Inez.
Dziękuję za naprawdę cenne rady.
W sumie są bezcenne, przydadzą się na pewno innym.
Zasadniczo to powinienem nazywać się nalewkowy a nie olejkowy zielarz.
W sumie to mam żal za jedną rzecz - jak tak można napisać tak brutalnie i przyziemnie - nalewka z atomizrem.
Może to i prawda ale nie w tym żadnej poezji, romantyczności, tak nie po kobiecemu.
Zupełnie nie jak ziołowy duszek za jakiego Cię mam, podobnie chyba jak wielu innych.
Dlaczego jestem za nalewkami? a mniej np. za kremami, czy nawet żelem.
Jakoś tak mam, że nie lubię uczucia lepkośći, tłustości dlatego odrzuca mnie od powyższych preparatów.
Lubię tak - prysnąć, poczekać parę minut aż wyschnie i ma działać.
Poza tym wszelkie dodatki typu np.guma, olej, wosk, gliceryna zmniejszają "siłę rażenia"
A tak naprawdę wystarcza 1 psiknięcie.
To samo dotyczy olejków - tylko dodatek oleju roślinnego,nic więcej, 15 minut i wchłonięte.
Eugenolu nie testowałem i raczej na pewno będę chciał to zrobić.
Chociaż to już dodatek syntetyczny a staram się być ortodoksyjny.
Chociaż ortodoksja też nie zawsze jest dobra.
Np. próbowałem rozwiązać problem grzybicy paznokci tylko za pomocą olejków.
Nie dało się, różne stężenia, różne konfiguracje - bez 100% skuteczności, pomógł dopiero dodatek kwasu undecylenowego.
Mogę napisać o testach z tymolem - testowałem go pod kątem antybakteryjnym i zupełnie się rozczarowałem.
Zdecydowanie silniejszy był olejek tymiankowy.
Olejki pływające po wierzchu nalewki - mam dokładnie tak w olejkach trądzikowych.
Nie stosuję żadnych emulgatorów, zalecam tylko wstrząsanie i tak używać.
Może to wygląda nieprofesjonalnie ale skuteczność przy zwykłych trądzikach jest 100%, do 7 dni jest zawsze poprawa.
Osad - ja b.długo maceruję, nie mam z tym problemów.
Wąkrotka - na tak, choć stosuję w mieszankach antydepresyjnych, to tu też bym ją widział; psianka- oczywiście stosuję na biofilmy w boreliozie ale jakoś nie czuję tutaj choć teoretycznie da się uzasadnić.
Wąkrotka - chyba by się sprawdzała dobrze i wspomagała stawowe siarczany. Tylko tu są dłuższe, złożone terapie i ciężko o jednoznaczne wyniki.