodaj.net/b664067638d11.jpg.html
https://zapodaj.net/5bc16df557483.jpg.html

Offline Sirenka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #290 dnia: Lipca 19, 2020, 21:45:31 »
Mam I ja sadzawkę z siedmiopalecznikiem!!! :D Znalazłam ja w lesie, zawsze tam była, ale ja ślepa nie widziałam jakie są tam skarby ... Dużo go tam, wiec trochę zabrałam ze sobą. Nie wiedziałam jeszcze jaka to ciężka praca mnie czeka przy oczyszczaniu I krojeniu mojego skarbu. Wy nie narzekacie, więc pewnie macie swoje sposoby I narzędzia .... Ciekawe czy moja nalewka będzie pachniała, jak ta od Janka, czy śmierdziała błotem? Pędy podwodne czyściłam ściągając z nich ciemny nabłonek(skrobiąc), a wcześniej potrzymałam trochę w czystej wodzie, wymieniajac ją co 2 godziny bo cuchnęlo od nich błotkiem. Wystarczy?
A jakby ktoś z Górnego Śląska chciał skorzystać z tego bajorka, to zapraszam. Zaprowadzę lub wskażę jak tam trafić. Okolice: Tychy - Promnice.
  Elf, można prosić o kontakt?

Offline ewa1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #291 dnia: Lipca 23, 2020, 11:44:52 »
Prawie dwa tygodnie temu zrobiłam nalewkę z suszonego,rozdrobnionego siedmiopalecznika.100 g ziela zalałam 1 l wódki,taką proporcję znalazłam w wątku.Bardzo szybko susz wciągnął alkohol i teraz to jest prawie samo nasiąknięte ziele,nie ma nad nim samego alkoholu.Obawiam się,że nalewki będę miała może najwyżej z jedną szklankę.Nie wiem czy tak ma być, czy może dolać wódki(ile),ale czy wtedy nalewka nie będzie za słaba?

Offline ewa1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #292 dnia: Lipca 23, 2020, 12:23:42 »
Witam.W poprzedniej wiadomości zabrakło przywitania,przepraszam.Skupiłam się tylko na tym,żeby jasno wszystko napisać.Jeszcze raz witam wszystkich.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #293 dnia: Lipca 23, 2020, 12:51:23 »
Dolej tyle wódki, by wartwa płynu nad fusami była 3 x taka, jak pływająca wartwa fusów.
Możesz jeszcze dodatkowo wszystko zblendować.
Nalewka nie będzie za słaba.

Formalnie suchy surowiec przed zalaniem się ma moczyć, własnie po to, by uniknąć wątpliwości, jak Twoje.

Offline ewa1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #294 dnia: Lipca 23, 2020, 13:09:05 »
Dziękuję bardzo.I tak na przyszłość,czy to suche ziele moczyć w wodzie?Robiłam też kiedyś nalewkę z suchego żywokostu,ale ten chyba trochę mniej wciągnął wódki.
A tu wydaje mi się,że będę musiała dolać min. ze trzy butelki 0,5l. nie za dużo?

Pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #295 dnia: Lipca 23, 2020, 13:55:11 »
Zrób tak, żeby objętościowo było dobrze, ewentualne nadmiary możesz zużyć na krewnych i znajomych ;-).

Formalnie surowiec moczy się w wodzie, żeby był równowazny świeżemu.

Zgadza się, ze różne surowce różnie wciągają płyny.

Offline ewa1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #296 dnia: Lipca 23, 2020, 14:18:10 »
Dziękuję bardzo
Pozdrawiam

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #297 dnia: Lipca 28, 2020, 15:43:14 »
Siemiopalecznik jest specjalistą od osuszania bagien. Dlatego ta wódka dla niego to pikuś.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #298 dnia: Listopada 10, 2022, 23:18:34 »
Tak wygląda siedmiopalecznik jesienią. Warto popatrzeć, bo to całkiem co innego niż to co możemy zobaczyć latem, a jednocześnie najcenniejsze co w siedmiopaleczniku jest: "kije", czyli właściwie kłącze :-)

« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2022, 20:16:54 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Masserat

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #299 dnia: Sierpnia 18, 2024, 11:44:00 »
Czy robił ktoś 7palecznika na glicerynie (tylko).
Chciałbym wiedzieć jak przechodzi bo etylowy i izopropylowy sprawdzają się dobrze.

Alkohol etylowy jest ok, ale izopropylowy jest bardzo problematyczny. Mam całą rzeszę pacjentów, gdzie jedną z głównych przyczyn ich chronicznych dolegliwości jest izopropyl. Być może jest dobrym rozpuszczalnikiem, ale do leków i kosmetyków nie powinien być stosowany (zastąpić go ethanolem). Problem zwiększa to, że alk. izopropylowy jest dodawany do prawie wszystkich kosmetyków, więc jest wiele dróg, jakimi ludzie sobie go dostarczają do organizmu. A w czasach niedawnych (cov 19) był stosowany niemalże we wszystkich środkach dezynfekujących. Makabra.
Alkohol izopropylowy, nawet jeśli dobrym rozpuszczalnikiem, nie powinien być stosowany do ciała (kozmetyki) a już wogóle do czegoś, co powinno leczyć.