Autor Wątek: Zioła w zdrowym odżywianiu  (Przeczytany 2751 razy)

Offline Leolej

• Nowy
  • *
  • Pasja to pierwszy krok do pokonania siebie
Zioła w zdrowym odżywianiu
« dnia: Grudzień 08, 2016, 22:48:19 »
Witam
Myślę o ziołach (roślinach) wpływających na nasze zdrowie w stosowaniu profilaktycznym, a temat nurtuje mnie od momentu kiedy to oglądałem Konferencję Debatę o Zdrowiu z udziałem naszego Gospodarza.
Padło tam stwierdzenie iż ziołami można też razem ze zdrową żywnością i innymi zaleceniami wpływać na ogólny stan zdrowia. Dla mnie te zioła powinny znaleźć się jako jedno z podstaw w zdrowym odżywianiu.
Wiadomo iż możemy do konkretnego poziomu uzupełniać organizm w sole mineralne, związki bioaktywne, pierwiastki śladowe itd.
Nie jestem autorytetem, znachorem, lekarzem, terapeutą, czy kimś kto miałby jakiekolwiek prawo do stanowienia jakiegoś przepisu, zestawu ziół dla innych do stosowania w profilaktyce zachowywania zdrowia.
Jestem przekonany iż wielu z Was zażywa zioła i to wcale nie koniecznie podczas leczenia, a po prostu jako dobrą herbatę, od tak dla zdrowia.
Szkoda iż na tym spotkaniu w marcu z Doktorem nie zasugerowano mu wyliczenia roślin, które można by włączyć do codziennej diety, by były dodatkiem uzupełniającym a nie były lekarstwem, czy czymś czego można się bać.
Bardzo głęboko bym się ukłonił i poprosił naszego Guru, by z pod jego pióra wyszedł ten spis.
Gdyby to coś dało??? Nasz Przewodnik jest mocno zajęty, wiem, rozumiem.
Może Panie Gummpak Ty byś się pokusił o wypisanie zestawu roślin do codziennego używania?
Zawsze z uwagą czytam co też to Pan piszesz i doszedłem do wniosku iż dużo w Tobie innowacji i zaangażowania, a masz też autorytet więc Twój zestaw byłby traktowany z powagą.
Może to nasza Pani Basia też by się zaangażowała w sprawę, a to chociażby dlatego iż Pani rozgranicza
rośliny lecznicze i rośliny spożywcze??
A może wystarczy zrobić sobie zestaw z adaptogenów i stosować je??
Mając taki zestaw, czy zestawy wielu z nas mogło by się nie leczyć, lecz być po prostu zdrowym!!
Proszę..

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: Zioła w zdrowym odżywianiu
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 08, 2016, 23:01:35 »
Zioła w kuchni...tu tylko może Cię ograniczyć własna wyobraźnia :)
Stosuję bardzo wiele ziół w kuchni:
majeranek, tymianek, szałwia, oregano, pieprz czarny i czerwony, kurkuma, cynamon, kardamon, imbir, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, pieprz cayenne, czosnek, kolendra, goździki,kminek, gorczyca biała i ciemna,czosnek niedźwiedzi,kmin rzymski,czarnuszka,nasienie kopru,cząber,bazylia, pokrzywa itd
pewnie połowę zapomniałam :)

Offline Leolej

• Nowy
  • *
  • Pasja to pierwszy krok do pokonania siebie
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 09, 2016, 08:28:42 »
Dzięki
Tylko stosować i to zdecydowanie.
Ja też mam swój zestaw mieszanki którą razem z mieloną skorupką stosuję do wielu potraw.
Jest to wspaniały dodatek do ubogiej tradycyjnej żywności, są to jednak ilości śladowe (raczej smakowe) czyli nie liczę na wystarczające uzupełnienie w organizmie naszych braków minerałów czy mikroelementów.
Natura dała nam zestaw roślin do konsumpcji i to nie tylko do leczenia.
Nie wyobrażam sobie naturalnego odżywiania bez udziału znacznej ilości roślin.
Szukam więc roślin może do sałatek (ale nie chcę tej sałaty z marketu), może Yerba zamiast herbaty, a może zamiast uzupełniać wodę w organizmie ~2l dziennie pijąc wodę bez minerałów (która wypłukuje nasze minerały) czy wodę mineralizowaną (z rozwagą) wypijać herbatki roślinne (ziołowe) naładowane cudami Natury.
Propagujmy PROSZĘ również zioła nie tylko do leczenia, ale i te które mogą korzystnie wpłynąć na homeostazę organizmu.
Może to rośliny które stosowały nasze prababcie, dawno już zapomniane.
Jest nas wielu i pewnie każdy ma jakiś pomysł, dzielmy się, chodzi też o inspiracje, które na nas wpływają.
Zdrówka

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 09, 2016, 14:50:34 »
Bez pań i panów tutaj proszę...

Ja rozróżniam nie tak rośliny spożywcze i lecznicze, ale rośliny spożywcze i lekarstwa, które należy dawkować, jeśli trzeba, w sposób, jaki trzeba.
Roślinami spożywczymi nie można się skrzywdzić, najwyżej rozboli brzuch lub przeczyści lub nie zachwyci smakiem czy zapachem.

W szafce w kuchni mam słoiki ze składnikami herbaty, którą sobie parzymy w szklanych dzbankach.
Mamy miętę, melisę, dziką różę, 7pałecznik, kwiaty nagietków, czarnego bzu, kasztana, iwan-czaja, czyli fermentowaną wierzbówkę, wysuszone fusy z aronii po odciśnięciu soku itp.
Wynik jest na pewno smaczny :-)

Pozdrowienia :-)
Basia

Offline kala

• Nowy
  • *
  • Kocham kwiaty i ogrodnictwo.
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2017, 16:01:13 »
Ja lubię eksperymenty z ziół na ciało, włosy . Sprawdzają się znakomicie, pod wieloma względami.