Autor Wątek: Właściwości kłącza tataraku  (Przeczytany 9941 razy)

Offline casestudymethod

• Nowy
  • *
Właściwości kłącza tataraku
« dnia: Stycznia 07, 2017, 01:20:23 »
Witam,

To mój pierwszy wpis. Z góry przepraszam, jeśli jest jakieś inne miejsce gdzie ten wątek powinien trafić i proszę o ewentualne przeniesienie go w odpowiednie.
Po przeszukaniu całego forum pod hasłem tatarak, do żadnego wątku nie pasował ten problem.

...a teraz do rzeczy.

W książce "Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu" Paul Pitchford pisze, że korzeń tataraku "(...) pomaga odzyskać sprawność umysłową i wyleczyć zaburzenia umysłowe powstałe pod wpływem przyjmowania narkotyków czy z innych powodów (...)" [s. 147] oraz "(...) W Indiach i Chinach już od dawna zalecano tatarak w celu usprawniania funkcji centralnego układu nerwowego. Tatarak pomaga też odnowić tkanki mózgu uszkodzone przez narkotyki, urazy lub udar" [s. 506]

Czy ktoś na tym forum jest w stanie potwierdzić powyższe informacje? Oprzeć się na jakiejś literaturze fachowej lub badaniach? Chodzi mi o właściwości regeneracyjne tkanki mózgowej. W Internecie właściwie brak informacji, które potwierdzałyby ten fakt.

Z góry dziękuję za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2017, 01:24:20 wysłana przez casestudymethod »

Offline casestudymethod

• Nowy
  • *
Odp: Właściwości kłącza tataraku
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 09, 2017, 19:24:55 »
Naprawdę...nikt, nic?

Może ktoś da jakąś podpowiedzieć, gdzie można poszukać źródła, w którym można zweryfikować tę informację?

W sklepach zielarskich też raczej nie wiedzą nic na temat tych właściwości... z reguły jako pierwszy argument, podawana jest pomoc przy rzuceniu palenia... choć uzależnienie jakiś związek z mózgiem mogłoby mieć.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2017, 21:09:20 wysłana przez casestudymethod »

Offline red

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 09, 2017, 21:17:33 »
Witam,

To mój pierwszy wpis. Z góry przepraszam, jeśli jest jakieś inne miejsce gdzie ten wątek powinien trafić i proszę o ewentualne przeniesienie go w odpowiednie.
Po przeszukaniu całego forum pod hasłem tatarak, do żadnego wątku nie pasował ten problem.

...a teraz do rzeczy.

W książce "Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu" Paul Pitchford pisze, że korzeń tataraku "(...) pomaga odzyskać sprawność umysłową i wyleczyć zaburzenia umysłowe powstałe pod wpływem przyjmowania narkotyków czy z innych powodów (...)" [s. 147] oraz "(...) W Indiach i Chinach już od dawna zalecano tatarak w celu usprawniania funkcji centralnego układu nerwowego. Tatarak pomaga też odnowić tkanki mózgu uszkodzone przez narkotyki, urazy lub udar" [s. 506]

Czy ktoś na tym forum jest w stanie potwierdzić powyższe informacje? Oprzeć się na jakiejś literaturze fachowej lub badaniach? Chodzi mi o właściwości regeneracyjne tkanki mózgowej. W Internecie właściwie brak informacji, które potwierdzałyby ten fakt.

Gdzies kiedyś na Pubmed'zie  czytałem o neuroprotekcyjnym działaniu tataraku zwłaszcza beta-azaron'u  i eugenolu, przekraczaniu  bariery krew/mózg,  możliwości   poprawiania  zdolności uczenia się i zapamiętywania, a także w  zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2017, 22:38:05 wysłana przez red »
Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Dalajlama :-)

Offline casestudymethod

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 09, 2017, 21:30:46 »
Witam,

...a teraz do rzeczy.

Gdzies kiedyś na Pubmed'zie  czytałem o neuroprotekcyjnym działaniu tataraku zwłaszcza beta-azaron'u  i eugenolu, przekraczaniu  bariery krew/mózg,  możliwości   poprawiania  zdolność uczenia się i zapamiętywania, a także w skutecznym  zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera.

