Autor Wątek: Jemioła  (Przeczytany 1566 razy)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Jemioła
« dnia: Listopada 19, 2021, 23:07:49 »
Niestety nieco wcześnie, ale bywam tu nieregularnie i zdecydowałem się pozyskać trochę jemioły dębowej. Jakie było moje zdziwienie, kiedy zrywając zauważyłem, że jest jakaś inna niż ta zrywana zimą... Wszystkie źródła podają, że kwitnie dopiero zimą, a te okazy które zerwałem są obsypane małymi, niepozornymi kwiatami w kątach rozgałęzień. Mają jednocześnie jagody - są nimi dosłownie obsypane, po kilka jagód w rozgałęzieniach, ale nie tylko w tych, w których są kwiaty. Niektóre rozgałęzienia są bez jagód, ale za to z masą kwiatów i to nie "młode", a tak mniej więcej pół na pół rośliny... Cóż - mielę i moczę, pakuję w woreczki do lodu macerat na później, a część suszę - dłużej poleży. Ze świeżych jagód będzie mazidło - mam przypadek nowotworu skóry, na który rojnik nie zadziałał, spróbuję jemioły...
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2021, 23:09:56 wysłana przez Pragmatyk »

Offline delmondo

• Nowy
  • *
Odp: Jemioła
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 28, 2022, 08:07:02 »
i jak kuracja "jemiołowa"?ja latem znalazłam cały zagajnik głogowej jemioły...jaka radosc była ze bede miała jemiołe przez kilka lat.Zachodze na tą swoją miejscówke w styczniu a tam nawet listka nie ma - ktos oberwał a nawet spiłował kilka sztuk drzewek zeby oskubac.Nie zostało nic a przyjechac po tą jemiołe to musiał chyba ciężarówką bo w normalny samochód to chyba 10 kursów musiałby zrobic.Pomyslałam że to jakiś "pirat-zielarz"A tak chciałam kurowac swoją mamę bo na głogu jemioła to chyba na serce i na ciśnienie byłby super?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Jemioła
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 30, 2022, 21:36:32 »
Akurat tym razem nie zdążyłem wypróbować skuteczności, bo zmiana trafiła szybko pod nóż. Były obawy o gojenie, bo chory to zaawansowany cukrzyk, ale z pomocą skrzypu wszystko pięknie się wygoiło.

Co do jemioły to nie zrzucałbym winy na zielarzy! Bardziej prawdopodobny jest zbiór na handel, bo to w Sylwestra pod jemiołą trzeba całować, więc popyt jest spory ;-)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2022, 21:40:25 wysłana przez Pragmatyk »