General Category > Medycyna naturalna, ale nie typowe ziołolecznictwo

Życie bez bólu kręgosłupa

(1/6) > >>

zulu:
Życie bez bólu kręgosłupa. To Tytuł książki Pani Doroty Mirskiej-Królikowskiej. Zamiast kombinowania wkleję recenzję:

--- Cytuj ---
Reporterska opowieść o Bolesławie Paluchu, słynnym na całą Polskę lekarzu. Postaci barwnej i wyjątkowej. Stworzył oryginalny system terapii schorzeń kręgosłupa. Zdaniem pacjentów – cudotwórca. Leczył lekarzy, bonzów partyjnych, celebrytów i tysiące zwykłych śmiertelników. Poznajemy jego dzieciństwo, karierę, dom i wielu znanych pacjentów. Książka w przystępny sposób tłumaczy mechanizm powstawania zespołów bólowych kręgosłupa. Dostajemy bezcenne rady, jak zachować zdrowy kręgosłup i jak sobie pomóc, gdy boli.

Od wydawcy:

"Fascynująca saga o rodzinie Paluchów, którzy swoje życie poświęcają ludziom cierpiącym. Zanurzyłem się w tej opowieści, nie mogąc wyjść z podziwu dla ich konsekwencji w działaniu i miłości do pacjenta. Moja studiująca medycynę córka też połknęła tę książkę jednym tchem".
Cezary Żak, aktor

--- Koniec cytatu ---

Akurat dziś o tej książce a głównie o tej metodzie rozprawiają w radio eM:

http://radioem.pl/Sluchaj

Jest 11:45, ponoć za chwilę ciąg dalszy audycji :)

( ależ kryptoreklamy narobił  :-X )

ewel:
Muszę poszukać tej książki i przeczytać, bo jestem jej bardzo ciekawa.

zulu:
Kupiłem ją, czeka w swej kolejce do poczytania :)
Kto pierwszy ją przeczyta, niechaj podzieli się krótką recenzyjką :)

zulu:
Książka przeczytana.
Nie czytałem żadnej, poza cytowaną powyżej recenzją.
Powiem od razu, że w tej książce nikt nie znajdzie poradnika jak sobie lub komuś poprawić czy naprawić kręgosłup.
Jest na koniec trochę rad jak sobie nie zniszczyć kręgosłupa. A niszczy go większość ludzi długim siedzeniem, brakiem ruchu, otyłością, złym traktowaniem kręgosłupa przy jego obciążaniu pracą, postawą czy chodzeniem w szpilkach ;) Jest to opowieść o lekarzu wręcz utopijnym, choć prawdziwym. O lekarzu, który dobro pacjenta stawia ponad wszystko. Lekarz, który najwięcej nauki czerpie ze swoich porażek. O kimś, kto ze zwykłego zdjęcia RTG potrafi często powiedzieć więcej niż inni lekarze z pliku obrazków z tomografu czy rezonansu. Potrafi on czytać zdjęcia RTG przestrzennie. Nie jest lekarzem o wąskiej specjalności prawej czy lewej ręki, ale kimś kto widzi pacjenta holistycznie. Zna ograniczenia swej metody ale też i jej możliwości, które niejeden beznadziejny przypadek przywróciły do normalnego życia. Jedynie czego należy żałować, to fakt iż ta metoda przez środowisko medyczne jest przyjmowana z taką niechęcią. Jest w Polsce kilka gabinetów stosujących tą metodę. Można je znaleźć dzięki wyszukiwarkom, choć i sama książka pokieruje gdzie trzeba. Kryteria szkolenia lekarzy, bo tylko lekarzy dr Bolesław Paluch szkolił były niesamowicie ostre. Ci których zdążył wyszkolić zdobywają popularność i niestety nie wyrabiają z rosnącymi ilościami pacjentów.
Książkę gorąco polecam wszystkim. Czyta się ją lekko. Autorka potrafi wciągnąć czytelnika niczym w dobrą powieść sensacyjną, a to ważny atut.

`:
Może komuś sie przyda
http://wytrazek.com/autoterapia.html
 http://wytrazek.com/artykuly.html

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej