Autor Wątek: coś na jelitówkę  (Przeczytany 914 razy)

Offline goewa

• Średnio Pisze
coś na jelitówkę
« dnia: Listopada 26, 2022, 11:59:09 »
kombinuję żeby zrobić jakiś ekstrakt octowy (ocet własnej produkcji) z ziół, który pomagałby na jelitówkę; myślę o korzeniu kobylaka, oregano, mięcie.... Może coś jeszcze Wam przychodzi do głowy? Dodam, że mam piatkę dzieci, które z różnych placówek przynoszą to paskudztwo za często......

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: coś na jelitówkę
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 26, 2022, 18:06:41 »
Dzieciom raczej wstrzymałbym się z podawaniem mocnych, przeciwwirusowych ziół... z jednym wyjątkiem - syrop z owocu czarnego bzu, jako tonik wzmacniający ogólnie a przy tym przeciwwirusowy.

Dla dorosłych znalazłem ostatnio Lomatium disssectum - paproć pustyni. Będę ją introdukował u siebie w najbliższym czasie (czekam na nasiona). Poza tym zalecane są: traganek, eleuterokok, urzet, tarczyca, anginka oraz z suplementów cynk
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2022, 18:13:52 wysłana przez Pragmatyk »

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 26, 2022, 20:38:23 »
A może coś osłonowego i przeciwzapalnego na błony śluzowe przewodu pokarmowego? Np. wywar z korzenia żywokostu? Wirusów nie zwalczy, ale błony śluzowe powlecze i ochroni.

Przeciwwirusowy jest też nagietek i melisa.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 26, 2022, 21:40:14 »
Tradycyjnymi środkami są z jednej strony zioła garbnikowe: krwawnik, kora dębu, rzepik, a z drugiej strony środki przeciwbiegunkowe z wywarem z nasion dużych szczawiów (kobylaków itp - gatunek nie jest istotny)

Pozdrowienia :-)

Offline goewa

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 28, 2022, 14:28:25 »
Bardzo dziekuję za odpowiedzi. Ja w ogóle muszę wzmocnić jelita, bo byłam w szpitalu chora na covid i tam równo we mnie pompowali antybiotyki i sterydy...Jak miałam robiony wymaz u lekarza od spraw kobiecych, to wyszło mi prawie zero pałeczek kwasu mlekowego, mimo, że staram się pić zsiadłe mleko, jeść kiszonki itp..., a te jelitówki to dodatkowo niechciany prezent....