Autor Wątek: Siedmiopalecznik  (Przeczytany 182691 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Siedmiopalecznik
« dnia: Maja 27, 2011, 17:17:11 »
Spotkałam świadomie siedmiopalecznik. Poprzednio spotykaliśmy się ale nie znaliśmy się.
Ale z niego cudak.
Literatura głównie rosyjska.
Załączam- może komuś się przyda.

SIEDMIOPALECZNIK BŁOTNY (COMARUM PALUSTRE, POTENTILLA PALUSTRIS, SABIELNIK BOŁOTNYJ)

Siedmiopalecznik błotny działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. W medycynie ludowej jest wykorzystywany jako środek na obrzęki, zastój krwi i limfy w kończynach dolnych. Ma mocne działanie regenerujące na tkankę stawową przy czym pomaga w leczeniu schorzeń reumatycznych i podagry.

Korzeń siedmiopalecznika jest jednym z najlepszych środków na usunięcie złogów soli.
Oprócz picia przetworów należy je także wcierać.
Siedmiopalecznik jest stosowany przy wszystkich chorobach kostno-stawowych, leczy też zwichnięcia i naciągnięcia ścięgien. Na chore miejsca można też robić okłady z ziela świeżego lub suszonego.
Napar wodny: 1 łyżkę stołowa zmielonego korzenia zalać szklanką wody, zostawić na 4-5 godzin. Pić po ¼ szklanki 3-4 razy dziennie po jedzeniu.
Nazwa rosyjska „Sabielnik”- jak szablą usuwa ból.
Według Achmedowa, cytującego opowieści innych, ludzie stosujący siedmiopalecznik zaczynaja się prostować, wstawać bez niczyjej pomocy, niektórzy wyrzucają  kije, czują lekkość w stawach skutych reumatyzmem.
Obecnie stwierdzono tez inne zastosowania siedmiopalecznika. Najlepsze działanie ma wyciąg spirytusowy.
CHOROBY:
GRUŹLICA PŁUC, ZAKRZEPOWE ZAPALENIE ŻYŁ, ŻÓŁTACZKA, BÓLE NEWRALGICZNE, DZIAŁA TONUJĄCO NA PRACĘ SERCA, DUSZNOŚĆ, KAMIENIE ŻÓŁCIOWE, HIPOTONIA, NIEPRAWIDŁOWA PRZEMIANA MATERII: 100 g suchego ziela zalać 0, 5 litra wódki, nastawić na 2 tygodnie. Stosować 23-30 kropli do 1 łyżeczki do herbaty 3-4 razy dziennie przed jedzeniem.
OPUSZCZENIE ŻOŁĄDKA, BÓLE ŻOŁĄDKA. 1 łyżkę stołową suchego ziela z korzeniami zalać 1 szklanką wrzątku, po 2 godzinach przecedzić. Pić po ¼ szklanki 3-4 razy dziennie.
NOWOTWORY GRUCZOŁÓW: 2-3 stołowe łyżki ziela skropić wrzątkiem, zawinąć w gazę i przykładać na chore gruczoły.
ZIARNICA SKÓRY, RAK ODBYTNICY: Stosować po 25-30 kropli wyciągu alkoholowego 3 razy dziennie rozpuszczająć w wodzie. Do odbytnicy wlewać roztwór 50 kropli rozpuszczonych w 50-60 ml ciepłej przegotowanej wody.
PROFILAKTYKA UDARU: Przy zagrożeniu udarem stosować po 1 stolowej łyżce wyciągu 3 razy dziennie przed jedzeniem.
ZŁOGI SOLNE W STAWACH RĄK, NÓG I SZYI: 5 stolowych łyżek korzeni zalać 0, 5 litra wódki, odstawić na 1 tydzień, codziennie wstrząsać. Stosować po 50 ml 3 razy dziennie przed jedzeniem – do wyzdrowienia.
Według Achmedowa preparaty źle znoszą ludzie z niskim ciśnieniem.

Herbal diet tea from Comarum Palustre   
A cup of fragrant herbal tea made from Comarum Palustre can  return the sensation of  youth and pleasure of  life. If you drink phyto tea made  from Comarum Palustre after having a bath it gives  just an amazing  rejuvenating  effect, the  joints cease to crunch,  The succulence, back ache , radiculitis disappears, accumulation of salts resolve. It does not just blockade a pain, but  treats  joints and a backbone diseases. Diet tea made from Comarum Palustre gives salutary effects treating  gastrointestinal tract and cardiovascular system, removes slags and radioactive nuclides from the organism. People compare Comarum Palustre  with a sabre cutting disease, and now the experts confirm this comparison  studying pharmacology of a plant.
The course of applying is not limited.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: Siedmiopalecznik
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 27, 2011, 18:41:51 »
Cudne!
Ponadto farbuje na czerwono.
Link do roślin farbujących http://books.google.com/books?id=MI-vbcXDdssC&pg=PA344&lpg=PA344&dq=COMARUM+PALUSTRE+dying&source=bl&ots=GaGs8f7ynZ&sig=hTPLNSUITmyqzQHqcLljuSAZWYY&hl=en&ei=JODfTY-lC9CSOvvSvf0J&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&sqi=2&ved=0CBUQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false