Dziękuję bardzo za zareagowanie. Temat nurtuje mnie już od dłuższego czasu. Spróbuję powertować na Pubmed'zie. Chociaż literatura fachowa w języku angielskim przysparza mi pewne trudności, ale na pewno te dwa związki - beta-azaron i eugenol - są dla mnie jakąś cenną wskazówką.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 09, 2017, 22:03:55 »
Własności neuroprotekcyjne, wspomagające trawienie, dezyfekujące drogi oddechowe i uspokajające tataraku należą do tradycji medycznej od Europy po daleką Azję.

Tatarakowe cukierki tradycyjnie były używane jako lek na "gardłowe sprawy" i po prostu jako cukierki (świeże kawałki otoczone w cukrze i tak zasuszone), w czasach, kiedy cukier nie należał do śmieciowego jedzenia.

W Międzyborowie nasz Gospodarz opowiadał, że Indiach tatarak jest używany do dezynfekcji wody, olejek ma silne własności pierwotniakobójcze.

Wyciągi olejowe i według pomysłów tradycji indyjskiej proszek są bardzo dobre przy zakażeniach zatok, z wirusowymi włącznie i polipami.

Wyciągi olejowe stosuje się w leczniczych czopkach i globulkach dostępnych w aptekach w (przynajmniej) Rosji i Kazachstanie.

A, że w pubmedzie nie ma? To znaczy, że są modniejsze tematy, szczególnie, że azaron został oskarżony o rakotwórczość i od razu skreślono z użycia tatarak i kopytnik, niestety, w Polsce też.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2017, 22:58:08 wysłana przez Basia »

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 10, 2017, 09:00:07 »
AZARON - 1,2,4-trimetoksy-5-propenylobenzen lub 2,4,5-trimetoksy-1-benzen.
Surowiec: Substancja zbliżona do meskaliny i amfetamin występująca w korzeniach tataraku zwyczajnego (Acorus calamus) oraz kopytnika (Asarum). Jest chemicznym prekursorem TMA-2 (2,4,5-trimetyloksyamfetaminy), halucynogenu 18 razy silniejszego od meskaliny. Azaron jest przetwarzany do TMA-2 przez organizm na krótko po spożyciu.
Zastosowanie 45-350mg doustnie na pusty żołądek. U różnych osób występuje różna wrażliwość na środek.
Efekty: Działa jednocześnie stymulująco, halucynogennie i uspokajająco. Cechy te zależne są od dawki i zażywającego. Działanie stymulujące centralny układ nerwowy i przeciwskurczowe.
Przeciwwskazania: Nie powinien być zażywany wraz z inhibitorami MAO.

takie cos znalazłem tu:https://hyperreal.info/info/encyklopedia-legalnych-ziol-i-substancji-o-wlasciwosciach-psychoaktywnych

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 10, 2017, 11:45:59 »
Mnie się wydaje, że Doktor gdzie pisał o psychoaktywnych właściwościach tataraku.

Offline casestudymethod

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 10, 2017, 21:32:43 »
Dziękuję za wszystkie Wasze cenne informacje :)

Na Pubmed'zie jest dużo artykułów na temat tataraku... trochę mi zejdzie na czytanie... najpierw zrozumieć po polsku...a potem drugi raz po polsku :D (bycie laikiem trochę utrudnia) ale dobrze że są weekendy.

Pierwszy rzut oka i moje serce jest rozdarte... ta sama substancja i dwie twarze... działanie kancerogenne i toksyczne... a jednocześnie neuroprotekcyjne i przeciwzapalne... ale doczytam, to mi coś się rozjaśni myślę.

Znacie jakieś inne zioła o działaniu neuroregeneracyjnym? Neuroprotekcyjne też może być, ale głównie o regenerację mi chodzi.

...albo po prostu jakieś związki o takich właściwościach... jak np. apigenina. Ona też ma podobno działanie neuroregeneracyjne.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 10, 2017, 21:48:23 »

Znacie jakieś inne zioła o działaniu neuroregeneracyjnym? Neuroprotekcyjne też może być, ale głównie o regenerację mi chodzi.

tu masz trochę gotowej lektury: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4246.0

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 10, 2017, 21:48:52 »
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2017, 22:02:22 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.