Autor Wątek: Życie bez bólu kręgosłupa  (Przeczytany 11438 razy)

Offline zulu

• Dużo Pisze
Życie bez bólu kręgosłupa
« dnia: Grudnia 01, 2016, 11:46:39 »
Życie bez bólu kręgosłupa. To Tytuł książki Pani Doroty Mirskiej-Królikowskiej. Zamiast kombinowania wkleję recenzję:

Reporterska opowieść o Bolesławie Paluchu, słynnym na całą Polskę lekarzu. Postaci barwnej i wyjątkowej. Stworzył oryginalny system terapii schorzeń kręgosłupa. Zdaniem pacjentów – cudotwórca. Leczył lekarzy, bonzów partyjnych, celebrytów i tysiące zwykłych śmiertelników. Poznajemy jego dzieciństwo, karierę, dom i wielu znanych pacjentów. Książka w przystępny sposób tłumaczy mechanizm powstawania zespołów bólowych kręgosłupa. Dostajemy bezcenne rady, jak zachować zdrowy kręgosłup i jak sobie pomóc, gdy boli.

Od wydawcy:

"Fascynująca saga o rodzinie Paluchów, którzy swoje życie poświęcają ludziom cierpiącym. Zanurzyłem się w tej opowieści, nie mogąc wyjść z podziwu dla ich konsekwencji w działaniu i miłości do pacjenta. Moja studiująca medycynę córka też połknęła tę książkę jednym tchem".
Cezary Żak, aktor

Akurat dziś o tej książce a głównie o tej metodzie rozprawiają w radio eM:

http://radioem.pl/Sluchaj

Jest 11:45, ponoć za chwilę ciąg dalszy audycji :)

( ależ kryptoreklamy narobił  :-X )
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline ewel

• Nowy
  • *
Odp: Życie bez bólu kręgosłupa
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 22, 2016, 22:13:58 »
Muszę poszukać tej książki i przeczytać, bo jestem jej bardzo ciekawa.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 23, 2016, 09:29:30 »
Kupiłem ją, czeka w swej kolejce do poczytania :)
Kto pierwszy ją przeczyta, niechaj podzieli się krótką recenzyjką :)

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 27, 2017, 11:25:27 »
Książka przeczytana.
Nie czytałem żadnej, poza cytowaną powyżej recenzją.
Powiem od razu, że w tej książce nikt nie znajdzie poradnika jak sobie lub komuś poprawić czy naprawić kręgosłup.
Jest na koniec trochę rad jak sobie nie zniszczyć kręgosłupa. A niszczy go większość ludzi długim siedzeniem, brakiem ruchu, otyłością, złym traktowaniem kręgosłupa przy jego obciążaniu pracą, postawą czy chodzeniem w szpilkach ;) Jest to opowieść o lekarzu wręcz utopijnym, choć prawdziwym. O lekarzu, który dobro pacjenta stawia ponad wszystko. Lekarz, który najwięcej nauki czerpie ze swoich porażek. O kimś, kto ze zwykłego zdjęcia RTG potrafi często powiedzieć więcej niż inni lekarze z pliku obrazków z tomografu czy rezonansu. Potrafi on czytać zdjęcia RTG przestrzennie. Nie jest lekarzem o wąskiej specjalności prawej czy lewej ręki, ale kimś kto widzi pacjenta holistycznie. Zna ograniczenia swej metody ale też i jej możliwości, które niejeden beznadziejny przypadek przywróciły do normalnego życia. Jedynie czego należy żałować, to fakt iż ta metoda przez środowisko medyczne jest przyjmowana z taką niechęcią. Jest w Polsce kilka gabinetów stosujących tą metodę. Można je znaleźć dzięki wyszukiwarkom, choć i sama książka pokieruje gdzie trzeba. Kryteria szkolenia lekarzy, bo tylko lekarzy dr Bolesław Paluch szkolił były niesamowicie ostre. Ci których zdążył wyszkolić zdobywają popularność i niestety nie wyrabiają z rosnącymi ilościami pacjentów.
Książkę gorąco polecam wszystkim. Czyta się ją lekko. Autorka potrafi wciągnąć czytelnika niczym w dobrą powieść sensacyjną, a to ważny atut.
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2017, 11:27:29 wysłana przez zulu »

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 27, 2017, 12:14:05 »

Offline Lutka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 27, 2017, 12:19:03 »
lekturę podrzucę ślubnemu

Offline kala

• Nowy
  • *
  • Kocham kwiaty i ogrodnictwo.
« Odpowiedź #6 dnia: Października 26, 2017, 14:15:06 »
Moim zdaniem wiele ciekawych metod jest naturalnych na zdrowy kręgosłup. A nawet jak boli to plastry specjalne ziołowe, które potrafią zdziałać cuda.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 17, 2018, 23:47:29 »
Był gdzieś wrzucony filmik z YT dot. ćwiczeń wzmacniających mięśnie kręgosłupa. Wykład i demonstracje prowadził mężczyzna na scenie przed szerszą publiką. Wrzucone to było jakoś latem.
Help!
Nie umiem tego znaleźć, a bardzo by mi się akurat przydało...
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Ondrasz

• Więcej Pisze

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 19, 2018, 13:02:57 »
Tak! Dzięki :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Ondrasz

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 19, 2018, 15:25:57 »
 :)

Offline grazyna.k

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 24, 2018, 16:58:22 »
Witajcie, polecam wszystkim ćwiczyć jogę. Miałam długi okres w życiu, że bolał mnie kręgosłup ze względu na siedzącą pracę. Zaczęłam się rozciągać, ćwiczyć jogę i problem znikł bardzo szybko. Już po około tygodniu czasu bóle znacznie ustąpiły, polecam więc poćwiczyć:)

Offline Bożena49

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 10, 2018, 19:16:40 »
Również polecam jogę. Z uwagi na pracę siedzącą, bardzo mnie bolał kręgosłup. Już po pierwszych ćwiczeniach jogi, bóle ustapiły. Ważne jest, aby nie rozciągać się na siłe, tylko wszystkie ćwiczenia wykonywać płynnie.

Offline Belszka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 04, 2018, 09:36:32 »
a jak zaczęłyście swoją przygodę z jogą? zaczęłyście chodzić na jakieś zajęcia czy ćwiczyć samemu w domu?

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 04, 2018, 10:59:04 »
Joga zaczelam interesowac sie przed wieloma laty.
Zaciekawily mnie prowadzone w telewizji cwiczenia relaksacyjne, medytacyjne, polaczone z joga.
W danym czasie wykonywalam dziennie cwiczenia Falun Dafa. Zestaw cwiczen dajacy fajny poczatek dnia.  ;)
Dolaczylam do grupy osob bioracych udzial w kursach jogi.
To byl naprawde wspanialy czas ...
Jestem osoba starsza.
Cwiczenia, ktore wowczas wykonywalam dawaly mi ogrom zadowolenia ze wzgledu na poprawe mojego zdrowia,
do tego stopnia ze do dzis dnia wykorzystuje kazdy moment na odprezenie sie, zniwelowanie bolu,
wykonujac wybrane przy moich dolegliwosciach cwiczenia jogi.
Te cwiczenia - ktore w moim przypadku sa korzystne, bede wykonywala najprawdopodobniej
do konca mojego zycia.
Zaczynajac przygode z joga przezywalam niezapomniane chwile.
Doslownie - niezapomniane, gdyz zawsze dla mnie sa pomocne !

Joge moge polecic kazdemu,
kto chce sie wybronic przed koniecznoscia poddania sie skalpelowi.
Mnie sie udalo ...  :)

Filmik podany nam przez Ewa K zawiera takze elementy z jogi.
Dzieki - Ewo :)
Te wszystkie cwiczenia sprawdzaja sie.
Jednak do tych "podstawowych" dochodzi jeszcze wiele - prostych w wykonywaniu cwiczen.
Pozdrawiam.