Myślę, że mieszankę według przepisu naszego Gospodarza:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2095.msg25629#msg25629
możnaby wzbogacić czymś takim albo z torfu, albo z nawozu, pewnie 0,1g by zupełnie wystarczyło, żeby zapewnić wystarczającą ilość kwasów fulwowych.
Ten pomysł stosowania nawozu brzmi trochę dziwnie, ale... Przecież z żywnością dostajemy środki na prawdę -bójcze, a nawóz przynajmniej z założenia nie powinien zabijać.
To takie luźne przemyślenia
Pozdrowienia :-)
Z tym nawozem to bym uważał, gdzies kiedys czytałem o zatruciu Niemców przez kiełki, które były zatrute nawozem z bakterią EHEC (jaki to był nawóz?)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kiedyś brałem tę witaminkę, iniekcje w tyłek dość bolesne

, ale power był dość spory.
Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego oraz przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów, a ponadto remetylacji homocysteiny. Niedobór witmiany B12 może prowadzić do anemii makrocytowej, depresji, zapalenia błon śluzowych jamy ustnej i języka, zaburzeń neurologicznych, nadmiernego stężenia homocysteiny. Niedobory występują najczęściej u wegetarian i wegan, po usunieciu żołądka, oraz podczas stosowania leków hamujących wydzielanie soku żołądkowego, a także w zanikowym zapaleniu błony śluozwej żołądka. Niekiedy towarzyszą infekcji pasożytniczej, zwłaszcza w zakażeniu tasiemcem bruzdogłowcem szerokim.
Witamina B12 wchłania się po związaniu z czynnikiem wewnętrznym Castle'a, w początkowym odcinku jelita cienkiego. Po podaniu doustnym w jamie ustnej, wchłania się około 1% witaminy B12. Większość formy podjęzykowej wchłania się dopiero po połknięciu i związaniu z czynnikiem wewnętrznym.
Metylokobalamina jest aktywną postacią witaminy B12, wykorzystywaną przez mózg. Powstaje z cyjanokobalaminy. Wchłania się podobnie, jednak jest mniej trwała i zdecydowanie bardziej wrażliwa na czynniki środowiska zewnętrznego, takie jak temperatura i promieniowanie słoneczne, w porównaniu do cyjanokobalaminy. Jony cyjankowe uwalniane z cyjanokobalaminy są metabolizowane do anionów tiosiarczkowych SCN- i wydalane z moczem, jako związki łatwo rozpuszczalne w wodzie. Nie ulegają kumulacji w organizmie.
Witamina B12 nie wchłanai się z jeita grubego. Z tego powodu flora jelitowa nie może być źródłem tej witaminy. Natomiast u zwierząt roślinożernych bakterie występują i produkują witaminę B12 w żołądku, dlatego może się ona wchłaniać po przejściu do jelita cienkiego. Cyjanokobalamina nie jest więc witaminą dla zwierząt roślinożernych, a zwłaszcza przeżuwaczy. Zwierzęta wszystkożerne, takie jak pies czy świania, dostarczają witaminę B12 z zanieczyszczeń bakteryjnych ze środowiska zewnętrznego, jednak mogą u nich występować niedobory, podobnie jak u człowieka.
Piśmiennictwo:
1. JR. Guest, S. Friedman, DD. Woods, EL. Smith. A methyl analogue of cobamide coenzyme in relation to methionine synthesis by bacteria. „Nature”. 195, s. 340-342, 1962
2. Yamada, Kazuhiro. "Chapter 9. Cobalt: Its Role in Health and Disease". In Astrid Sigel, Helmut Sigel and Roland K. O. Sigel. Interrelations between Essential Metal Ions and Human Diseases. Metal Ions in Life Sciences. Springer. 2013, 295–320
3. Yamada, K.; Shimodaira, M.; Chida, S.; Yamada, N.; Matsushima, N.; Fukuda, M.; Yamada, S. "Degradation of Vitamin B12 in Dietary Supplements". International Journal for Vitamin and Nutrition Research 2008, 78: 195–203
4. Watanabe, F.; Katsura, H.; Takenaka, S.; Fujita, T.; Abe, K.; Tamura, Y.; Nakatsuka, T.; Nakano, Y. "Pseudovitamin B12 is the predominant cobamide of an algal health food, spirulina tablets". Journal of Agricultural and Food Chemistry 1999, 47: 4736–4741
https://www.youtube.com/watch?v=n3GesNeFDq8Witamina B12 jest produkowana przez bakterie jako kobalamina. istnieje wiele naturalnych analogów kobalaminy, które nie wykazują aktywności biologicznej. Obecnie uważa się, że dobrym źródłem witaminy B12 są wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza mięso przeżuwaczy - wołowina, baranina,
jagnięcina, a także podroby. Flora jelitowa człowieka nie jest źródłem witaminy B12, która z okrężnicy nie jest wcale wchłaniana. Śladowe ilości witaminy B12 w niektórych roślinach lub algach pochodzą wyłącznie z zanieczyszczeń bakteryjnych, a nie z syntezy in situ. Źródłem witaminy B12 dla wegetarian są suplementy. Tempeh, chlorella, spirulina, kombu, nie powinny zastępować suplementacji.
https://www.youtube.com/watch?v=uwQtpEeqiNwPiśmiennictwo:
1. Interna Szczeklika. Podręcznik chorób wewnętrznych. Kraków: Medycyna Praktyczna, 2012.
2. A. Payne, Dietetyka i żywienie kliniczne. Elsevier Urban&Partner, 2013.
3. H. ciborowska, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, 2014.