Autor Wątek: szczaw - gatunki, biegunki...  (Przeczytany 17270 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: szczaw - gatunki, biegunki...
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 21, 2017, 21:39:38 »
Cukier jest pożywką dla większości bakterii i grzybów. Najlepiej o tym przekonał się każdy cukrzyk, gdy miał przez dłuższy czas wysoki cukier we krwi. Cukrem żywi się rak.

Cukier jest pożywką i dla nas przede wszystkim.
Cukrzycy mają problem z głodem na poziomie komórkowym, bo cukier z osocza nie wchodzi do komórek.

W zatokach i tak są bakterie. Jeśli się rozwodni śluzy, to będzie łatwiej ruszyć te bakterie, których nie chcemy, a zamnożyć te, które są nam potrzebne. Jeśli się martwimy cukrem w wodzie mineralnej, z powodu jej słodkiego smaku po przegotowaniu, to ja przestaję rozumieć.

Pozdrowienia :-)

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 22, 2017, 09:48:12 »
Cukrzycy mają problem z głodem na poziomie komórkowym, bo cukier z osocza nie wchodzi do komórek.
Mnie nie idzie o mechanizm powstawania cukrzycy. Idzie mi o to, że przy bardzo wysokim cukrze we krwi u cukrzyka, rozwój bakterii patologicznych - w jelitach, oraz grzybów (na skórze, w drogach moczowych, rozrodczych) - jest błyskawiczny i bez obniżenia cukru niemożliwy do pokonania. A jakby cukier był, w tym przypadku, bakterio/grzybobójczy to  by nie  wystąpił problem namnażania tych patogenów.

Ciekawy to temat, to działanie cukru na bakterie i grzyby.  Co prawda tematem jest szczaw, a my podążamy w kierunku mirabelek  ;) ale chyba warto  pogłębić taką wiedzę. Jak to więc jest z tym cukrem - jest bakteriobójczy/grzybobójczy czy nie? I w jakich okolicznościach i  dlaczego?

Offline Ondrasz

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 22, 2017, 10:51:09 »
Mały offtop jeszcze nikogo nie zabił a życie pokazuje że z offtopów kiełkują najciekawsze dyskusje.

Gdzieś mi dzwoni, że drewniane zabytki archeologiczne dobrze konserwuje się cukrem. Jak się poczyta o podłożach hodowlanych to kluczowa rola cukru w rozwoju mikroorganizmów wcale nie wydaje się taka oczywista. Nie kojarzę żeby mi kiedykolwiek cukier w kredensie spleśniał, skisł, zarobaczał... czego nie mozna powiedzieć o mące, kaszy, owocach i innych takich, ale nie o samym cukrze. Może to jest tak, że innego cukier sam w sobie a co innego wysycona nim żywa tkanka.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pod%C5%82o%C5%BCe_hodowlane

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 22, 2017, 13:06:43 »
"Zawartość cukru powyżej 60% powoduje zwiększenie ciśnienia osmotycznego. W tych warunkach następuje redukcja masy surowca o ok. połowę, w wyniku przedyfundowania wody przez ścianki komórek do roztworu cukru, który ulega rozcieńczeniu. Dodatek cukru do żywności w ilości zapewniającej jego stężenie 25-35% skutecznie hamuje rozwój większości bakterii, do zahamowania rozwoju drożdży potrzeba zwiększyć stężenie cukru do 65%, a w przypadku pleśni nawet do ok. 75-80%. Z tego względu marmolady, zawierające zwykle 55-65% cukru, wymagają obsuszenia, co uniemożliwia powierzchniowy rozwój pleśni [Jarczyk 1997]."

Calość tutaj:
http://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,3980,trwala-zywnosc.html

Na konserwacji zabytków się nie znam ale jako spadkobierca ponad 120 letniego drewnianego domu, wiem od Babci, że był regularnie (raz w roku) myty szczotą, i "zaprawiany" olejem lnianym. A raz na kilka lat jakąś mieszaniną z woskiem pszczelim.
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2017, 13:11:59 wysłana przez zielarz polski »

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 22, 2017, 20:12:09 »
Sprawdzał ktoś czy Muszynianka po ugotowaniu jest rzeczywiście słodka?

Znalazłem wypowiedź na forum, wg której ingerencja w skład wody mineralnej czy źródlanej jest zabroniona prawnie:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=790.msg7926#msg7926

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 22, 2017, 23:41:53 »
To nie do końca jest tak: w Polsce nie robi się sztucznych czy poprawianych wód "mineralnych", jak przez jakiś czas była "Bonaqua". W końcu firma kupiła źródło "kropla Beskidu" i jest w porządku.