Halinko, czy się trzeba na tych bagnach mocno naszukać ,czy też rośnie w skupiskach i jest łatwy do zauważenia? Może lubi jakieś specjalne sąsiedztwo?
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2011, 19:37:57 wysłana przez ineslik »

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 27, 2011, 19:47:39 »
Lubi podmokłe, to fakt. W okolicy mojego rósł piękny przywrotnik, po który właśnie się wybrałam, mnóstwo wiązówki i storczyk szerokolistny, z pięknymi listkami w ciapki.
Jak raz spotkasz, to zapmiętasz na zawsze te sterczące listki nad trawą.
Teraz będę za nim ganiać, obecnie znam dwa stanowiska. Ale w okolicy bagienek trochę jest.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 27, 2011, 19:51:33 »
A czy już kwitnie?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 27, 2011, 21:48:10 »
U mnie na wschodzie jeszcze nie kwitnie, ale bardziej na południu, być może.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 27, 2011, 22:40:36 »
Niedaleko Gdańska jest bajorko, gdzie roślinka ta rośnie całymi łanami przy brzegu: korzenie w wodzie, liście nad wodą. Ona lubi wyraźnie kwaśną wodę i sąsiedztwo mchu torfowego. Według Rosjan cała roślina zawiera witaminę C, karoten, olejki eteryczne, garbniki i flawonoidy

Cytat: (В. В. ТЕЛЯТЬЕВ ПОЛЕЗНЫЕ РАСТЕНИЯ ЦЕНТРАЛЬНОЙ СИБИРИ)
В химическом отношении растение мало изучено. В листьях найдено до 12,5% дубильных веществ, 431,3 мг% аскорбиновой кислоты, 18,19 каротина. Трава содержит 185 мг% аскорбиновой кислоты, 17,5 мг% каротина, дубильные вещества, сапонины, не много слизей, камедей и смол; корневища 10% дубильных ве­ществ, в том числе 1-эпигаллокатехин, 1-галлокатехин. Преобладают конденсированные таниды (Шретер, 1975), содержится также сво­бодная галловая кислота, катехин; во всех органах растения эфирное масло, немного сапонинов; в траве — флавоноиды.

Chyba czas zajrzeć nad to bajorko :-)
Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 28, 2011, 09:42:31 »
Basiu dziękuje. Może ktoś jeszcze coś wie lub zna dobry link o siedmiopaleczniku.
Proszę o uzupełnienie.

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 28, 2011, 10:42:08 »
Ziele siedmiopalecznika zbiera się w czasie kwitnienia, ale kłącza dopiero jesienią. Zawsze skręcam się w środku na myśl o wykopywaniu kłączy czy korzeni, bo to zabija roślinę - no może mniej się skręcam, kiedy dotyczy to bardzo pospolitych gatunków.

Można uprawiać siedmiopalecznik w ogrodzie w pobliżu oczka wodnego albo i bez oczka, byle na kwaśnym podłożu regularnie podlewanym. Bo jak zaczniemy wykopywać bez umiaru ze stanu dzikiego, to ta przepiękna i nieczęsta roślina wyginie w naturze, tym bardziej, że systematycznie zanikają jej siedliska.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 30, 2011, 18:57:08 »
Niestety, nie znalazłam. Może kiedy zakwitnie bardziej mi się poszczęści.

Jak po tym całym przeczesywaniu bagienek fajnie było z akacją - zero szukania, wystarczy wąchać.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 30, 2011, 20:05:13 »
 Cieszę  się  Halinko,  że  napisałaś  o  tej    roślinie .  Ja  jutro  pojadę  na  mokradła  może    uda  mi  się    ją    wśród  rozległych  bagien    odnaleść .
 Pozdrawiam,  arte

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 30, 2011, 20:21:30 »
 Nadmienię  jeszcze odnośnie  siedmiopalecznika  ,  że  w  u  ubiegłym  sezonie  Basia  z  całą  swoją    bezinteresowną  uprzejmością podesłała  mi  parę    patyczków, witek  tej  roślinki ,  posadziłam  ja  nad  bajorkiem  w  lesie. Oj   jaka  była    w  tym  roku   moja   radość,  kiedy  zobaczyłam    nowe     pływające    na  wodzie    siedmiopaleczniki.  Zakulisowe  owoce  tej  witryny  mają  więc    przełożenia   na  nowe    stanowiska    roślin.
 Arte

