Autor Wątek: zrób sobie piwo  (Przeczytany 11263 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
zrób sobie piwo
« dnia: Maja 22, 2011, 23:17:32 »
W związku z faktem, że ostatnio mam hobby piwowarskie , a zielarskie zawsze, to zastanawiam się nad  połączeniem tych dobrodziejstw.
Że chmiel do piwa , wie każdy.
O związku kuklika z browarnictwem dowiedziałam się dzisiaj z komentarza P.Romana - kuklik jako dodatek do ale.
Kuklik pospolity (korzenie) był używany jako przyprawa zastępująca goździki i cynamon. Korzeń tego gatunku gotowano czasem z mlekiem otrzymując ciekawy w smaku napój, młode liście zaś – jadano po ugotowaniu. Kuklik sztywny używany był dawniej w Azji jako warzywo. Jadano tam jego gotowane liście (gatunek ten występuje jedynie we wschodniej Polsce – zarośla, przydroża). Kuklik zwisły, występujący w naszym kraju dość często na wilgotnych łąkach, też może być używany kulinarnie. Jego korzeń ma ciekawy, lekko czekoladowy zapach. Można sporządzić z niego gotując korzeń – smaczny napój. Jest przyprawą do potraw, czasem przyprawia się nim piwo (Anglia).

Co to znaczy "ciekawy lekko czekoladowy zapach " ujawnię za kilka dni, bo akurat znalazłam łany nieprzebrane kuklika zwisłego.

O imbirze do piwa też powszechnie wiadomo, ale co jeszcze?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: zrób sobie piwo
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 04, 2011, 16:22:50 »
Zainteresowałam się piwem korzennym. Tradycyjne amerykańskie piwo korzenne powstaje na bazie ekstraktu z sarsaparilli i sasafrasu (sasafras uznany za rakotwórczy). W wielu przepisach przewija się też golteria roślina lecznicza dostarczająca olejków eterycznych w handlu znanych pod nazwą "wintergreen oil". Golteria rozesłana jest do kupienia w szkółkach ogrodniczych - teraz na pewno się skuszę.

Tradycyjnego piwa korzennego pewnie nie stworzę, na pocieszenie - lista ziół wykorzystywanych przy produkcji jest dosyć długa.
jałowiec, traganek, lukrecja , muszkatałowiec , goździki , wanilia, anyż, cynamon.
Oprócz tego melasa i miód.

Offline yar

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 19, 2013, 20:13:07 »
Hej :-)  Cieszę sie że dokopałem sie do piwa. Od dawna sie zabieram do zrobienia własnego. Teraz przy zbiorze młodych gałązek świerku czytam coś takiego (przepisane na żywo ze jeszcze starszego niż ten temat druku ;-)

„Młodociane pędy można używać do robienia dobrego dla klassy rolniczej, taniego i zdrowego piwa. Postępuje się z nimi tak: Zebrane na wiosnę wraz jak się rozpuszczą młode pędy świerku z pobocznych gałęzi, rozcinają się na pół do 1 calowe cząstki, zsypują do czystego naczynia i nalewają wodą ciepłą. Po 24 godzinach stania zlewa się z nich woda, która wyciągnęła już wszelką gorycz i cząstki żywiczne.

Gałązki przekładają się do kotła, nalewa się na nie wody tyle tylko, aby je pokryła, i warzy przez godzinę, poczem odwar cedzi się i dodaje do niego na każde dwa wiadra czyli garncy 8 szrutowanego słodu jęczmiennego garniec 1i utłuczonej na miazgę marchwi funtów 6,

poczem cała masa warzy się znowu przez pół godziny, cedzi się nanowo, zlewa do beczki, a po należytem ostudzeniu wlewają się drożdże dla wzbudzenia fermentacji, po ukończeniu której beczka się szpuntuje sposobem zwyczajnym, a po 4-6 tygodniach piwo zlewa się na butelki.

