Autor Wątek: Nalewka z kozłku  (Przeczytany 2619 razy)

Offline Danu

• Nowy
  • *
Nalewka z kozłku
« dnia: Grudnia 15, 2018, 20:37:41 »
Witam,
Postanowiłem zrobić nalewkę z korzenia kozłku lekarskiego i nie jestem pewien czy dobre proporcje zastosowałem. Wyczytałem z przepisów dr. Rożańskiego, że proporcje powinny wynosić 1:5 ale chyba dałem za dużo kozłku(ok. 65g) lecz nie potrafię tego ocenić swoim niedoświadczonym okiem. Dlatego zwracam się do was z prośbą o ocenę(o ile to możliwe) czy nie za dużo kozłku nasypałem i czy dolać jeszcze alkoholu czy nie. Pozdrawiam  :)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Nalewka z kozłku
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 15, 2018, 21:28:29 »
Będzie ok :-)

Surowiec warto zmienić przed zalaniem, teraz jak już jest w alkoholu można przejechać to blenderem. Generalnei 1:5 należy traktować objętościowo np. 100ml lekko uklepanego rozdrobnionego surowca i 500ml alkoholu.
Trzymaj w ciemności, w kozłku niektóre rzeczy są czułe na warunki otoczenia.

Pozdrawiam :-)
A.
:-)

Offline Danu

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 17, 2018, 18:20:43 »
Serdecznie dziękuje za odpowiedź :) W ciemnym cały czas sobie stoi :D Martwię się tą ilością kozłku bo teraz nie wiem w jakich ilościach będzie można pić nalewkę (pomocnik przy zasypianiu) Jeszcze mam pytanie, jak długo trzymać nalewkę? 10?14 dni? czy może jeszcze dłużej. Pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 17, 2018, 21:33:13 »
Jeśli zachowałeś w miarę objętościowo proporcje, ewentualnie, jeśli surowie "spuchnie" od wciągniętego alkoholu, to dolej tyle, żeby warstwa płynu była 3 x tyle, ile warstwa fusów w słoiku czy butelce.

Dawka - bierz tak, jak w opisach. W sumie nigdy się nie wie tak na prawdę, jaki dokładnie surowiec się kupiło lub zebrało. TO nie apteka ;-)

Jeśli potrzebujesz, to możesz zacząć brać już po tygodniu, ale reszta niech się moczy, nawet i rok.
Formalnie surowce na nalewki się zwykle moczy miesiąc, jeśli w opisie nie ma czegoś innego.

Pozdrowienia :-)

Offline Danu

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 18, 2018, 15:37:07 »
No to trochę muszę dolać, bo teraz wygląda to na 1:1 więc na oko muszę do pełna dolać żeby wyszło 1:3(jakies 300-400ml) chyba że źle Cię zrozumiałem. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2018, 20:20:53 wysłana przez Danu »

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 20, 2018, 14:55:46 »
Ja bym nic nie dolewał jest ok, dawkę oceń na sobie, kozłek to tylko kozłek możesz potestować ;-)

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 21, 2018, 07:52:35 »
Absolutnie nie dolewać, to wygląda na 1:2 a nawet 1:3.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 21, 2018, 17:41:47 »
Ja bym nic nie dolewał jest ok, dawkę oceń na sobie, kozłek to tylko kozłek możesz potestować ;-)

Pozdrawiam,
A.
Dokładnie tak.
Weź ciut mniejszą dawkę od planowanej początkowo i sprawdź na sobie, czy będzie O.K.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.