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 30, 2011, 20:45:48 »
Brawo !
 Teraz się nie dziwię, że nie znalazłam.
pływające    na  wodzie    siedmiopaleczniki
Na takich aż bagnach to nie byłam.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 30, 2011, 21:32:01 »
To nie muszą być "aż takie bagna" - siedmiopałecznik, jeśli ma okazję wchodzi do wody tak jak skrzyp błotny, mięta wodna czy inne szuwary. Wtedy mu jest chyba najlepiej, bo może sobie zdominować siedlisko. Podobno są miejsca w Rosji takie, że po takim półpływającym gąszczu można chodzić, tak jak u nas po pływającym kożuchu torfowym. On rośnie spokojnie w wodzie o głębokości metra, a nawet i głębiej. Korzenie rosną na przynajmniej dwóch poziomach: jeden w gruncie, a drugi pod powierzchnią wody. Na tym drugim zatrzymują się wszelkie pływające resztki i tworzy się dość mocna powłoka. Po prostu na taką wyprawę trzeba wziąć kąpielówki oraz dobrze trzymające się nóg sandały i nie przejmować się zbytnio czystością nóg w czasie operacji - umyć się można potem. Zwykle udaje się znależć miejsce, gdzie można suchą nogą podejść dość blisko do łanu roślinki.

Jeśli ktoś potrzebuje sadzonkę, to proszę na priv.

W rosyjskim internecie jest dużo historii o wyleczeniu poważnych chorób reumatycznych, kiedy nawet medycyna oficjalna umiała tylko wypisać grupę inwalidzką.

Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 30, 2011, 22:14:33 »
No pięknie.
W okolicy mam trochę bagienek nie zasiedlonych przez siedmiopalecznik- czyli mogę sobie zrobić prywatne plantacje.
Dziekuję za pomysł.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 06, 2011, 22:19:16 »
Jeszcze trochę o siedmiopaleczniku.

Herbatka ziołowa z siedmiopalecznika

Filiżanka herbaty ziołowej z Siedmiopalecznika przywraca uczucie młodości i radości życia.
Pijąc herbatkę po kąpieli uzyskuje się zaskakujący efekt odświeżający, stawy przestają skrzypieć, zanika ból pleców, ustępuje ból korzonków i rozpuszczają się nagromadzone sole. Zioło nie tylko blokuje ból, ale także leczy stawy i choroby kości. Herbatka z siedmiopalecznika działa również leczniczo na układ trawienny i system sercowo naczyniowy, usuwa złogi i radioaktywne nuklidy z organizmu.  Ludzie porównują siedmiopalecznik do szabli odcinającej chorobę, a obecnie eksperci potwierdzaja to w badaniach farmakologicznych rośliny.
Czas stosowania nie jest ograniczony.

Korzeń siedmiopalecznika- jeden z najlepszych środków na usunięcie złogów soli.
Oprócz picia preparatów należy też wcierać w chore miejsca.
Preparat wodny: 1 łyżka stołowa zmielonego korzenia zalać szklanką wody, odstawić na 4-5 godzin.
Pić po ¼ szklanki 3-4 razy dziennie po jedzeniu. Siedmiopalecznik jest stosowany przy wszystkich chorobach kostno-stawowych, a także do leczenia zwichnięć i naciągniętych ścięgien.
Na chore miejsca można też robić okłady ze świeżego lub suszonego ziela.

Comarum palustre –zawiera wiele aktywnych fizjologicznie związków: polifenoli, lotnych olejków, żywic, kwasów organicznych i fenolokarboksylowych, saponin i tanin. Najwięcej zawiera tanin (do 10 % związków aktywnych), większość tanin to wysokocząsteczkowe proantocyjanidyny. Siedmiopalecznik jest powszechnie znany jako środek przeciwzapalny (szczególnie kłącza z korzonkami) w leczeniu chorób układu ruchu, a także ma działanie przeciwbólowe.

Ekstrakty z części naziemnych i kłączy są stosowane do leczenia wielu chorób w tym gruźlicy, zaburzeń metabolicznych i biegunki.
W korzeniach, kłączach, łodygach, liściach i kwiatach w okresie wzrostu i kwitnienia znaleziono następujące pierwiastki: Ca, P, K, Mg, Mn, Fe, Ba, Sr, Cu, Mo i V. Liście i łodygi gromadzą więcej P, K, Mg, Mn, Mo i V niż kłącza. Najwyższy poziom pierwiastków stwierdzono w stadium wzrostu rośliny.