Tym sposobem robione piwo zdrowe jest, dobrze się konserwuje oraz im dłużej stoi, tem jest smaczniejsze. Klasa uboższa rolnicza może tym sposobem robić sobie dobre piwo nawet bez dodatku słodu i marchwi.” (Józef Gerald-Wyżycki: tom I   N.45, str.99)

Piwa oduczyłem się popijać od kiedy popijam ziółka. Szukam czegoś zastępczego do "poprawienia sobie humoru" (ileż można sączyć wino marki wino). Ciekawi mnie jakie może mieć właściwości smakowe i % takie piwo dla klassy rolniczej,czyli bez słodu i marchwii..Będzie to moje pierwsze zrobione domowe piwo
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2013, 21:18:12 wysłana przez yar »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 19, 2013, 21:28:08 »
Swietne, koniecznie poinformuj o efektach.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 20, 2013, 07:55:11 »
Też rozmyślam o małej nastawce piwa domowego.
Myślę przy tym po pierwsze o jakiejś szwedzkiej recepturze wykorzystującej młode ziele wrotyczu zamiast chmielu - i po drugie o klasycznym, angielskim piwie łopianowo-mniszkowym (z korzeni). Piłem takie ze sklepu (smaki świata) i bardzo mi smakowało ;)
Różnice, głupcze!

Offline yar

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 22, 2013, 10:36:25 »
Przetłumaczyłem na nasz wspołczesny język:

Pędy zalać ciepłą wodą i odstawić na 24h aby wyszła gorycz i żywica. Pędy wyjąć i zalać wodą aby tylko je pokryć. Podgotować przez godzinę. Odwar odcedzić i dodać na (8 garncy) 32 litry odwaru / (1 garniec)4 litry słodu  [proporcje 8 /1].
Dodać 6 funtów marchwi czyli 2,4 kg...

Całość podgotować ½ godz . Przecedzić i do beczki. Po ostudzeniu dodać drożdży (Ale ile tych drożdży ??)do wzbudzenia fermentacji i zakorkować beczkę. Po  4-6 tygodniach piwo zlewa się na butelki.

1 garniec nowopolski = 4 litry (od XIX wieku - po 1819 roku)
funt = 0.406 kg

garniec - miara nasypna ( większa ) i nalewana. Nazwa pochodzi od garści zagarniającej do garnka sypane zboża lub zlewane płyny

ILEEE TYCH DROŻDŻY ???Nigdy sie tym nie bawiłem, a nie chcę zrobić bomby z opóźnieniem ;-)

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 22, 2013, 10:51:53 »
Robiłam piwo z gotowego koncentratu, można nabyć na allegro między innymi. Trzymałam się kurczowo przepisu, zachowałam wszelkie środki ostrożności (dbałam o utrzymanie odpowiedniej temperatury, wszystkie naczynia i butelki były wymyte i wyparzone). Nie wzięłam jednak pod uwagę ciekawości własnych dzieci i jestem niemal w 100% pewna, że jakieś mniejsze, czy większe dmuchnęło mi w rureczkę fermentacyjną, bo była w ich zasięgu. Na moje liczne pytania nie dpowiadały wprost ;) Stąd 47 butelek nadawało się do wylania, piwo skwaśniało, fuj!

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 22, 2013, 20:33:03 »
no co ty, wylałaś swój pierwszy, domowy ocet? ocet piwny? ale ......gapa :-*

i jeszcze to "fuj"

Offline Harnaś

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 16, 2017, 21:32:11 »
Bardzo chętnie odświeżył bym wątek, interesuje mnie piwowarstwo, jak i  wspaniały świat ziół.
A co jeśli połączyć dwa w jedno, cóż może uda mi się wywołać Ineslik, coś, gdzieś, kiedyś próbowała w tym temacie. ;D

Dokładnie to mam ochotę uwarzyć coś dobrego, gdzie  można połączyć zioło jakim jest chmiel z .... no właśnie z czym?

Powinno to być dla "zdrowotności" i zarazem dobre w smaku. :P
Proszę o propozycję.

