Ja osobiście zażywam w proszku 2-4g dziennie i to jest dawka dobra dla zdrowego człowieka.
W czasie choroby dawkę się zwiększa i tu są 2 szkoły.
Pierwsza określa ilość gram na kg ciała.
Druga określa tolerancję jelit (ta metoda jest dla mnie najbardziej wiarygodna)
Według pierwszej 0,2g/kg
Z kolei druga metoda została zbadana. Polegała ona na tym po jakiej dawce u pacjenta wystąpi biegunka, czyli jelita nie będą w stanie więcej wchłonąć. Okazało się, że czym pacjent był bardziej chory to tolerancja jelit zwiększała się i mógł on wchłonąć więcej witaminy. Zaś u zdrowego biegunka pojawiała się już po 2 dawkach (1g co godzinę). Czyli jeśli 100% zdrowa osoba przyjmie w ciągu 2 godzin 2x po 1g to wystąpi biegunka, dlatego tez dla zdrowych osób zaleca się 2g, a mianowicie 4x0,5g w ciągu doby.
Według metody drugiej proponowałbym Tobie 1g co godzinę do wystąpienia biegunki, jeśli nie wystąpi to 2g co godzinę. Jeśli biegunka wystąpi po 1g to wtedy 1g co 2 godziny, jeśli dalej będzie biegunka to co 3 godziny.
To tak na początek przez pierwszy tydzień. Następnie ok 6-8 gramów dziennie przez miesiąc i na badania.
Według tamtych badań jelita biorą tyle ile jest potrzebne w danej chwili.
P.S Osoby z zaawansowaną grypą są w stanie dziennie przyjąć nawet 150g.