Autor Wątek: Magnez + Potas + Wapń z proszku?  (Przeczytany 4012 razy)

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
Magnez + Potas + Wapń z proszku?
« dnia: Listopada 27, 2016, 08:31:02 »
Witam,

poluję na takiego stacka, ale chętnie zrobię samemu.

Mleczan magnezu/cytrynian magnezu
Mleczan wapnia
Cytrynian potasu

W celu uzupełneinia niedoborów.

Wapń zażywamy 2 godziny przed magnezem. Ale są wątpliwośc:

1. Czy cytrynian magnezu z powodu zawartości kwasu ctrynowego w dłuższej perspektywie nie spowoduje wypłukiwania minerałów
2. Czy można łączyć potas z magnezem w proszku, w jednej porcji z wodą? Niezaleznie od formy obu?

Osobiście widze to w ten sposób, na wieczór dawkuję 500mg jonów wapnia, po 2h dodaję 200mg jonów magnezu z 300mg jonami potasuz z proszku, Ta druga dawka na pusty żołądek.

Nie wiem jak podawać potas i wapń rankiem o ile jest sens brać wapń. rano, skoro przez cały dzień, mamy go raczej z jedzenia. Dodam, że nie mam jakchś większych problemów ze zdrowiem. Za dużo okazuje się mam w jedzeniu sodu a fosfor jest wszędzie i trzeba to zrównoważyć.

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: Magnez + Potas + Wapń z proszku?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 27, 2016, 09:03:28 »
To wszystko a nawet więcej jest w lucernie.

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 27, 2016, 09:27:40 »
Pytałęm o TE suplementy.

No a co kiełki mam jadać, juz ostatnio jadłem tak zarodki pszenne, ochyda....

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 27, 2016, 18:42:01 »
Jesteś zdrowy, to po co chcesz się truć chemią? Skąd wiesz, że masz niedobory, które musisz uzupełniać chemią, zamiast wzbogacić pożywienie?

A tak na marginesie, jedząc sól, czy się zastanawiasz, czy kwas solny nie wypali Tobie wrzodu w żołądku? To skąd Twoje zmartwienia na temat kwasu cytrynowego, który jest naturalnym metabolitem w organiźmie?
Proszkowy potas z magnezem w wodzie spowodują wybuch, ja bym uważała. A może chodzi Tobie jednak o związki tych metali?

Pozdrowienia :-)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 27, 2016, 19:27:03 »
Ja na Twoim miejscu uzupełniałabym magnez. Niedobory są powszechne. Nie dość, że mało go w diecie, wystarczy chwila nerwów i"znika" z organizmu " (pisze o tym prof. Aleksandrowicz). Magnez to król pierwiastków.
Najpierw proponuję Ci obejrzenie tego filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=WurqKzWRB78
Na rynku księgarskim jest fantastyczna książka, kompendium wiedzy o magnezie warta każdych pieniędzy:
http://www.taniaksiazka.pl/leczenie-magnezem-magnez-pierwiastek-zycia-kim-gaines-eckert-p-598968.html?ceneo_spo=true
Wapnia na pewno bym nie suplementowała.

Offline malalogika

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 27, 2016, 19:30:28 »
Chodzi mi o to, że dpść szczegółowy liczyłęm ile i co jadłęm i według kalkulatora jakie mam proporcje.

Chodzi tu głównie o:
1. Stosunek wapń -> fosfor -> magnez
2. Sód -> potas
3. Omega 6 - Omega 3
To by się zgadzało, bo po okresie gdy mocno schudłem (planowo), zamierzałem się wzmocnić.

Chyba lepiej gdy unikamy część rzeczy, i jedzy normalnie. Ale ja tu widze potencjał, gdy będę regularnie
ćwiczył, to wszystko gdzieś zniknie.

Jak mam rozumieć że magnez z potasem w jednej szklance wybuchnie? ;)

Sód, omega 6 a dużo fosforu mamy wszędzie.

Wykombinowałem że najlepiej to byłby Sanosvit Calcium + Jabłczan Magnezu. Z tym że jabłczan drogi, mleczan i cytrynian najbardziej powszechny. Co do potasu mam obawy, może wystarczy od czasu do czasu z pomidora albo ogórka albo banana.

Ten preparat Sanosvit bardzo ciekawy ma taką dziwną formę wapnia, której .... nie nalezy uważac za wapń ale za wspomaganie tegoż z jedzenia.

PS. Różne formy magnezu lubią różny odczyn pH żołądka, ale nie wiem jaki ma to związek że jabłczan generalnie jest na zmęczenie a taurynian na serce, przecież magnez to magnez?
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2016, 19:37:27 wysłana przez whiteindian »