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 23, 2017, 08:05:50 »
Aktualne info na temat wód mineralnych i innych na stronie  Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza.  Warto tam przeczytac także dział: publikacje.
http://www.wodadlazdrowia.pl/pl/1055/0/wody.html

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 23, 2017, 20:19:54 »
Na tej stronie jest kłamstwo:
Dzięki temu naturalne wody wysokozmineralizowane pełnią ważną funkcję profilaktyczno-zdrowotną.
Osobom z kamicą nerkową nie zaleca się picia wody wysokozmineralizowanej, więc o jakiej tu profilaktyce zdrowotnej mowa?
Osoby z kamicą zareagują jedynie mocniej niż zwykli ludzie.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 23, 2017, 21:29:49 »
Ale gdzie tu kłamstwo? Te wody pełnią taką rolę a że niektórzy nie mogą ich pić cóż począć. Takie życie.

Rumianek też niektórych uczula ale chyba nie zamierzasz na tej podstawie podważać jego działań fitoterapeutycznych?

Ewentualnie można napisać do autorów, że powinni zwrócić uwagę na ewentualne przeciwwskazania.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 23, 2017, 23:25:12 »
Osoby z kamicą muszą się leczyć, dla nich na profilaktykę za późno.

Są wody mineralne, które rozpuszczają kamienie nerkowe. Na Kaukazie (Kraj Karaczajewski) było jedno takie miejsce, gdzie na powierzchni boiska do siatkówki było wiele różnych źródeł o różnych smakach i zastosowaniu. Jedno z nich było na nerki. Biwałowało tam dużo ludzi - mieli sanatorium pod namiotem. Niestety, nie znam składu tych wód, może gdzieś w rosyjskim internecie jest ich opis?

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 24, 2017, 02:07:55 »
Ale gdzie tu kłamstwo? Te wody pełnią taką rolę a że niektórzy nie mogą ich pić cóż począć. Takie życie.

Jak ktoś w to wierzy to mógłby zbadać sobie poziom magnezu, później pić codziennie przez miesiąc lub dwa 1,5 l wody wysokozmineralizowanej (nie zmieniając diety), a później badanie powtórzyć.

Nawet przedstawiciel Żywca pisał:
Faktycznie  podstawowym zadaniem wody jest nawadnianie organizmu, a nie dostarczanie składników mineralnych. Jak zauważył stopi, źródłem substancji odżywczych (w tym składników mineralnych) powinna być odpowiednio zbilansowana dieta.

Ludzie przez wieki pili wodę deszczową, czy tę pochodzącą z ujęć powierzchniowych (bliską deszczowej). W wielu regionach świata nadal taką piją, chociaż coraz rzadziej jest to możliwe, ze względu na postępujące zanieczyszczenie wód powierzchniowych. Woda deszczowa jest wodą bardzo miękką, o bardzo niskiej mineralizacji (twardość wyrażona wodorowęglanem wapnia na poziomie 25 mg), a jednak jej spożycie było od zarania dziejów naturalnym źródłem nawodnienia organizmu.

Wracając do tematu głównego:
kwas szczawiowy + wapń = trudno rozpuszczalny szczawian wapnia
a kwasu szczawiowego w żywności jest sporo.

Jaka jest naturalna droga usuwania wapnia "zużytego" w procesie przebudowy kości?

Jeszcze naszła mnie taka myśl:
Mężczyźni znacznie częściej niż kobiety chorują na kamicę nerkową.
Dlaczego?
Pewne jest że więcej się pocą i przez to muszą więcej pić, a często jest to woda mineralna.

« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2017, 02:13:10 wysłana przez Optimus »

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 25, 2017, 15:52:57 »

Rumianek też niektórych uczula ale chyba nie zamierzasz na tej podstawie podważać jego działań fitoterapeutycznych?

Ewentualnie można napisać do autorów, że powinni zwrócić uwagę na ewentualne przeciwwskazania.

Natknąłem się na taką informację:
Nie do końca znany jest mechanizm formowania się kamieni nerkowych
http://www.tlustezycie.pl/2013/09/weglowodany-wiecej-dobrego-niz-zego.html

Dziewczyna bazuje na badaniach naukowych więc pewnie wie co pisze.
Wydaje mi się wiec, że producenci wysokozmineralizowanej wody butelkowanej zadbali o to żeby pewne informacje nie wyszły na światło dzienne.

Zalecenia medyczne przy kamicy nerkowej uwzględniają ograniczenie wody wosokozmineralizowanej.

Jak to jest, że wiadomo o powstawaniu kamieni nerkowych z wapnia z wody u osób już chorych, a nie wiadomo jak się zaczyna proces patologiczny u osób zdrowych?
Lekarze dostali pozwolenie na uchylanie rąbka tajemnicy w poważnych przypadkach?

Ekstremalne porównanie:
To tak jakby powiedzieć, że trucizna szkodzi tylko tym, którym już widocznie zaszkodziła.