Autor Wątek: Witamina C, choroby skóry  (Przeczytany 215684 razy)

Adrian Budek

• Gość
Odp: witamina C i choroby skóry
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 26, 2011, 22:29:59 »
ineslik te pytania są ironiczne?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 27, 2011, 06:29:29 »
W przypadku dzieci podawanie wewnetrzne mozna zastosowac ale u dziecka powyzej 6 roku życia.O innych roslinach wspomniałem kilka postów wyżej ( ogórecznik , czarna porzeczka , spirulina). Wiesiołek jest specyfikiem najszerzej dostepny a przez to tańszy , jedynym z wyżej wymienionych jaki stosowałem był olej z pestek czarnej porzeczki , ale niewiele moge powiedziec bo była to jednorazowa przygoda. Dawki? Ja sugeruje po jednej łyzeczce 2 razy dziennie a na efekty trzeba poczekać do około trzech miesiecy , ale gdy juz będą i bedzie uczciwie trwał przy dawkowaniu to obiecuje ze beda stabilne i długotrwałe. Szczególnie widoczne jest to w miejscach szczególnie przesuszonych (łokcie , kolana)....

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 27, 2011, 08:04:00 »
Nie Adrian, nie są ironiczne.

Wśród znanych mi osób tylko jedna wiedziała o istnieniu młynka do mielenia nasion (ang. seed grinder), a o potrzebie mielenia np. siemienia lnianego , to tylko tu ,  na forum.

O innych nasionach oleistych, tanich i łatwo dostępnych - mak, sezam, czarnuszka, oczywiście siemię lniane. Konopie.  A bez mielenia - awokado.
Maseczki ze zmielonego maku zaleca nawet Doktor.

Podaję też link do strony "pozbądź się pryszczy za pomocą jedzenia",
http://www.highonhealth.org/learn-why-raw-cacao-beans-are-one-of-the-most-amazing-superfoods-you-could-ever-eat/.
Inny problem skórny, ale ujęcie go w kontekście błędów dietetycznych  może się  przydać.

« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2011, 08:15:13 wysłana przez ineslik »

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 27, 2011, 08:42:56 »
No ja mam stary młynek, chyba do kawy. Został delikatnie przerobiony, posiada możliwość regulacji docisku elementów, które mielą. Elementem napędzającym jest wiertarka :) Początkowo służył tylko do ostropestu, a od wczoraj mieli wiesiołka (trzeba tylko zmieniać docisk).

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 27, 2011, 08:47:43 »
Brawo! Poważnie.
Pokaż kiedyś to cudeńko w dziale sprzęt. Razem z wiertarką.
Adrian - to nie jest ironia, przysięgam.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 27, 2011, 11:13:33 »
może źle zrobię, ale stanę przy Inez. To nie jest ironia. Na tym forum są nie tylko ludzie, którzy z ziołami są za pan brat, ale są też ludzie, którzy dopiero zaczynają. Co jest dla mnie oczywiste dla innych może być magią.  Adrian, weź na to poprawkę.  ;)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 03, 2011, 21:34:54 »
Postanowiłam wypróbować tezy Adriana na sobie. http://allegro.pl/kwas-l-askorbinowy-1000g-i1641083949.html
będę to dosypywać do naparów z np. róży, żeby nie stresować się niską zawartością witaminy z powodu błędów przy suszeniu.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 06, 2011, 08:04:21 »
Droga Inez.
Witaminę będziesz brała na jakieś schorzenie, czy profilaktycznie?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 06, 2011, 08:32:53 »
Drogi Adrianie.
Profilaktycznie.
Witamina C w codziennej diecie jest nie do przecenienia - bierze udział w tak wielu procesach , że trudno nawet się domyślić, do czego jest nam aktualnie potrzebna. Od kiedy włączyłam do diety duże ilości surowców bogatych w witaminę ( plus całą gama substancji występujących razem z witaminą ) przestałam się przeziębiać, mam więcej siły, nogi mi nie puchną, tkanka tłuszczowa się uszczupliła, buzia rozpromieniła, zniknęły w domu problemy z nadciśnieniem .

Liczę też na efekt uboczny , w postaci przedłużenia zdrowego życia  - nie ukrywam ,  że moim celem jest 120 lat dla pewnej osoby.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 06, 2011, 08:43:59 »
Pytam dlatego, ponieważ większość ludzi bierze ją w momencie wystąpienia danej dolegliwości. Osobiście zażywam ją codziennie w dawce minimum 2g/24H i tak też zalecam. Aby zobaczyć jej działanie wystarczy obserwować zwierzęta, które same ją wytwarzają. Przeżywają swoją średnią życia, sporadycznie chorują i są non stop narażone na chłód, bakterie i wirusy. Dla przykładu podam przykład kota. Ma dietę bogatą w produkty zwiększające ilość złego cholesterolu w organizmie. Czy widzieliście kota chorego na serce, miażdżycę czy choroby wieńcowe?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 06, 2011, 08:47:15 »
A koty wytwarzają wit. C?
Planuję dosypywać 1g. , ale jest mnie całe 55kg.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 06, 2011, 08:56:52 »
Witaminę wytwarzają wszystkie rośliny i zwierzęta oprócz naczelnych, świnek morskich, niektórych nietoperzy. Zapraszam do mojego artykułu:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/hipoaskorbemia_powazna_wada_genetyczna_wszystkich_ludzi_163675.html

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 06, 2011, 09:36:07 »
Adrian.
Wygląda, iż sugerujesz, że człowiek bublem.
Mam problem.
Linus Pauling (noblista chemik), to on zapoczątkował kult dla witaminy C- zażywał duże ilości, umarł na raka.
Rak to według niektórych toksemia organizmu.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 06, 2011, 09:54:50 »
Tak, sugeruje, że organizm człowieka jest bublem. Gdyby nie był bublem to np. tego forum by nie było. Wystarczy przejść się do najbliższej przychodni aby zobaczyć jak bardzo jesteśmy niedoskonali. Jeśli chodzi o Pauliinga to prawdą jest, że zmarł na raka, ale trzeba podkreślić, że żył z rakiem bardzo długo i leczył się tylko witaminą C, bez chemioterapii i radioterapii. Dodatkowo żył ponad 90 lat.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 06, 2011, 13:22:21 »
Tak, sugeruje, że organizm człowieka jest bublem. Gdyby nie był bublem to np. tego forum by nie było. Wystarczy przejść się do najbliższej przychodni aby zobaczyć jak bardzo jesteśmy niedoskonali. Jeśli chodzi o Pauliinga to prawdą jest, że zmarł na raka, ale trzeba podkreślić, że żył z rakiem bardzo długo i leczył się tylko witaminą C, bez chemioterapii i radioterapii. Dodatkowo żył ponad 90 lat.
Co do raka prostaty u Paulinga....żył z tym rakiem długo, bo taki jest ten rak....szczególnie zwalnia po 62 r. ż., kiedy obniża się w organiźmie mężczyzny testosteron. To, że Pauling żył tak długo z tym rakiem, wcale nie musi być zasługą witaminy C....na temat raka prostaty wiem niestety zbyt wiele....