Witam
Myślę o ziołach (roślinach) wpływających na nasze zdrowie w stosowaniu profilaktycznym, a temat nurtuje mnie od momentu kiedy to oglądałem Konferencję Debatę o Zdrowiu z udziałem naszego Gospodarza.
Padło tam stwierdzenie iż ziołami można też razem ze zdrową żywnością i innymi zaleceniami wpływać na ogólny stan zdrowia. Dla mnie te zioła powinny znaleźć się jako jedno z podstaw w zdrowym odżywianiu.
Wiadomo iż możemy do konkretnego poziomu uzupełniać organizm w sole mineralne, związki bioaktywne, pierwiastki śladowe itd.
Nie jestem autorytetem, znachorem, lekarzem, terapeutą, czy kimś kto miałby jakiekolwiek prawo do stanowienia jakiegoś przepisu, zestawu ziół dla innych do stosowania w profilaktyce zachowywania zdrowia.
Jestem przekonany iż wielu z Was zażywa zioła i to wcale nie koniecznie podczas leczenia, a po prostu jako dobrą herbatę, od tak dla zdrowia.
Szkoda iż na tym spotkaniu w marcu z Doktorem nie zasugerowano mu wyliczenia roślin, które można by włączyć do codziennej diety, by były dodatkiem uzupełniającym a nie były lekarstwem, czy czymś czego można się bać.
Bardzo głęboko bym się ukłonił i poprosił naszego Guru, by z pod jego pióra wyszedł ten spis.
Gdyby to coś dało??? Nasz Przewodnik jest mocno zajęty, wiem, rozumiem.
Może Panie Gummpak Ty byś się pokusił o wypisanie zestawu roślin do codziennego używania?
Zawsze z uwagą czytam co też to Pan piszesz i doszedłem do wniosku iż dużo w Tobie innowacji i zaangażowania, a masz też autorytet więc Twój zestaw byłby traktowany z powagą.
Może to nasza Pani Basia też by się zaangażowała w sprawę, a to chociażby dlatego iż Pani rozgranicza
rośliny lecznicze i rośliny spożywcze??
A może wystarczy zrobić sobie zestaw z adaptogenów i stosować je??
Mając taki zestaw, czy zestawy wielu z nas mogło by się nie leczyć, lecz być po prostu zdrowym!!
Proszę..