P.S.
Przegapiłem na wiosnę świerkowe pędy, dają fajne aromaty w piwie,  za rok się poprawię.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 16, 2017, 23:25:42 »
Mąż szykuje się do warzenia piwa. Wielka paczka ze słodem stoi sobie w kuchni. Mam na działce kuklik. Chyba namówię męże do podrasowania części piwa kuklikiem. Tylko ile tego dodać?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Zibi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 17, 2017, 06:15:22 »
Robienie piwa jest dla mnie zbyt skomplikowane, co innego wina. Myślę o winie z szyszek chmielowych,
Wiem gdzie rośnie sporo tej rośliny. W tej chwili pracuja mi dwa wina z platkow róży Rugosa i z kwiatow czerwonej koniczyny.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 17, 2017, 13:53:03 »
Rugosę zamroziłam, bo jakoś natchnienia na nią nie miałam, ale może też by była dobrym dodatkiem do aromatyzowania piwa. Teraz jest jeszcze czas na damasceńską, która ma ciut inny aromat.

Wino, to ja robię gronowe - czerwone i wytrawne. Mam odmiany muszkatowe, które dają genialne aromaty. Niestety, nie każda odmiana muszkatowa daje przyjemne aromaty w winie.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Zibi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 18, 2017, 05:05:06 »
Rugosę zamroziłam, bo jakoś natchnienia na nią nie miałam, ale może też by była dobrym dodatkiem do aromatyzowania piwa. Teraz jest jeszcze czas na damasceńską, która ma ciut inny aromat.

Wino, to ja robię gronowe - czerwone i wytrawne. Mam odmiany muszkatowe, które dają genialne aromaty. Niestety, nie każda odmiana muszkatowa daje przyjemne aromaty w winie.
Wino z platkow Rugosy pierwszy raz zrobilem w ub roku. Wyszlo wykwintne w smaku. To zdanie wszystkich ktorzy je probowali. Zarazilem nim kolege z pracy, starego winiarza. W tym roku nastawil z platkow rugozy 3x10 litrow.
Ja mam jedna dziesiatke, ale surowca w ogrodku nie brakuje. O winie z szyszek chmielowych myslalum juz wczesniej..
Z win okolo gronowych robilem takie z odmian deserowych Izy i Swenson Red, mam jeszcze Nero ale dopiero wszedl w owocowanie.

Offline Wesoły Sen

• Więcej Pisze
  • Ojcze Święty Janie Opalo módl się za nami
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 18, 2017, 22:37:34 »
Słód bo z tego robi się piwo to kiełkujące ziarno, które sie zasusza, te kiełki obrywa bo one nadają goryczy, mozna je tez delikatnie opalić i trzyma się w kadzi w temperaturze 70 stopni godzinę a potem, w kadzi filtracyjnej, się to odklarowuje i powstaje brzeczka, brzeczkę znów się gotuje godzinę dodając chmielu jako przyprawy dla smaku, a potem to dojrzewa i jest piwo. Kiedyś nie dawali drożdży to piwo warzyło się 2 do 3 miesięcy bo grzyby osiadały na nim z otoczenia, teraz jest łatwiej.

Tutaj jest opis: http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,121954,12247063,Jak_warzyc_piwo_.html co prawda oni tu zachwalają klarowną brzeczkę ale ja wolę trochę mętną jak w piwach pszenicznych.

Tutaj kadź: https://www.youtube.com/watch?v=fgId17-q9RY

Słowem to się wydaje trudne a jest proste

« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2017, 22:58:32 wysłana przez Wesoły Sen »
Jedna nitka DNA jest + a druga nitka -.  Całkowite sterowanie falami elektromagnetycznymi wszystkimi chorobami człowieka, komórkami, wirusami. Prąd powstaje z rozmagnesowania które zabija planetę obniżając pasy Van Allena. Walka z totalną kontrolą systemu śmierci się zaczyna

Offline Harnaś

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 19, 2017, 00:04:06 »
Kuklik rezerwuje sobie na jesień, do ciemnych czekoladowych, palonych  piw.
Nie jestem pewien, czy płatki np. Rugosy to dobry pomysł na piwo, wino owszem, poleży sobie rok czy dwa, a tu mamy dość krótki okres od produkcji do konsumpcji, zazwyczaj jest to ok 30 - 40 dni. A może użyć koncentratu lub olejki?, no i jeszcze ta goryczka z chmielu to musi się jakoś komponować.

Dlatego proszę o podpowiedź, takie  bardzo aromatyczne, takie orzeźwiające na lato.
Kolejną warkę do uwarzenie zaplanowałem z miętą. :D

Pozdrawiam winiarzy